Θυμό προκαλεί στους υγειονομικούς η στάση Άδωνι Γεωργιάδη, που δεν αντιλαμβάνεται, όπως λένε, τις ελλείψεις, τις συνέπειές τους, τις ανάγκες των πολιτών, όπως και τις ανάγκες των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία, πρώτιστα για την ασφάλειά τους.
«Σήμερα χρειαζόμαστε το απαραίτητο προσωπικό», επεσήμανε μιλώντας στο Ράδιο 98,4 ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, «για να μη θρηνήσουμε θύματα. Σήμερα οι δομές Υγείας στο σύνολό τους πρέπει να ενισχυθούν».
Ο κ. Βρύσαλης σημείωσε ότι οι δηλώσεις του υπουργού, πως τα προβλήματα έχουν τακτοποιηθεί κι άρα δεν πρέπει να γκρινιάζουμε είτε οι υγειονομικοί είτε οι πολίτες, καταρρίπτονται από μία μόνο εφημερία του ΠΑΓΝΗ, καθώς οι κλινικές δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος που σηκώνουν.
Εφημερία πολέμου…
«Οι εισαγωγές στην Παθολογική Κλινική ξεπερνούν τις δυνατότητες περίθαλψης. Στα 35 κρεβάτια έπρεπε να τοποθετηθούν 43 ασθενείς, με το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και τους τραυματιοφορείς να τρέχουν πανικόβλητοι. Χαρακτηριστικά ένας νοσηλευτής και ένας βοηθός νοσηλευτή είχαν την ευθύνη για την περίθαλψη των ασθενών. Στην Καρδιολογική Κλινική, δύναμης 51 ασθενών, νοσηλεύονται 55 ασθενείς, ακόμα και σε διαδρόμους. Στην Αιματολογική δεν υπάρχει κενό κρεβάτι. Στη Μονάδα Εμφραγμάτων δεν υπάρχει κενό κρεβάτι. Στη μονάδα οξέων της Ψυχιατρικής δεν υπάρχει κενό κρεβάτι», τόνισε ο κ. Βρύσαλης.
Έρχεται μηνυτήρια αναφορά για την Παιδοψυχιατρική
Το Σωματείο Εργαζομένων, όπως αναφέρει ο Δημήτρης Βρύσαλης, ετοιμάζεται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά ειδικά για την Παιδοψυχιατρική Κλινική και διαμηνύει στον υπουργό ότι «οι κινητοποιήσεις για να αλλάξει η παραπάνω κατάσταση δεν έχουν να κάνουν με κάποιες “συνδικαλιστικές μειοψηφίες”, αλλά με την ασφάλεια των πολιτών και το δικαίωμά τους στην Υγεία.
Η λύση με τη μεταφορά παιδοψυχιάτρου, που έρχεται και φεύγει, δεν είναι η πρέπουσα για την υγεία των παιδιών μας. Τα παραδείγματα πρόσφατα. Τόσο η 7η Υ.ΠΕ. όσο και η διοίκηση του νοσοκομείου φέρουν τεράστιες ευθύνες. Τελικά, ο κανόνας του “Πάμε, κάνουμε και ό,τι βγει” γίνεται νόμος. Οι ευθύνες είναι τεράστιες για όσους υποβάθμισαν την περίθαλψη στο νησί μας σε τέτοιο βαθμό. Δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη σε όλους όσους θέτουν την υγεία ως εμπόρευμα και επιδιώκουν την εξυπηρέτηση των αναγκών ως προϊόν».
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
«Η εικόνα κάθε άλλο παρά μαγική»
Η εικόνα δεν είναι μαγική για κανέναν, κατά τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων. Ούτε για εργαζόμενους ούτε για ασθενείς.
«Όταν για παράδειγμα μόνο στην Ορθοπαιδική Κλινική οι χρωστούμενες ημέρες άδειας για τους νοσηλευτές ανέρχονται στις 270 και για τους βοηθούς νοσηλευτές στις 170, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, το πώς θα καταφέρεις να ανταπεξέλθεις είναι το μεγάλο ζητούμενο. Στις εφημερίες πλέον το κλίμα είναι πολεμικό κι αγωνιούμε γιατί από τις απαράδεκτες συνθήκες ελλοχεύουν δεκάδες κίνδυνοι. Όμως οι επιλογές της πολιτικής ηγεσίας, την ίδια ώρα, διαχωρίζουν τους ασθενείς σε έχοντες και μη, καθώς όταν γίνεται επιλογή ενός απογευματινού χειρουργείου επί πληρωμή και η νοσηλεία του στη συνέχεια, και δωμάτια βρίσκουν και κρεβάτια βρίσκουν».
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων επαναλαμβάνει ότι στην ίδια πολεμική κατάσταση βρίσκονται όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης από το Λασίθι έως τα Χανιά, όπως επίσης και τα Κέντρα Υγείας, με πρόσφατες τις παραιτήσεις των διευθυντών τους στο Ρέθυμνο εξαιτίας των “εντέλλεσθε”. neakriti.gr