Οριστικό. Την Τρίτη το διάγγελμα Μητσοτάκη για την άρση των μέτρων
Οριστικό. Την Τρίτη το διάγγελμα Μητσοτάκη για την άρση των μέτρων
Ο κύβος ερρίφθη και το διάγγελμα με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει πως θα βγούμε από την καραντίνα θα γίνει την Τρίτη (28.04.2020).
Αναμένεται να ανακοινωθεί σταδιακή άρση των μέτρων και χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα δικαστηρίων, εκκλησιών, σχολείων και επιχειρήσεων.
Η μετάβαση στη νέα κατάσταση θα έχει γενικά τρεις χρονικά φάσεις: αρχές Μαΐου, τέλος Μαΐου, μέσα Ιουνίου.
Ο γενικός κανόνας είναι ότι «ανοίγει» νωρίτερα ό,τι δεν προκαλεί συνωστισμό και μπορεί να λειτουργήσει και «έξω», μια λέξη που θα την ακούμε συχνά. Το γεγονός άλλωστε πως έρχεται καλοκαίρι βοηθάει πολύ.
Το πρώτο άνοιγμα λοιπόν θα ξεκινήσει με τα εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια. Συγχρόνως αναμένεται και η κατάργηση, μερική ή ολική, του sms.
Τα εστιατόρια και τα καφέ που θα ανοίξουν σε επόμενο γύρο, θα λειτουργούν με τραπεζοκαθίσματα μόνο έξω και σε μεγαλύτερη απόσταση από αυτήν που έχουμε συνηθίσει, κάτι που σημαίνει πως θα χρειαστεί επέκταση καθισμάτων σε πλατείες και πεζοδρόμια με ειδική άδεια από τους δήμους.
Τα σχολεία είναι μία κατηγορία ξεχωριστή και κρίσιμη. Αυτή τη στιγμή το σχέδιο είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες αλλά όχι συγχρόνως.
Βέβαιο είναι πως μετά τις 10 Μαΐου θα ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ η πρωτοβάθμια θα πάει δύο εβδομάδες αργότερα, δηλαδή στα τέλη Μαΐου. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει παράταση της σχολικής χρονιάς.
Κομβική για τις τελικές αποφάσεις είναι η χρονική απόσταση που θα χωρίζει κάθε άνοιγμα.
Αν δηλαδή θα είναι κάθε μία ή κάθε δύο εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή δεν είναι βέβαιο τίποτα, καθώς θα μετρείται ο αντίκτυπος κάθε ανοίγματος, αν δηλαδή θα προκαλείται αύξηση κρουσμάτων και αναλόγως θα λαμβάνονται οι αποφάσεις.
Η εξίσωση πάντως που αφορά τα σχολεία είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς είναι σε απόλυτη συνάρτηση με την επιστροφή των γονιών στις δουλειές, καθώς οι γιαγιάδες και οι παππούδες είναι μία κοινωνική ομάδα που πρέπει να αποφεύγει περισσότερο από κάθε άλλον τον συγχρωτισμό.
Στα μέσα μαζικής μεταφοράς προκρίνεται το σενάριο να γίνεται χρήση τους μόνο με μάσκα και με το μισό επιβατικό κοινό από όσο χωράει το κάθε μέσο.
Αυτό βέβαια μειώνει τις δυνατότητες εξυπηρέτησης του κοινού, κάτι που μπορεί να λυθεί με την ενίσχυση κάποιων δρομολογίων κατά τις ώρες αιχμής.
Τέλος, όσον αφορά το κρίσιμο ειδικά για την Ελλάδα κομμάτι του τουρισμού, το σχέδιο είναι να ανοίξουν τα ξενοδοχεία σε δύο φάσεις: τα 12μηνης λειτουργίας στις αρχές Ιουνίου, τα εποχικά στα τέλη Ιουνίου.
Πηγές: parapolitika, in.gr, kathimerini, newsit, tovima
Τα σχόλια είναι κλειστά.