Μερίδα ειδικών εμφανίζεται επιφυλακτική για το «Πάσχα στο χωριό», τονίζοντας πως αν κρατήσουμε τα περιοριστικά μέτρα το Πάσχα, τότε θα κάνουμε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι.
Σε εξίσωση για γερούς λύτες φαίνεται πως θα μετατραπεί το «Πάσχα στο χωριό», καθώς όλο και περισσότεροι ειδικοί εκφράζουν την αντίθεσή τους με την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.
Αν και η κυβέρνηση έχει εκφράσει την επιθυμία της να επιτραπεί το συγκεκριμένο μέτρο το Πάσχα, τονίζει σε κάθε τόνο πως αυτό θα συμβεί μόνο αν το εισηγηθούν οι ειδικοί και το επιτρέψουν και τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Στην πλειοψηφία τους οι ειδικοί της Επιτροπής τονίζουν πως ακόμη είναι νωρίς για να μιλήσουν με στοιχεία για το Πάσχα και πως όλα τα θέματα θα τεθούν την επόμενη εβδομάδα.
Άλλωστε όπως έχουν τονίσει αρκετές φορές οι επιστήμονες, η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, επομένως θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων ημερών ώστε να προβούν σε ασφαλή συμπεράσματα.
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως ο Μαϊος θα είναι ένας μήνας επιστροφής στην κανονικότητα, ωστόσο το Πάσχα πέφτει οριακά λίγο πριν από την περίοδο όπου θα ανοίξει η εστίαση και ο τουρισμός, οπότε θα είναι λεπτός ο χειρισμός προκειμένου να μην έχουμε πισωγύρισα πριν καν ξεκινήσει η «Μεγάλη Έξοδος».
Για τον λόγο αυτό άλλωστε και μερίδα ειδικών εμφανίζεται επιφυλακτική για το «Πάσχα στο χωριό», τονίζοντας πως αν κρατήσουμε τα περιοριστικά μέτρα το Πάσχα, τότε θα κάνουμε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι.
Γκάγκα – Εξαδάκτυλος : Παρακινδυνευμένη μια μαζική έξοδος για το Πάσχα με τα σημερινά δεδομένα
Επιφυλακτικοί στο να δώσουν μια απάντηση αναφορικά με το αν μπορεί να υπάρξει έξοδος στα χωριά για το Πάσχα εμφανίστηκαν η πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Βλέπουμε μια σταθεροποίηση αλλά η σταθεροποίηση αυτή παραμένει ψηλά. Άνθρωποι συνεχίζουν να χάνονται και να βρίσκονται στην εντατική», είπε αρχικά ο κ. Εξαδάκτυλος ενώ αναφορικά με τη πιθανότητα να επιτραπεί το Πάσχα στα χωριά, τόνισε: «Με τα στοιχεία που έχουμε σήμερα δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια. Είναι εκνευριστικό αλλά όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα θα έχουμε εικόνα».
Αναφορικά με τη χρήση των self test, ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στο OPEN είπε πως πέρα από τα θετικά στοιχεία που έχουν φέρει, «το ερώτημα είναι τι γίνεται με εκείνους που έχουν αρνητικό τεστ. Αν έστω και ελάχιστα σταματήσουν να συμπεριφέρονται προσέχοντας τότε θα έχουμε διασπορά».
«Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να κουβεντιάσουμε για έξοδο Πάσχα», είπε από τη μεριά της επίσης μιλώντας στο OPEN η κ. Γκάγκα. «Το άνοιγμα αυτό που γίνεται είναι λογικό. Και στην εστίαση με περιορισμούς ενδεχομένως να είναι λογικό να γίνει άνοιγμα. Όμως μια μαζική έξοδος για το Πάσχα είναι παρακινδυνευμένη με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή».
Αναφορικά με τον μέσο όρο των ανθρώπων που νοσηλεύονται, η Μίνα Γκάγκα είπε: «Έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας. Μπαίνουν στο νοσοκομείο σαραντάρηδες, πενηντάρηδες, ακόμα και τριαντάρηδες και εικοσάρηδες. Δεν μένουν συχνά αλλά έρχονται. Αντίθετα, δεν βλέπουμε πια μεγάλους ανθρώπους που έχουν κάνει το εμβόλιο». Για να ξεκαθαρίσει αμέσως μετά πως όταν ολοκληρωθεί και ο εμβολιαστικός κύκλος αυτής της ηλικιακής ομάδας τα πράγματα θα βελτιωθούν.
Γιαμαρέλλου: Κρίσιμο το θέμα του Πάσχα – Δεν είμαστε έτοιμοι να το κρίνουμε
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε η καθηγήτρια Παθολογίας και Λοιμωξιολόγος, Ελένη Γιαμαρέλλου, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού, το τι θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες, αλλά και πώς θα κινηθούμε το Πάσχα.
«Είναι κρίσιμο το θέμα του Πάσχα που ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι να το κρίνουμε. Είδατε τα κρούσματα και τους θανάτους εχτές, αλλά και τους διασωληνωμένους. Λέμε ότι είμαστε σε οριζοντίωση των κρουσμάτων, αλλά έχουν αυξηθεί και τα τεστ, με αποτέλεσμα να εντοπίζονται περισσότερα. Νομίζω ότι τα self-tests απαιτούν επιβεβαίωση. Άρα δεν συμπεριλαμβάνονται τα κρούσματα που εντοπίστηκαν μέσω self-tests στα όσα ανακοινώθηκαν εχτές. Η πιθανότητα ένα self-test να βγει ψευδώς αρνητικό, είναι μία στις 1000. Επομένως το αρνητικό μας καθησυχάζει απόλυτα», είπε η κ. Γιαμαρέλλου.
«Το 30% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικοί. Αυτή είναι και η αξία του τεστ. Ότι βρίσκω τον ιό σε εκείνον που μπορεί ο ίδιος να μην έχει τίποτα, αλλά να κολλάει τον κόσμο γύρω του», τόνισε η ίδια.
«Με τα κρούσματα που έχουμε τώρα, υπάρχει μεγάλη πίεση και οι επιδημιολόγοι λένε ότι η πίεση θα κρατήσει τουλάχιστον 2 εβδομάδες ακόμα. Επειδή κανείς δεν μπορεί να είναι 100% σίγουρος, είμαστε επιφυλακτικοί για το πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό», εξήγησε η κ. Γιαμαρέλλου.
«Όλοι περιμέναμε ότι θα μειωθούν πιο γρήγορα τα κρούσματα, αλλά αυτά επιμένουν. Είναι φυσικό λοιπόν να είναι κανείς επιφυλακτικός. Έχουμε την πληροφορία όμως ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν αύξησε τα κρούσματα και την κινητικότητα. Αυτή είναι μια πληροφορία που μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και για τις επόμενες κινήσεις μας», σημείωσε η ίδια.
Νίκος Τζανάκης: Ο κάθε ναός το Πάσχα μπορεί να γίνει γενέτειρα πολλών κρουσμάτων
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, έθεσε και τον παράγοντα κινδύνου στις εκκλησίες την περίοδο του Πάσχα.
«Ο κάθε ναός το Πάσχα μπορεί να γίνει γενέτειρα πολλών κρουσμάτων» δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε πως η εκκλησία πρέπει να μπει προ των ευθυνών της.
Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε πως είναι μεγάλη η διασπορά, επισημαίνοντας πως το νούμερο των 200 χιλιάδων ενεργών κρουσμάτων εξάγεται από μια προσομοίωση που έχουν κάνει και δείχνει πως τα κρούσματα είναι 4-6 φορές πιο πάνω από τον αριθμό που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ.
Παγώνη: Δύσκολο το Πάσχα στο χωριό με 819 διασωληνωμένους
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, αναφορικά με το τι πρόκειται να γίνει το Πάσχα, μετά και την ανησυχία που προκαλούν τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι, αλλά και οι νεκροί της πανδημίας.
«Ηρεμήστε όλοι με το Πάσχα στο χωριό. Τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους τα είδατε. Το σύστημα έχει πιεστεί. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Θα κάνουμε διαφορετικό Πάσχα, θα πάμε στις εκκλησίες στους προαύλιους χώρους με μάσκες και αποστάσεις, αλλά την τελευταία εβδομάδα θα κριθεί αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, γιατί με 819 διασωληνωμένους είναι δύσκολο» είπε η κ. Παγώνη.
Σύμφωνα με την ίδια «αυτή είναι ίσως από τις δυσκολότερες φάσεις. Ο κόσμος έχει μπερδευτεί και με τους εμβολιασμούς. Καταλαβαίνουμε την ψυχική πίεση που έχουν και ότι θέλουν να ξεφύγουν αλλά πρέπει να είμαστε προσεχτικοί αν θέλουμε να κάνουμε ένα διαφορετικό καλοκαίρι».
«Θα φανεί μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη – Μεγάλη Τετάρτη πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα είναι δύσκολο κάποιος να πει ότι μπορείτε να φύγετε. Όπως και να έχει, ο κόσμος θα μπορεί να βγει, θα μπορεί να πάει από δήμο σε δήμο, δε θα είναι όπως πέρυσι, να είμαστε κλεισμένοι μέσα» πρόσθεσε η ίδια.
Παυλάκης: Εβδομάδα παθών διαρκείας μέχρι το Πάσχα
Ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης» έκανε λόγο «εβδομάδα παθών διαρκείας μέχρι το Πάσχα» και υπογράμμισε πως με τόση κοσμοσυρροή στα νοσοκομεία, περιμένει μεγάλο αριθμό θανάτων το επόμενο διάστημα. «Με κάθε άνοιγμα δραστηριότητας, ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιβαρυνθεί περισσότερο η κατάσταση» προειδοποίησε και στάθηκε στο γεγονός ότι δεν πρέπει να υπάρξουν πισωγυρίσματα, λέγοντας πως δεν θέλει να ξανακλείσουν τα μαγαζιά που άνοιξαν.
«Περιμένουμε 100 θανάτους καθημερινά. Κάθε άνοιγμα είναι κίνδυνος να χειροτερέψει η κατάσταση. Το κράτος χρειάζεται να βάλει κανόνες. Το πρώτο μας καθήκον είναι να ρίξουμε τα κρούσματα. Αν γίνει αυτό μπορεί να ελπίζουμε σε ένα καλό Πάσχα και καλό καλοκαίρι, αν όχι ο ιός θα σέρνεται» είπε στον ΑΝΤ1.