Την κατάργηση του Εφετείου στα Χανιά και την συγχώνευση με το Εφετείο αν. Κρήτης στο Ηράκλειο, υποδεικνύει, μεταξύ άλλων το πόρισμα – πρόταση της ομάδας εργασίας της Παγκόσμιας Τράπεζας προς το υπουργείο δικαιοσύνης για τη αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας.
«Πρόκειται για έναν πρωτοφανή εμπαιγμό» σημείωσε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Χανίων, Χρήστος Πραματευτάκης.
Ο ίδιος μετέφερε την οργή και την αγανάκτηση του δικηγορικού κόσμου για αυτήν την πρόταση, σημειώνοντας πως αύριο το θέμα θα απασχολήσει την ολομέλεια του δικηγορικού συλλόγου Χανίων. Όπως είπε θα ενημερωθούν άμεσα οι βουλευτές των Χανίων για το θέμα αλλά και η ίδια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα είναι στα Χανιά την ερχόμενη Παρασκευή.
«Χθες ήρθε στην δημοσιότητα ο νέος δικαστικός χάρτης της Ελλάδος, όσον αφορά τα πολιτικά δικαστήρια. Ο δικηγορικός σύλλογος Χανίων με οργή και αγανάκτιση είδε αυτό το συγκεκριμένο πόρισμα, το οποίο προβλέπει την κατάργηση του ιστορικού Εφετείου Κρήτης. Αυτή η αγανάκτιση συνίσταται στο ότι ο πληθυσμός των Χανίων εμπαίζεται και εμπαίζεται στονη μέγιστο βαθμό, διότι πριν 10 χρόνια, όταν η πολιτεία αποφάσισε να ιδρύσει Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, έλαβε σοβαρά τότε, την ταλαιπωρία την οποία υφίσταται οι κάτοικοι της Ανατολικής Κρήτης, οι διάδικοι και οι συνάδελφοι της Ανατολικής Κρήτης, όπου θεωρείτο ότι η απόσταση αυτή ήταν μεγάλη και το οδικό δίκτυο δεν ήταν εκείνο που θα μπορούσε να προσφέρει ασφάλεια. Παρήλθαν 10 έτη και εάν δεχθούμε ότι αυτός ο ισχυρισμός τότε ήταν βάσιμος, τότε εγώ για ποιό λόγο αυτή τη στιγμή να μην έχω αυτή την οργή και την αγανάκτιση;»
Στην συνέχεια, ο κ. Πραματευτάκης τόνισε πως 10 χρόνια μετά, το υφιστάμενο οδικό δίκτυο είναι χειρότερο από τότε.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε δυο νομούς, Χανίων και Ρεθύμνου, που είναι κατά γενική ομολογία με τεράστια ανάπτυξη και πρόοδο, με τον πληθυσμό το καλοκαίρι να υπερβαίνει τις 500.000 σε αυτούς τους δυο νομούς και που χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι να έχουν Εφετείο. Το Εφετείο είναι θεσμός, δεν είναι μια άσκηση επί χάρτου όπως κάνει η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη της πράγματα τα οποία δεν λάμβανε υπόψη του ένας συνετός άνθρωπος. Δεν μπορεί να συγκρίνει την Ελλάδα με το Βέλγιο και την Ολλανδία. Έχουμε ιδιαίτερες μορφολογίες, οι οποίες καθιστούν αναγκαία τη διαφοροποίηση από ότι ισχύει γενικά στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το Εφετείο έχει να επιτελέσει ένα τεράστιο έργο, είναι δίπλα στην κοινωνία, προσφέρει δικαιοσύνη».
Σχετικά με τον χρονικό διάστημα που υπάρχει για να γίνει το πόρισμα πράξη, ο κ. Πραματευτάκης, είπε πως «ήρθε αυτό το πόρισμα και στην συνέχεια θα δοθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και μπορεί να περάσει και με προεδρικό διάταγμα».
Οι δικηγόροι των Χανίων θα συνεχίσουν τον αγώνας τους το επόμενο διάστημα, διαμαρτυρόμενοι για τον δικαστικό χάρτη:
«Ο δικηγορικός κόσμος της Ελλάδας και η ολομέλεια της Ελλάδας έχει ταχθεί κατάφωνα αντίθετα με αυτόν τον δικαστικό χάρτη. Παμψηφεί και οι 63 δικηγορικοί σύλλογοι έχουν καταγγείλει αυτό το γεγονός. Θα κάνουμε έναν αγώνα ιδιαίτερα σκληρό, γιατί δεν μπορούμε να δεχθούμε να καταργηθούν αυτά που ίσχυαν τόσα χρόνια, δεν πάει άλλο. Θα πρέπει να κοιτάξουν με προσοχή το τι συνεπάγεται η κατάργηση του κάθε Δικαστηρίου και μετά να γίνει ένας διάλογος και να καταλήξουμε. Είναι θέμα τιμής για εμάς τους Χανιώτες, είναι θέμα αξιοπρέπειας, αυτός ο εμπαιγμός θα πρέπει να σταματήσει εδώ, διότι δεν έχει προηγούμενο στην Ελλάδα, καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας δεν έχει τύχει αυτού του εμπαιγμού που έχουν τύχει τα Χανιά. Θα κάνουμε ότι πρέπει από μέρους μας με δράσεις και ενέργειες για να καταδείξουμε αυτό το εγκληματικό το οποίο γίνεται σε βάρος των Χανίων και της Δικαιοσύνης γενικότερα».
Ως προσβολή στην ιστορία του τόπου και του Κρητικού λαού, χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη ο δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Μανώλης Παπαδομανωλάκης: «110 χρόνια μετά την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, έρχεται στην δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τον νέο δικαστικό Καλλικράτη που βάζει φωτιά στην ισόρροπη ανάπτυξη, στον συγκριτισμό αλλά και στην δικαοσύνη. Σύμφωνα με το σχέδιο της Παγκόσμιας Τράπεζας προτείνει η κατάργηση του Εφετείου στα Χανιά που υπάρχει περισσότερο από 80 χρόνια. Είναι το Εφετείο για το οποίο ο Χανιώτικος λαός έδωσε αγώνες για να το κρατήσει. Οι λόγοι που προτείνεται σύμφωνα με το σχέδιο, είναι επειδή έχει κόστος η λειτουργία του Εφετείου, μεγαλύτερο από το όφελος. Βλέπουμε ότι και η δικαιοσύνη λειτουεγεί με το σύστημα κόστους-οφέλους. Την ίδια στιγμή με αυτό το σχέδιο, ιδρύονται επενδυτικά δικαστήρια, που θα λειτουργούν στις προτεύουσες των Περιφερειών, όπου θα εκδικάζονται υποθέσεις που έχουν ενδιαφέρον για τις επενδύσεις και το μεγάλο κεφάλαιο. Δεν ενδιαφέρονται για το κόστος του εργαζόνου, του επαγγελματία. Η δικαιοσύνη πλέον γίνεται πανάκριβη και απλησίαστη, όταν για μια υπόθεσή σου θα πρέπει να φύγεις από τα Χανιά και να πας να την δικάσεις στο Ηράκλειο. Αυτή η μεθόδευση δεν αφορά μόνο τους δικηγόρους. Είναι προσβολή στην ιστορία του τόπου και του κρητικού λαού. Θα πρέπει να δώσουμε έναν αγώνα για την αξιοπρέπειά μας».
Αναλυτικά το πόρισμα προτείνει Συγχώνευση 5 εφετείων, δηλαδή:
1) Δυτικής Στερεάς Ελλάδας – Πατρών,
2) Καλαμάτας – Ναυπλίου,
3) Ευβοίας και Λαμίας,
4) Κρήτης και
Ανατολικής Κρήτης και
5) Αιγαίου –Δωδεκανήσου (τα οποία υπάγονται στην ίδια διοικητική Περιφέρεια, δηλ. του Νοτίου Αιγαίου 5).
Παραμένουν ως έχουν, αν και με «οριακό» αριθμό υπηρετούντων δικαστών, τα νησιωτικά Εφετεία Βορείου Αιγαίου (Μυτιλήνης) και Κερκύρας 6.
Πλεονεκτήματα: Εναρμονίζεται σχεδόν πλήρως ο αριθμός των Εφετείων με τη διοικητική διαίρεση της χώρας (ένα Εφετείο ανά Περιφέρεια, εξαιρουμένης βέβαια της Αττικής, λόγω υπερπληθυσμού).
Μειώνεται κατά πολύ ο αριθμός των ολιγομελών Εφετείων, γίνεται ορθολογικότερη χωροταξική κατανομή τους στην Επικράτεια και υποβοηθείται η ενοποίηση της νομολογίας σε τοπικό επίπεδο. Η αναγκαιότητα για «συμπλήρωση συνθέσεως» περιορίζεται μόνο στα δύο ως άνω νησιωτικά Εφετεία.
Ως προς τις έδρες των νέων «ενιαίων» Εφετείων είναι προφανές ότι πρέπει ληφθούν υπ’ όψιν γεωγραφικά, πληθυσμιακά και διοικητικά κριτήρια, καθώς και η υπάρχουσα (ή έστω ευχερώς ευρεθησόμενη) δικαστική κτηριακή υποδομή.