Όλη η ατζέντα θεμάτων του αγροτικού κόσμου της Κρήτης στη Βουλή από τον Νίκο Ηγουμενίδη

Αποζημιώσεις παραγωγών, νέα ΚΑΠ, συγκεκριμένες προτάσεις της Περιφέρειας και των αγροτών, η στήριξη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και η Γεωργική Σχολή Μεσαράς - ανάμεσα στα κρίσιμα θέματα του αγροτικού κόσμου της Κρήτης που έθεσε ο Νίκος Ηγουμενίδης στη Βουλή & στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Στα πλαίσια της αρμόδιας Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής και με θέμα ημερήσιας διάταξης την «Αγροτική Πολιτική στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές» (Παρασκευή 29/11) , ο Νίκος Ηγουμενίδης έθεσε επιτακτικά την άμεση αποζημίωση των παραγωγών και την απουσία έμπρακτης λύσης από το Υπουργείο: «Έχει τεθεί επανειλημμένα και σε συζητήσεις και σε ερωτήσεις στον Υπουργό και παρά το ότι τέθηκε, ακούμε απαντήσεις πως ναι, θα εξαντλήσει το Υπουργείο την αποζημιωτική του δυνατότητα, ωστόσο πρακτικά δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι», είπε ο Νίκος Ηγουμενίδης στην αρμόδια συνεδρίαση της Βουλής και στον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνο Μπαγινέτα.

Ταυτόχρονα, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης έθεσε όλη την μακρά ατζέντα θεμάτων του αγροτικού κόσμου της Κρήτης: Η άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών μαζί με τις συγκεκριμένες προτάσεις αγροτών για τις αποζημιώσεις, οι προτάσεις της Περιφέρειας για τον δάκο, το θέμα της έμπρακτης στήριξης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κρήτης, το ζήτημα των επιδοτήσεων ενόψει της νέας ΚΑΠ, το θέμα της Γεωργικής Σχολής της Μεσαράς, αλλά και το κομβικό θέμα ενίσχυσης των υπηρεσιών με ερευνητές – είναι ανάμεσα στα θέματα που έθεσε ο βουλευτής στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου με στόχο τόσο να συζητηθούν αλλά κυρίως να προχωρήσουν αποφασιστικά το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου κατέθεσε στα πρακτικά όλες τις προτάσεις που έχουν έρθει στο πολιτικό του γραφείο και μέρος των οποίων έχουν τις τελευταίες ημέρες έλθει στη δημοσιότητα. Μεταξύ αυτών, την πρόταση της Περιφέρειας που αφορά στην ανάληψη διαχείρισης του προγράμματος δακοκτονίας από την Περιφέρεια με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη δράση, την πρόταση η ελαιοκαλλιέργεια να μην αποτελεί μια απλή δενδρώδη καλλιέργεια αλλά να αντιμετωπιστεί με βάση την διακριτή αξία και σημασία που έχει το προϊόν, καθώς και την πρόταση εκπροσώπου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών σύμφωνα με την οποία οι παραγωγοί ελαιολάδου στην Κρήτη να λάβουν όσο γίνεται γρηγορότερα ένα αξιόλογο ποσό στα βιβλιάριά τους για κάθε στρέμμα ελαιώνα που δηλώνουν, μέσω του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων.

Επιπλέον, μίλησε διεξοδικά για την ανάγκη να επιστρέψει η επιδότηση στην παραγωγή, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στην ανάγκη για μια Εθνική Στρατηγική για την προστασία του κρητικού ελαιολάδου:

«Η παραγωγή της χώρας είναι τέτοια που δεν βοηθάει η πολυδιάσπαση των παραγωγών. Το να μιλήσουμε συνολικά για το ελληνικό ελαιόλαδο και να είναι υπό τη σκέπη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πιστεύω ανοίγει άλλες δυνατότητες».

Σχετικά με το ζήτημα των χρεών των συνεταιρισμών ο βουλευτής αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του Υπουργού με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και στο θέμα της αναδιάρθρωσης των χρεών σημειώνοντας ότι με τα σκληρά και στενά όρια των κριτηρίων που μπαίνουν ελλοχεύει ο κίνδυνος συνεταιρισμοί με μεγάλη και διαχρονική προσφορά να κινδυνεύσουν να μείνουν εκτός. «Πάλι εδώ θα χρησιμοποιήσω σαν παράδειγμα την Ένωση των Αγροτικών Συνεταιρισμών του Ηρακλείου, οι οποίοι ζητούν να εφαρμοστεί ο νόμος επειδή έχουν κάποιες οφειλές και ακριβώς δεν μπόρεσαν να μπουν από παράβλεψη σε ρυθμίσεις προηγούμενων νόμων. Αυτή τη στιγμή δημιουργείται ένας βρόγχος πίσω από θηλιά συνεταιρισμών οργανώσεων και νομίζω ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να δείτε».

Αναφορικά με την Γεωργική Σχολή Μεσαράς, ο Νίκος Ηγουμενίδης μίλησε για την απάντηση που έχει δώσει το Υπουργείο, παρατηρώντας ότι περιορίζεται σε μια αναφορά στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις έξι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) δημόσιου χαρακτήρα της χώρας με εμφανή την απουσία αναφοράς σε οποιονδήποτε σχεδιασμό για το μέλλον των Επαγγελματικών Σχολών ή για την αναγκαία συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

«Οφείλω να ομολογήσω ότι επειδή έκανα ερώτηση στο Υπουργείο, δε με ικανοποίησε η απάντηση του Υπουργού. Έχει αναλάβει την εκπαίδευση το «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ», δεν μπορούμε όμως ένα τέτοιο πλούτο και μια τέτοια δυνατότητα που έχουμε -και κατά τη γνώμη μου την έχουμε σε όλες τις σχολές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- αυτή τη στιγμή να απασχολεί για παράδειγμα μόνο το πως θα πάρει τις εκτάσεις της σχολής για εκμετάλλευση».

Τέλος, ο Νίκος Ηγουμενίδης έθεσε την ανάγκη να προχωρήσουν όλες οι προσλήψεις σε ερευνητικό προσωπικό: «Είχαμε προσλάβει το 2017 εκατό ερευνητές. Δουλεύουν ήδη οι άνθρωποι. Είχαμε ανακοινώσει 180 γεωπόνους για διάφορες ειδικότητες στο Υπουργείο συν 172 κτηνίατρους που θα πήγαιναν στις περιφέρειες. Εσείς ο ίδιος μιλήσατε για τους γεωργικούς συμβούλους που χρειαζόμαστε, γιατί τους χρειάζεται η ύπαιθρος. Είναι δυνατόν να μιλάμε για αγροτική πολιτική σήμερα χωρίς το αντίστοιχο ερευνητικό προσωπικό και το αντίστοιχο ερευνητικό έργο;», ρώτησε ο ίδιος με νόημα.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου εποιφυλάχθηκε να απαντήσει στις περισσότερες απαντήσεις για την επόμενη συνεδρίαση και με την παρουσία και άλλων εκπροσώπων του Υπουργείου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.