Όπλα αξίας 8 δισ. στέλνει στο Ισραήλ ο Μπάιντεν, λίγο πριν φύγει από το Λευκό Οίκο

Ημερομηνία:

Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν το Ισραήλ, με ένα πρόγραμμα αξίας 8 δισ. δολαρίων, λίγες ημέρες πριν την αλλαγή ηγεσίας.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το Σάββατο 4 Ιανουαρίου την πώληση όπλων στο Ισραήλ ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λίγο πριν την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ.

Η πώληση, η οποία πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο, περιλαμβάνει κυρίως πυρομαχικά για την αντιαεροπορική άμυνα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο

Σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, το πακέτο περιλαμβάνει πυρομαχικά για μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα καθώς και βλήματα πυροβολικού, βόμβες μικρής διαμέτρου και εκρηκτικές κεφαλές.

Πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν αψηφά για άλλη μια φορά την πίεση που ασκείται από ορισμένες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Δημοκρατικούς βουλευτές που αντιτίθενται σε ανάλογες πωλήσεις στο Ισραήλ.

«Ο πρόεδρος δήλωσε σαφέστατα ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τους πολίτες του, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και να αποτρέψει κάθε επιθετικότητα προερχόμενη από το Ιράν και από τις συνδεδεμένες με αυτό οργανώσεις», δήλωσε η ίδια πηγή.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Κογκρέσο τον Νοέμβριο, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, εξέχουσα φυσιογνωμία της αμερικανικής αριστεράς, είχε ζητήσει να σταματήσουν αυτές οι πωλήσεις όπλων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι συνένοχες σε όλες αυτές τις ωμότητες. Χρηματοδοτούμε αυτές τις ωμότητες και αυτή η συνενοχή πρέπει να τελειώσει».

Αμέριστη στήριξη στο Ισραήλ

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε αμέριστη υποστήριξη στο Ισραήλ, και σε αντίθεση με όλους τους προέδρους των τελευταίων ετών, ουδέποτε δεσμεύτηκε για ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος. Ωστόσο εξέφρασε επίσης την επιθυμία για επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Παρά τις έντονες διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται υπό την αιγίδα του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών, καμία εκεχειρία δεν έχει συμφωνηθεί μετά την εκεχειρία διάρκειας μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου 2023.

Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί

Ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.208 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία και περιλαμβάνει τους ομήρους που πέθαναν ή σκοτώθηκαν υπό αιχμαλωσία στη Γάζα.

Τουλάχιστον 45.717 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν στην ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία αντιποίνων στη Γάζα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Τραμπ: Διόρισε την αγαπημένη του Ισραήλ στη θέση της απεσταλμένης στη Μέση Ανατολή

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Viral βίντεο με το «αληθινό πρόσωπο» του...

Στο viral βίντεο, φαίνεται ο Υιός του Θεού με...

Ο δρόμος με τις 5 γέφυρες και...

Η κατασκευή του King Fahd Causeway είχε τεράστια σημασία...

Viral βίντεο με το «αληθινό πρόσωπο» του...

Στο viral βίντεο, φαίνεται ο Υιός του Θεού με...

Ο δρόμος με τις 5 γέφυρες και...

Η κατασκευή του King Fahd Causeway είχε τεράστια σημασία...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Εορτολόγιο 17 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, 17 Απριλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο...

Το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη και τι συμβολίζει

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι...

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου

ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΡΕΜΑΤΑΙ ΕΠΙ ΞΥΛΟΥ: Μεγάλη Πέμπτη. Οι καμπάνες χτυπούν...

ΟΦΗ: «Sold Out» το πρώτο τσάρτερ για τον τελικό, θα ακολουθήσει και άλλο

Εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες οι θέσεις στο τσάρτερ...