Περιστατικά βίας στο Ηράκλειο: «Τώρα ανοίγουν στόματα»

Ημερομηνία:

Mορφή χιονοστιβάδας παίρνουν πλέον οι καταγγελίες για σωματική, λεκτική και σεξουαλική βία στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου, του αθλητισμού αλλά και σε όλους τους κλάδους της χώρας. Γιατί όταν σβήσουν οι προβολείς, όταν κλείσει η αυλαία και σβήσουν τα χαμόγελα, ο «λαμπερός» κόσμος του θεάματος κρύβει κλάματα, φωνές, βρισιές, χτυπήματα και φυσικά καταστάσεις τόσο νοσηρές που η φαντασία δεν μπορεί να συλλάβει.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης και στην Μαρία Μπινιχάκη, η πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων του Νομού Ηρακλείου Μαίρη Παχιαδάκη, αναφέρθηκε στην περίπτωση της 11χρονης τότε αθλήτριας, η οποία κακοποιήθηκε από τον προπονητή της λέγοντας πως δεν έπαιξε ρόλο μόνο η σεξουαλική κακοποίηση αλλά και οι απειλές του κατηγορουμένου, ώστε το θύμα να μην μιλήσει. «Πέρα από το προσωπικό τραύμα που έχει δημιουργηθεί στο θύμα, φτάνουμε στο τώρα που ξεκαθαρίζουν κάποια πράγματα».

Η κ. Παχιαδάκη σχολίασε πως όσοι ασχολούνται με το θέμα της βίας ξέρουν «απ’ έξω και ανακατωτά» το τι συμβαίνει σε αυτές τις υποθέσεις. «Ακόμη κι όταν η κοπέλα αποφάσισε να μιλήσει στην οικογένεια της είδατε ότι ακόμη κι ο Διοικητής του Α.Τ. συνέστησε να μην συνεχίσουν την ιστορία γιατί το παιδί θα στιγματιστεί. Κατάφερε να πείσει την κοπέλα να θάψει αυτό που πέρασε. Έτσι τώρα λοιπόν βρήκε την ευκαιρία. Είναι σπουδαίο ότι βρήκε το θάρρος να το ξεθάψει, αυτό που έκανε και η συναθλήτρια της. Είναι μια αλυσίδα και ψάχνοντας να βρούμε γιατί, να λοιπόν γιατί!».

Όπως επεσήμανε η κ. Παχιαδάκη έχει διαχειριστεί εκατοντάδες περιπτώσεις στο Ηράκλειο και μέσα σε αυτές υπάρχουν ποικιλία λόγων. «Κακοποίηση δεν είναι μόνο ο βιασμός και ο ξυλοδαρμός. Οπότε βεβαίως έχουμε περάσει από όλα αυτά. Για εμάς ήταν εξαιρετικά σπουδαία, η ζωή έχει πολλά να μας διδάξει».

Οι γυναίκες του Ηρακλείου, τώρα πια έχουν καταφέρει να παίρνουν θάρρος να μιλήσουν και να απευθυνθούν στους ειδικούς. «Όλα αυτά τα χρόνια, δεν είχαν κανέναν να απευθυνθούν. Οι επίσημοι φορείς δεν είχαν τον τρόπο, τα μέσα αλλά ούτε και τη νοοτροπία να απευθυνθούν στο θύμα ώστε να πάει παραπέρα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι υπάρχει ατιμωρησία. Όλα αυτά τα χρόνια εκπροσωπούμε όλη την Κρήτη. Είδαμε και ζήσαν περιστατικά που ήταν συγκλονιστικά αλλά πιστεύω ότι η κάθε γυναίκα ή ο οποιοσδήποτε, μπορεί να βρει τη βοήθεια που χρειάζεται. Τα βλέπουμε όλα, αυτή η ατιμωρησία που υπάρχει, κάνει το θύμα να μην καταγγείλει αυτό που του συμβαίνει. Εμείς βοηθάμε τη γυναίκα να σταθεί στα πόδια της! Της παρέχουμε ψυχολογική στήριξη, ώστε να καταλάβει ότι δεν ευθύνεται αυτή γι’ αυτό που της συμβαίνει».

Σύμφωνα με την κ. Παχιαδάκη, πολλές φορές αυτοενοχοποιείται η γυναίκα. Με αποτέλεσμα να πιστεύει ότι πρέπει να υπομένει στην κατάσταση με την οποία έρχεται αντιμέτωπη. «Αυτό το σιωπηλό έγκλημα που γίνεται κάθε μέρα ταπεινώνει την ψυχή της. Γιατί πιστεύει ότι πρέπει να μείνει σε αυτή τη σχέση. Αυτό την κάνει να νιώθει μέσα της ένα μίσος για τη ζωή και την κατατρώει συνέχεια. Αν ξεκινήσει από παιδί, έτσι θα πηγαίνουν τα πράγματα. Το λέω συνεχώς ότι πρέπει να μην στιγματίζεται το θύμα. Ας στιγματίσουμε το θύτη, αυτός τα προκάλεσε όλα αυτά».

Η κ. Παχιαδάκη ανέφερε πως είναι «τουλάχιστον τραγικό» να λένε δημόσια πρόσωπα πως τώρα «έγιναν μόδα οι καταγγελίες» ενώ όταν ερωτήθηκε ποια υπόθεση έχει χαραχθεί στο μυαλό της απάντησε πως οποιαδήποτε περίπτωση έχει να κάνει με παιδί, δεν ξεχνιέται ποτέ. «Οι μεγάλοι έχουν το δικαίωμα να κρίνουν και να αποφασίσουν αν θέλουν να φύγουν από κάπου. Ένα παιδί πως μπορεί να αντιδράσει; Και μάλιστα σε μια οικογένεια που βλέπει να διαπληκτίζονται οι γονείς και το ίδιο κακοποιείται. Πως μπορεί να αντιδράσει αυτό το παιδί; Αυτές οι καταστάσεις δεν είναι λίγες. Είναι συγκλονιστικές. Εκεί θα πρέπει να ρίξουμε όλοι το βάρος μας γιατί η λέξη κακοποίηση είναι τόσο τεράστια και έχει τόσα κεφάλαια, που αν τους δώσουμε σημασία θα μας διδάσκουν καθημερινά».

Ωστόσο, όπως υποστήριξε η κ. Παχιαδάκη ο εγκλεισμός εντείνει την ενδοοικογενειακή βία και στο δεύτερο lockdown τα τηλεφωνήματα από όλη τη χώρα έχουν αυξηθεί. «Υπάρχει όμως διαφορά ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη καραντίνα. Στην πρώτη καραντίνα ήταν μεγαλύτερα τα ποσοστά και για εμάς ήταν διδακτική. Μάθαμε καινούρια πράγματα που δεν ξέραμε πιο πριν, που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Κάθε τι καινούριο για το οποίο πρέπει να βρούμε τη λύση ή την αντιμετώπιση του. Έχουμε άνοδο και τώρα όμως δεν είναι της τάξεως που είχαμε το τρίμηνο Μάρτη – Μάιο. Ήταν εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση, ήταν μια περίοδος που κανείς μας δεν την είχε βιώσει. Τώρα ανοίγουν στόματα, κάτι που σημαίνει ότι πήραμε μαθήματα το 2020 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα».

Τέλος, η κ. Παχιαδάκη ανέφερε πως πλέον καταγγέλλονται και περισσότερα περιστατικά κακοποίησης ή παρενόχλησης που έχουν να κάνουν με την εργασία, διότι οι γυναίκες με το να εργάζονται έχουν μια αυτοτέλεια και αυτό βοηθάει πολύ στο να αφεθούν και να μιλήσουν για το πρόβλημα τους. «Η γυναίκα που βιώνει τέτοιες καταστάσεις νιώθει αδύναμη. Αλλά που να το πει, που να απευθυνθεί αφού θα της γυρίσει μπούμερανγκ. Όσες γυναίκες μιλούν είναι ηρωίδες». https://creta24.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ηράκλειο:Με πολύ γρήγορους ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες...

Τοποθετούνται και συντηρούνται οι καταλληλότερες αίθουσες από τις προηγούμενες...

Ρέθυμνο: Γυναίκα βρέθηκε στο σπίτι της με...

Eντοπίστηκε χθες το μεσημέρι, μέσα στο σπίτι της, σε...

Ηράκλειο:Με πολύ γρήγορους ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες...

Τοποθετούνται και συντηρούνται οι καταλληλότερες αίθουσες από τις προηγούμενες...

Ρέθυμνο: Γυναίκα βρέθηκε στο σπίτι της με...

Eντοπίστηκε χθες το μεσημέρι, μέσα στο σπίτι της, σε...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related