Η Περιφέρεια Κρήτης διοργάνωσε διαδικτυακή Περιφερειακή Συνάντηση των Τοπικών και Περιφερειακών φορέων του Ευρωπαϊκού προγράμματος Panoramed (του χρηματοδοτικού πλαισίου InterregMED) με σκοπό μια σύντομη παρουσίαση των σημαντικών συμπερασμάτων που έχουν προκύψει από το PANORAMED σχετικά με τις πολιτικές για τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό, τη θαλάσσια επιτήρηση και την καινοτομία. Επίσης παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές για τη μετανάστευση στη Μεσόγειο αλλά και οι εθνικές πολιτικές αντίστοιχα για την Ελλάδα.
Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος PANORAMED, έχουν δημιουργηθεί τρία θεματικά έγγραφα πολιτικής που προέκυψαν από τη συλλογική εργασία των εταίρων του έργου. Η Περιφέρεια της Κρήτης καλείται να ηγηθεί της προσπάθειας για τη δημιουργία ενός Μεσογειακού Εγγράφου Πολιτικής για τη διακυβέρνηση στη Μεσόγειο.
Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης, τη συνάντηση χαιρέτησε ο Γιώργος Αλεξάκης Εντ. Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων, οποίος τόνισε ότι «Η Μεσόγειος χρειάζεται Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη που εμπεριέχει την Επιτήρηση και τη διασφάλιση της Προστασίας, προς το συμφέρον της κοινωνίας και της οικονομίας. Πρέπει να αναδείξουμε τις πρακτικές που οδηγούν σε μια Μεσογειακή τουριστική ανταγωνιστική και ασφαλή πρόταση στο Διεθνές περιβάλλον, με σεβασμό στο φυσικό Περιβάλλον που είναι εξάλλου και το συγκριτικό πλεονέκτημα της Μεσογείου. Η Βιώσιμη Ανάπτυξη, προσαρμοσμένη στην Ατζέντα του ΟΗΕ για το 2030, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία- το γνωστό σε όλους μας European GreenDeal, αποτελεί προτεραιότητα για την οικονομική και περιβαλλοντική ευημερία στη θαλάσσια λεκάνη της Μεσογείου και το PANORAMED είναι το ιδανικό εργαλείο για προώθηση αυτής της νέας ελπιδοφόρας και φιλο-περιβαλλοντικής προσέγγισης για τον Τουρισμό στη Μεσόγειο».
Ο Κυριάκος Κώτσογλου Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης υπογράμμισε «την αναγκαιότητα να δούμε την ευκαιρία πίσω από το πρόβλημα της πανδημίας προβάλλοντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της αειφόρου ανάπτυξης της Κρήτης, με σκοπό την ανάδειξη της ευρύτερη περιοχής ως ιδανικού εναλλακτικού τουριστικού προορισμού που μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις κάθε επισκέπτη».
Επιπροσθέτως, στη διαδικτυακή Περιφερειακή συνάντηση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι υπουργείων, ινστιτούτων και κέντρων ερευνών τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό που μετέχουν στα στρατηγικά έργα του ευρωπαϊκού προγράμματος.