Εκτός λογικής είναι αυτό που συμβαίνει από τις 18 Μαϊου στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου και αφορά στους ογκολογικούς ασθενείς οι οποίοι πηγαίνουν από όλη την Κρήτη αλλά και τα γύρω νησιά για να κάνουν χημειοθεραπείες οι οποίες το 2022 ξεπέρασαν τις 8.500.
Οι άνθρωποι αυτοί ενημερώθηκαν ότι οι αιματολογικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουν πριν τις θεραπείες τους, μια, δύο ή και τρείς φορές το μήνα, θα πρέπει να προσκομίζονται έτοιμες και εκτελεσμένες από εξωτερικά μικροβιολογικά εργαστήρια, ενώ μέχρι τότε γινόταν απο τα εργαστήρια του ΠΑΓΝΗ.
«Πολλοί ασθενείς είναι σε απόγνωση γιατί δυστυχώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος των εξετάσεων, ακόμη κι αν αφορά μόνο στην συμμετοχή τους.
«Καθημερινά δεχόμαστε πληθώρα αιτημάτων απο τις κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων του Ηρακλείου που μας ζητούν να καλύψουμε έξοδα ασθενών που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση» τονίζει σε επιστολή της προς την διοίκηση του νοσοκομείου, ο Σύλλογος «Ευ Ζω με τον καρκίνο.»
Επισημαίνει ακόμη ότι σημαντικός αριθμός ασθενών είναι μεγάλοι σε ηλικία, έρχονται από απομακρυσμένες περιοχές ακόμη και από άλλα νησιά και η μετακίνησή τους όχι μόνο δεν είναι εύκολη, αλλά δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις συνθήκες της θεραπείας τους.
Επιπλέον όπως τονίζεται ,τα ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια δεν πληρούν τις υψηλές προδιαγραφές των δημόσιων και τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν θεωρούνται απολύτως αξιόπιστα.
Η απόφαση αυτή σχετίζεται με την έλλειψη προσωπικού στο ΠΑΓΝΗ, όπως ενημερώθηκε ο Σύλλογος και η εναλλακτική λύση των ασθενών είναι να πηγαίνουν από την προηγούμενη μέρα της θεραπείας τους στο νοσοκομείο και να περιμένουν από 1 έως και 3 ώρες για τις αιματολογικές γιατί χωρίς αυτές δεν μπορούν να τους χορηγηθούν χημειοθεραπευτικά φάρμακα.
«Το νοσοκομείο δεν είναι στην γειτονιά μας, πρέπει να έρθουμε με ταξί, με λεωφορείο να ζητήσουμε από ένα δικό μας άνθρωπο, αν έχουμε να μας πάει και να μας γυρίσει σπίτι.
Τόσο μεγάλη διπλή ταλαιπωρία, δεν την αντέχουμε» είπε στο Ράδιο Κρήτη η πρόεδρος του «Ευ ζώ με τον καρκίνο», Καίτη Κουναλάκη .
Η ίδια πρόσθεσε ότι «δεν μπορούν καταπονημένοι άρρωστοι άνθρωποι, που κάνουν ολόκληρο ταξίδι από την άλλη άκρη της Κρήτης να έρχονται μια μέρα πριν και να περιμένουν επί ώρες στην ουρά για εξετάσεις , ή να μετακινούνται σε ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια και να πληρώνουν.»
Ο Σύλλογος ζητά απαντήσεις από την διοίκηση τις οποίες να αναφέρουμε ότι εδώ και 2 μήνες που έστειλε την επιστολή δεν έχει πάρει, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα για τους ογκολογικούς ασθενείς.
Και πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις για αυτούς τους ανθρώπους που έχουν να παλέψουν όχι μόνο την αρρώστια τους, αλλά και τις δυσλειτουργίες του συστήματος υγείας που θέλει να λέγεται δημόσιο.
Η επιστολή του Συλλόγου προς τη Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ:
ekriti.gr