Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίφθηκε η αίτηση του καθηγητή Χάινς Ρίχτερ που είχε προσφύγει κατά της απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστήμιου Κρήτης μετά την ανάκληση του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα, η οποία πλέον είναι οριστική.
«Δεν πρόκειται για θράσος ατόμου, αλλά πρόκειται για το γεγονός ότι εκφράζει την πολιτική αντίληψη ότι η χώρα μας είναι πολύ μικρή και επομένως δεν θα πρέπει να αντιστέκεται ούτε και σε μια εισβολή», υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο Καθηγητής Ιστορίας και Συγγραφέας, Γιώργος Μαργαρίτης.
Γερμανικά ιδρύματα έχουν ιδρυθεί, σύλλογοι που ετοιμάζουν γιορτές τιμής των θυσιών των «ιπποτών» κατακτητών, προετοιμάζονται πυρετωδώς για να δώσουν το παρόν σε όλες τις επετειακές εκδηλώσεις γύρω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τόνισε ο κ. Μαργαρίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στις φωνές που «αντιστέκονται» στην εμπέδωση της κυριαρχίας του «ισχυρού» έναντι του «δίκαιου» και που αυτές λιγοστεύουν.
Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Μαργαρίτη
«Η Ελλάδα είναι μία από τις δύο χώρες που αποζημιώθηκαν. Το πού κατέληξαν όμως τα χρήματα αυτά είναι ένα άλλο θέμα. Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων “φαγώθηκε” από το πελατειακό κράτος», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του σε Ελληνική εφημερίδα, σε ότι αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι μεγάλες αντιδράσεις στην Κρήτη μα και στην Ελλάδα εκδηλώθηκαν μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του που τιτλοφορείται «Επιχείρηση Ερμής: Η κατάκτηση της Κρήτης», στο οποίο στηλιτεύει τον πατριωτικό αγώνα ενάντια στον κατακτητή, χαρακτηρίζοντάς τον «μη έντιμο, βρώμικο και κτηνώδη», την ίδια στιγμή που αναγνωρίζει τους ναζί αλεξιπτωτιστές ως «ιδεολόγους ιππότες».
Δικαιολογεί δε τα εγκλήματα και τις ωμότητες που διέπραξαν, υποστηρίζοντας ότι τα αντίποινα και οι μαζικές σφαγές αμάχων προκλήθηκαν από τη βρόμικη αντίσταση των Κρητών, τους οποίους χαρακτηρίζει «φανατικούς».
Να σημειώσουμε πως μετά την ομόφωνη απόφαση των μελών της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, είχε ανακληθεί ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα από τον Γερμανό ιστορικό καθηγητή, Χ. Ρίχτερ, έπειτα από μαραθώνια τότε συνεδρίαση των μελών του τμήματος που εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις δηλώσεις του Γερμανού καθηγητή σε Ελληνικά και ξένα ΜΜΕ.
Ο Γερμανός καθηγητής είχε προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την επιστροφή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, που του αφαιρέθηκε.https://www.ertnews.gr/