Στη μετασεισμική ακολουθία που σημειώθηκε μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κρήτη, αναφέρθηκε ο ομότιμος καθηγητής γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παπανικολάου, μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV.
Μάλιστα, ο κ. Παπανικολάου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός μετασεισμού μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την διάρκεια της έντονης μετασεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στη ευρύτερη περιοχή, η οποία, όπως σημείωσε, μπορεί να φτάσει μέχρι και το χειμώνα.
Ο καθηγητής απευθυνόμενος στους σεισμόπληκτους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου, επέστησε την προσοχή, τονίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιστρέψουν σε ακατάλληλα κτίσματα, καθώς ένας ενδεχόμενος μετασεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ, θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες σε ευάλωτες περιοχές, όπως αυτές εντός των ορίων των δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων.
Ο κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε στα πολλά μικρά και μεγάλα ρήγματα που υπάρχουν στην ευρήτερη περιοχή του Ηρακλείου, τονίζοντας ότι η διέγερση που έχει γίνει στην είναι βορειανατολική και νοτιοδυτική.
Μάλιστα υπογράμμισε ότι είναι δύσκολό στην περιοχή να υπάρξει σεισμός μεγαλύτερος των 6 Ρίχτερ.
«Από εκεί και ύστερα υπάρχουν άλλα, βόρεια του κόλπου του Ηρακλείου και νότια προς τη λεκάνη της Μεσαράς ρήγματα, τα οποία έχουν άλλη διεύθυνση, είναι άλλης γεωμετρίας και δυναμικότητας, τα οποία μπορούν δώσουν μεγαλύτερους σεισμούς, όπως έχουν δώσει και στο παρελθόν», σημείωσε ο καθηγητής.
Τέλος ο κ. Παπανικολάου, επεσήμανε ότι δεν αποκλείεται σε βάθος δεκαετίας να καταγραφεί ένας μεγάλος σεισμός στη Κρήτη πάνω από 6 ή και 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, τονίζοντας ότι αυτό το φαινόμενο είναι αναμενόμενο σε περιοχές με μεγάλη σεισμικότητα, όπως η Κρήτη ή/και άλλα σημεία της χώρας.