Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στην ενδιαφέρουσα Ημερίδα με θέμα ESG και Μηχανικός: πεδίο ανάπτυξης της Μελλοντικής Βιωσιμότητας Επενδύσεων, που διοργάνωσε το ΤΕΕ ΤΑΚ.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης Γιώργος Αλεξάκης στην εισήγηση του επεσήμανε : «Η μετάβαση σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης για την Κρήτη δεν είναι απλώς μια επιλογή, αλλά μια αναγκαιότητα. Με συντονισμένες προσπάθειες, καινοτόμες ιδέες και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η Κρήτη μπορεί να γίνει ένα παγκόσμιο παράδειγμα βιώσιμης νησιωτικής ανάπτυξης, συνδυάζοντας την οικονομική ευημερία με την περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική συνοχή».
Στην ημερίδα όλοι οι διακεκριμένοι ομιλητές τόνισαν τη σημασία των ESG και ειδικότερες αναφορές έγιναν για τους τομείς του Κλίματος, της Βιομηχανίας, της Ενέργειας, των Υποδομών και της Χρηματοδότησης Επιχειρήσεων σε σχέση με την επίτευξη στόχων.
Ο κ. Αλεξάκης ανέπτυξε το θέμα ESG και Υποδομές με παραδείγματα για την Κρήτη. Εισαγωγικά τόνισε ότι οι υποδομές που ενσωματώνουν ESG στρατηγικές θεωρούνται πιο βιώσιμες και αποδοτικές σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τόσο από οικονομική όσο και από κοινωνική και περιβαλλοντική άποψη.
Πιο αναλυτικά στην παρουσίαση του ανέπτυξε το θέμα : «Η Κρήτη στο Επίκεντρο της Βιώσιμης Ανάπτυξης» και τις Προτεραιότητες ESG για τις Υποδομές της Κρήτης, ανέφερε ότι το Νέο Αεροδρόμιο Καστελλίου ως ένα Πρότυπο ESG. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δυνατότητες Χρηματοδότησης ESG Έργων στην Κρήτη και μια πρόταση για αξιοποίηση του Υπερταμείου στην ESG Ανάπτυξη της Κρήτης.
Όμως για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται Εκπαίδευση και Ανάπτυξη Δεξιοτήτων ESG και υπέβαλε ιδέες και προτάσεις. Ανέφερε παραδείγματα για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και τον Βιώσιμο Τουρισμό, ως τις νέες προκλήσεις για την Κρήτη μέσα από τα ESG. Κυκλική Οικονομία: Από τη Θεωρία στην Πράξη. Πως αντιμετωπίζεται η Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή με Ανθεκτικές Υποδομές στην Κρήτη και πως θα γίνει πράξη η Ενεργειακή Αυτονομία της Κρήτης και οι Βιώσιμες Μεταφορές στο νησί.
Ο Γιώργος Αλεξάκης ολοκλήρωσε την ομιλία του με μια πρόσκληση – πρόταση σε όλους τους συμμετέχοντες : τη Δημιουργία της Κρητικής Συμμαχίας Αλληλεγγύης για τη Βιωσιμότητα (“Cretan Sustainability Alliance”) – μιας συμμαχίας μεταξύ δημόσιου τομέα, επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και ΜΚΟ για την υλοποίηση του οράματος ESG της Κρήτης.