Κλειδί το «μοτίβο» στις περιπτώσεις των δύο αδελφών της άτυχης Τζωρτζίνας – Ποιο το επόμενο βήμα στις έρευνες των δικαστικών Αρχών για την πλήρη διαλεύκανση της δράσης της Ρούλας Πισπιρίγκου
Στους θανάτους των δύο άλλων κοριτσιών της Ρούλας Πισπιρίγκου – της 3,5 ετών Μαλένας και της 7 μηνών Ιριδας – οι οποίοι φαίνεται να έχουν σημαντικές διαφορές με εκείνον της 9 ετών Τζωρτζίνας, στρέφονται πλέον οι έρευνες των δικαστικών Αρχών για την πλήρη διαλεύκανση του «θρίλερ της Πάτρας» που έχει προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., μάλιστα, σημειώνουν στα «ΝΕΑ» ότι «η εξιχνίαση της δολοφονίας της Τζωρτζίνας (κατέληξε τον Ιανουάριο στο Παίδων από υπερδόση της ουσίας κεταμίνη) δεν σημαίνει ότι με αυτόματη διαδικασία και επαγωγικά θα διαλευκανθούν και οι θάνατοι των μικρότερων αδελφών της, που προηγήθηκαν χρονικά.
Κι αυτό γιατί δεν φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί, με βάση τις προϋπάρχουσες τοξικολογικές εξετάσεις, η συγκεκριμένη δηλητηριώδης ουσία, ενώ εντοπίζονται και άλλες διαφορές σε σχέση με τον χώρο που βρέθηκαν νεκρά τα παιδιά αλλά και με ό,τι είχε προηγηθεί.
Η σχετική έρευνα, ωστόσο, δυσχεραίνεται καθώς η 33χρονη μητέρα έχει απολύτως αρνητική και απορριπτική στάση, ακόμη και για τον θάνατο της Τζωρτζίνας. Συνεπώς, δεν μπορεί να περιμένει κανείς από αυτήν οποιαδήποτε σημαντική παραδοχή ή διευκρίνιση για ό,τι συνέβη. Αντιθέτως, ευελπιστούμε ότι η έκδοση νέων, αναθεωρημένων ιατροδικαστικών πορισμάτων θα προσδιορισθεί εάν επρόκειτο επίσης για εγκληματικές ενέργειες, κάτι που, έτσι κι αλλιώς, πιθανολογείται.
Ολα αυτά, βέβαια, δεν θα αλλάξουν την ποινική μεταχείριση της κατηγορουμένης, η οποία απειλείται με ισόβια κάθειρξη, αλλά είναι σημαντικά για την πλήρη κάθαρση της δραματικής υπόθεσης».
Ομοιότητες
Η Μαλένα, λοιπόν, απεβίωσε αιφνιδίως στις 13 Απριλίου 2019 στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Ελπίς», όπου νοσηλευόταν με ιάσιμη μορφή λευχαιμίας. Το «μοτίβο» με το οποίο έχασε τη ζωή της έχει αρκετές ομοιότητες με εκείνο του θανάτου της μεγαλύτερης αδελφής της, Τζωρτζίνας.
Δηλαδή, το άτυχο κοριτσάκι νοσηλευόταν σε μονόκλινο δωμάτιο και υπέστη ανεξήγητη ανακοπή ενώ κοιμόταν. Και σε αυτήν την περίπτωση στο πλευρό του ήταν μόνο η μητέρα, που φέρεται και πάλι να ειδοποίησε με χαρακτηριστική καθυστέρηση τους γιατρούς, όπως συνέβη και μετά τα «επεισόδια» της Τζωρτζίνας, τόσο στο Καραμανδάνειο Πάτρας όσο και στο «Αγλαΐα Κυριακού».
Στην περίπτωση της Μαλένας η ιατροδικαστική εξέταση οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός της οφειλόταν «αορίστως» σε ηπατική ανεπάρκεια, χωρίς, όμως, να συνεκτιμηθεί ότι λίγες ώρες πριν καταλήξει είχε υποβληθεί σε ηπατολογικές εξετάσεις που δεν ανέδειξαν κάποιο πρόβλημα. Ακόμη, στο ιατροδικαστικό πόρισμα που εκδόθηκε στις 24 Ιουλίου 2019 μνημονευόταν ότι «από το ληφθέν αίμα δεν εντοπίσθηκε η παρουσία φαρμάκου ή δηλητηρίου».
Εντούτοις, τα επόμενα 24ωρα, μία τριμελής επιτροπή ιατροδικαστών (οι Ν. Καρακούκης, Ν. Καλογριάς και Χρ. Τσάκωνα) αναμένεται να εκδώσουν νέο πόρισμα, στο οποίο υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να εντοπίζεται άλλο αίτιο θανάτου, που ενδέχεται να σχετίζεται με προκληθείσα υποξία.
Ιατροδικαστική εξέταση
Οσον, δε, αφορά στον επίσης δυσεξήγητο θάνατο της επτά μηνών Ιριδας, στις 11.30 το πρωί της 21ης Απριλίου 2021 στην κούνια της στο οικογενειακό σπίτι της οδού Μπιζανίου στην Πάτρα, με παρούσες την 33χρονη μητέρα αλλά και την αδελφή της, σημειώθηκε λίγες ώρες μετά τη φυγή του συζύγου της Ρούλας Πισπιρίγκου και πατέρα των τριών αδικοχαμένων κοριτσιών, Μάνου Δασκαλάκη, ύστερα από διένεξη μεταξύ του ζευγαριού.
Η ιατροδικαστική εξέταση της Ιριδας ανέδειξε πνευμονικό οίδημα, συμφόρηση οργάνων και άλλες επιπλοκές, παρόμοιες με αυτές που εντοπίστηκαν και κατά τη νεκροτομή της Μαλένας. Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση, στην τοξικολογική εξέταση δεν εντοπίστηκε κεταμίνη ή άλλη θανατηφόρα ουσία.
Τελικώς, ύστερα από αμφισβητούμενη ιστολογική εξέταση που διενεργήθηκε σε εργαστήριο των Ιωαννίνων, προσδιορίσθηκε ως αιτία θανάτου βλάβη (ή απουσία) φλεβόκομβου και κολποκοιλιακού κόμβου – των δύο φυσικών «βηματοδοτών» της καρδιάς. Κάτι που, όμως, θεωρείται από τους ειδικούς τουλάχιστον ιδιόμορφο, λόγω της σπανιότητας της πάθησης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Για τον θάνατο του βρέφους, πάντως, αναμένεται να καταθέσει στις δικαστικές Αρχές η ιατροδικαστής Πατρών Αγγελική Τσιόλα, η οποία πιθανολογείται ότι θα προσδιορίσει διαφορετικές αιτίες θανάτου, που ίσως συνδεθούν με εγκληματική ενέργεια, παρόμοιες με αυτές της Μαλένας.
Εν τω μεταξύ, η φερόμενη ως παιδοκτόνος, μιλώντας («STAR») από τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ εμφανίζεται να μην έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα των διερευνώμενων πράξεων. «Αυτό έγινε για να γίνει. Oλο αυτό είναι άδικο», είπε η 33χρονη αναφερόμενη στη δίωξη της, ενώ όσον αφορά στις έρευνες των Αρχών εκτίμησε ότι «δεν έχουν τόσα στοιχεία», επικαλούμενη… αστυνομικές πηγές. «Δεν αντέχω, δεν γίνεται», πρόσθεσε για την ψυχολογική κατάσταση της. Σχολιάζοντας, δε, στη στάση του συζύγου της, δεν έκρυψε την ενόχλησή της: «Το μέλημά του είναι να μην πάει φυλακή, εμένα δεν με σκέφτεται.».
Τέλος, παραθέτοντας διάλογο που είχαν μεταξύ τους αποκάλυψε ότι όταν τον ρώτησε «καταλαβαίνεις που είμαι», εκείνος της απάντησε «τι θες, να πάω φυλακή εγώ και ο πατέρας μου».
Τα σχόλια είναι κλειστά.