Χιλιάδες θέσεις έμειναν φέτος κενές στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με τους υποψηφίους να μπαίνουν στο δίλημμα εάν θα φοιτήσουν σε κάποιο δημόσιο ΙΕΚ ή αν θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις της επόμενης χρονιάς.
Ανοιχτό «παράθυρο» για αλλαγές στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής τη νέα χρονιά, άφησε ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, Άγγελος Συρίγος.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο κ. Συρίγος έκανε λόγο για αρρυθμίες που εντοπίστηκαν σε ειδικά μαθήματα, ειδικά στις αρχιτεκτονικές σχολές. Μάλιστα έκανε ειδική μνεία στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης, όπου εισήχθησαν μόνο 10 άτομα.
«Ήταν πρόβλημα της ίδια της σχολής»
Όπως είπε, μόνοι τους οι υπεύθυνοι της σχολής έκαναν λάθος βάζοντας μια εξαιρετικά υψηλή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (17,4) στο γραμμικό σχέδιο. «Όταν το κατάλαβαν, ζήτησαν να το αλλάξουν, αλλά είχαν παρέλθει οι σχετικές προθεσμίες», σημείωσε.
Παράλληλα, πρόσθεσε: «Στην αρχιτεκτονική Ξάνθης ήταν πρόβλημα η επιλογή της ίδιας της σχολής να έχει πολύ υψηλές βάσεις μη αντιλαμβανόμενη τις συνέπειες που θα είχε η κίνηση αυτή».
Για το τμήμα Μαθηματικών της Σάμου, στο οποίος εισήχθησαν μόλις 5 φοιτητές, εξήγησε ότι δεν προτιμούν να πηγαίνουν στα νησιά για σπουδές. «Το 2019 δημιουργήθηκαν πολλές τμήματα στην ηπειρωτική χώρα, και οι φοιτητές προτιμούν να πηγαίνουν σε αυτά, παρά σε ένα νησί», υπογράμμισε ο υφυπουργός.
«Η ΕΒΕ αποτελεί μία ουσιαστική μεταρρύθμιση»
Στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αναφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Υποστήριξε ότι με τις μεταρρυθμίσεις «αναβαθμίζουμε τα ελληνικά πανεπιστήμια δίνοντας μεγαλύτερη αξία στον κόπο των νέων και στις θυσίες των γονιών τους».
Αναφερόμενος στη θεσμοθέτηση της ΕΒΕ, είπε ότι μέχρι και πέρυσι δεκάδες χιλιάδες παιδιά κατέφευγαν σε σχολές που δεν ήθελαν να σπουδάσουν. «Πολλά τμήματα μετατράπηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε μία νύχτα σε ΑΕΙ. Ήταν μία κατάσταση αιμορραγίας χρόνου και χρήματος. Η ΕΒΕ αποτελεί μία ουσιαστική μεταρρύθμιση, που δίνει σημασία, αξία και νόημα στις σπουδές», τόνισε.
Πρόσθεσε, δε, ότι τα ίδια τα πανεπιστημιακά έχουν λόγο στον καθορισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής: «Με βάση και τα φετινά αποτελέσματα θα έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις την επόμενη χρονιά».
Σε δίλημμα οι υποψήφιοι
Μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής επικρατεί προβληματισμός, καθώς η θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, έφερε ένα ντόμινο εκρηκτικής ανόδου σε μία σειρά σχολών χαμηλής και μεσαίας ζήτησης, αφήνοντας έτσι τμήματα της περιφέρειας με ελάχιστους ή ακόμη και μηδενικούς αριθμούς πρωτοετών φοιτητών.
Όπως ήταν αναμενόμενο, άφησε εκτός ΑΕΙ χιλιάδες υποψηφίους, οι οποίοι θα βρίσκονται στο δίλημμα εάν θα φοιτήσουν σε κάποιο δημόσιο ΙΕΚ ή αν θα μπουν στη διαδικασία να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές της επόμενης χρονιάς.