Η άφρων ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, ακολουθώντας με θρησκευτική ευλάβεια την πολιτική των κ.κ. Μητσοτάκη και Πλακιωτάκη, έστειλαν στον υγρό τάφο, με τον πιο άδικο τρόπο, εκατοντάδες αθώες ψυχές ανθρώπων, παιδιών και γυναικών.
Είναι βεβαίως βαρύτατες οι πολιτικές ευθύνες στην μεταναστευτική πολιτική της «πολιτισμένης» Ευρώπης και απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις αλλά υπάρχουν και κυβερνητικές ευθύνες για το πολύνεκρο ναυάγιο.
Οι ελληνικές αρχές είχαν γνώση, 24 ώρες πριν από τη μεγάλη τραγωδία, ότι έπλεε στον ελληνικό υδάτινο χώρο, μικρό αλιευτικό πλοίο, έμφορτο με 750 ψυχές και υποψήφιο ανά πάσα στιγμή να βυθιστεί.
Η ελληνική κυβέρνηση δε διέταξε εγκαίρως την υλοποίηση σχεδίου πρόληψης και διάσωσης, ως είχε ευθύνη.
Δεν κινητοποίησε τις υπάρχουσες δυνατότητες της χώρας μας που διαθέτει 4 υπό ελληνική σημαία ναυαγοσωστικά, πάνω από 60 μέτρα το καθένα, με έμπειρους διασώστες, από τα οποία, τα τρία ελλιμενίζονται στον Πειραιά και το τέταρτο στο Γύθειο. Ουδέποτε ζητήθηκε η συνδρομή τους.
Ερωτώ τους κ.κ. Κλιάρη και Πλακιωτάκη (γιατί πιστεύω ότι βρίσκονταν σε άμεση επικοινωνία για το θέμα) καθώς και τη σημερινή ηγεσία του Λιμενικού Σώματος:
Εάν επρόκειτο για σκάφος το οποίο μετέφερε Έλληνες ή Ευρωπαίους τουρίστες, θα είχε την ίδια αντιμετώπιση από την ελληνική κυβέρνηση;
Εάν τα ναυαγοσωστικά είχαν κινητοποιηθεί εγκαίρως και βρίσκονταν στο σημείο, ακόμα και τη στιγμή που άρχισε το πλοίο να βυθίζεται, θα είχαμε τον ίδιο τραγικό απολογισμό; Πιστεύω απόλυτα πως όχι.
Εάν τα ναυαγοσωστικά βρίσκονταν δίπλα στο αλιευτικό θα διασώζονταν όσοι έπεσαν στη θάλασσα; Ναι ή όχι; Θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τη βύθιση του αλιευτικού με συνέπεια να διασωθούν περισσότεροι άνθρωποι; Ναι ή όχι;
Για το επικίνδυνο αυτό σκάφος θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει επιχείρηση διάσωσης, μέσα στο προηγούμενο 24ωρο από τη στιγμή της βύθισής του, δεδομένου ότι οι ελληνικές αρχές είχαν ειδοποιηθεί και από το ιταλικό λιμενικό και από τη Frontex και από το Alarm Phone. Δεν έγινε ποτέ ενώ υπήρχε πλήρη γνώση ότι 750 άνθρωποι σε ένα τέτοιο σκάφος κινδύνευαν ανά πάσα στιγμή.
Μας λέτε κύριοι, ωσάν να είμαστε άσχετοι, ότι οι λιμενικές αρχές επικοινώνησαν και οι πρόσφυγες αρνήθηκαν τη βοήθεια. Ποιοι αρνήθηκαν; Οι δουλέμποροι; Με ποιους μιλούσατε; Οι φωτογραφίες των ανθρώπων στο κατάστρωμα και οι απεγνωσμένες κινήσεις των χεριών τους προδίδουν τη συγκάλυψη της επιχείρησης. Οι άνθρωποι φυσικά και ήθελαν να διασωθούν διότι επικοινώνησαν με το Alarm Phone και έστειλαν σήμα κινδύνου. Προφανώς δεν αρνήθηκαν οι πρόσφυγες τη διάσωση αλλά οι δουλέμποροι.
Η εισαγγελική παρέμβαση πιστεύω ότι θα κατανείμει με δίκαιο τρόπο τις εγκληματικές ευθύνες που προκύπτουν.
Παναγιώτης Κουρουμπλής
Πρώην Υπουργός Ναυτιλίας