Όταν ο Γιώργης Μαρινάκης “έβγαινε” μέσα από κομματικά γραφεία
Το αφήγημα των κομματικών γραφείων - άρθρο του Νίκου Δερεδάκη υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου με τον Θοδωρή Νίνο
Επειδή το τελευταίο διάστημα ακούγεται έντονα το αφήγημα περί εμπλοκής κομματικών γραφείων στην εξεύρεση υποψηφίων για να στελεχώσουν τους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς, σκάλισα τη μνήμη μου και γύρισα πίσω στο έτος 2006. Τότε που η δημαρχία του Δημήτρη Αρχοντάκη έδειχνε να φθίνει και το τότε κραταιό ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να «πρασινίσει» τον Δήμο Ρεθύμνου.
Τότε, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε ένα εσωτερικό γκάλοπ, ανάμεσα σε κομματικά του στελέχη, για την ανάδειξη υποψηφίων Δημάρχων για τον Δήμο Ρεθύμνου.
Υποψήφιοι, οι Γιώργης Μαρινάκης, Μανώλης Λίτινας, Κωστής Ηλιάκης, Δημήτρης Βαονάκης και ο αείμνηστος Κώστας Λαμπρινός. Ο καθένας τους είχε συγκεκριμένα πολιτικά και κομματικά χαρακτηριστικά.
Ο Μανώλης Λίτινας, ήταν πρώην Νομάρχης, αρκετές φορές υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος Δήμαρχος Ρεθύμνου. Ο Κώστας Λαμπρινός, δύο φορές υποψήφιος Δήμαρχος Ρεθύμνου. Ο Κωστής Ηλιάκης κομματικό στέλεχος και προσωπικός φίλος του ΓΑΠ. Ο Δημήτρης Βαονάκης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος Δήμαρχος. Ο Γιώργης Μαρινάκης, Νομαρχιακός Σύμβουλος με τον Μανώλη Λίτινα και Δημοτικός Σύμβουλος πάλι με τον Μανώλη Λίτινα.
Το γκάλοπ του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε πρώτο τον Γιώργη Μαρινάκη, έχοντας βάλει από την αρχή ως προϋπόθεση και οι υπόλοιποι διεκδικητές να συστρατευθούν με τον πρώτο. Πράγμα που συνέβη, εκτός από τον Δημήτρη Βαονάκη.
Στη συνέχεια, ο υποψήφιος πλέον Δήμαρχος, με τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, Γιώργης Μαρινάκης, άρχισε να αναζητά υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους. Εκείνη την περίοδο, με βουλευτή Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ τον Μανώλη Όθωνα, το τοπικό ΠΑΣΟΚ ήταν χωρισμένο στα δύο: Οθωνικοί από τη μια και Νεονακικοί από την άλλη, ενώ παρέμενε αρκετά δυνατό και το κομμάτι των Λουκακικών. Έπρεπε λοιπόν ο Γιώργης Μαρινάκης να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτούς τους τρεις κομματικούς πόλους, ώστε να μην δυσαρεστήσει κανέναν και να έχει τη στήριξη και των τριών κομματικών ανδρών και των επιτελείων τους. Βέβαια, ήταν γνωστό ότι ο Γιώργης Μαρινάκης διατηρούσε καλύτερες πολιτικές και προσωπικές σχέσεις με τον Μιχάλη Νεονάκη.
Έτσι, μετά τις προσωπικές-φιλικές επιλογές του Μαρινάκη, το αυτοδιοικητικό ψηφοδέλτιο της «ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ» στελεχώθηκε με όλο το «βαρύ πυροβολικό» του ΠΑΣΟΚ.
Ενδεικτικά αναφέρω: Μανώλης Λίτινας, Κώστας Λαμπρινός, Κωστής Ηλιάκης, Μαίρη Λιονή, Μαρία Σαρχώση, Μανώλης Δελήμπασης, Στέλιος Πιατάς, Κώστας Αραμπατζόγλου, Μανώλης Αναγνωστάκης και αρκετοί άλλοι, που εξελέγησαν ή όχι.
Η επίσημη παρουσίαση του συνδυασμού έγινε στον κατάμεστο, τότε Δημοτικό Κήπο του Ρεθύμνου, με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό του ΠΑΣΟΚ και αργότερά Πρόεδρό του, Ευάγγελο Βενιζέλο. Στη δε ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου παρόντες ήταν όλοι, σχεδόν, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την Κρήτη.
Θα μου πείτε, τι θέλω και τα αναφέρω όλα αυτά μετά από 13 ολόκληρα χρόνια. Τίποτα απολύτως δεν θέλω να πω… Απλά να φρεσκάρω τη μνήμη κάποιων που μιλούν για κομματικά γραφεία… O tempora o mores…
Τα σχόλια είναι κλειστά.