Όλα όσα (δεν) απάντησε ο Υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης στον Ν.Ηγουμενίδη σήμερα στη Βουλή
Καμία δέσμευση του Υπουργού για μόνιμη στήριξη της Πρωτοβάθμιας και για μόνιμες προσλήψεις στην υγεία στην ερώτηση του Νίκου Ηγουμενίδη. Ενώ δεν έδωσε καμία απάντηση σε καίρια σημεία, ούτε όταν ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου κατέθεσε στα πρακτικά έγγραφα και φωτογραφίες που δείχνουν την «επιστράτευση» …κοντέινερ (!) αντί ενίσχυσης τοπικού Κέντρου Υγείας σε Δήμο του Νομού Ηρακλείου.
Σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις σήμερα στη Βουλή ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη στην Ολομέλεια.
Ειδικά στο επίμαχο θέμα των μόνιμων προσλήψεων – αντί των συμβάσεων – σε ιατρικό προσωπικό ο Υφυπουργός απέφυγε να απαντήσει για τον αριθμό των ιατρών που έχουν μέχρι σήμερα μόνιμα προσληφθεί παραπέμποντας είτε στο επικουρικό προσωπικό είτε σε δηλώσεις του Πρωθυπουργού που αφορούν το μέλλον: «Διά στόματος του Πρωθυπουργού το νοσηλευτικό προσωπικό θα παραμείνει στο σύστημα υγείας και θα μονιμοποιηθεί, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες. Και βεβαίως το έχω ξαναπεί και το ξαναλέω ότι για τους επικουρικούς γιατρούς σταδιακά θα μετατρέψουμε τις θέσεις σε θέσεις Επιμελητών Β΄», σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης σε σημείο της δευτερολογίας του.
Για το ίδιο θέμα ο Νίκος Ηγουμενίδης επέμεινε στην συστηματική και ιδεοληπτική άρνηση της Κυβέρνησης για μόνιμες προσλήψεις στο χώρο της υγείας επιμένοντας συγκεκριμένα προς τον κ. Κοντοζαμάνη: «Στέκομαι σε μερικά πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα: Πρώτον, πόσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχετε κάνει; Η απάντηση είναι εύκολη. Είναι κοντά στο μηδέν. Το δύσκολο της απάντησης δεν είναι ο αριθμός. Το δύσκολο της απάντησης είναι το γιατί δεν έχουν προχωρήσει οι μόνιμες προσλήψεις. Καθημερινά, για να μην αποκοπείτε από τις διαθέσεις της κοινωνίας, ευχαριστείτε τους γιατρούς και τους λειτουργούς του δημόσιου συστήματος υγείας».
Σχετικά με το ζήτημα ανάγκης ενίσχυσης και ενσωμάτωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε την ανάγκη για μόνιμη και όχι ευκαιριακή ενίσχυση, σημειώνοντας ότι «η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μπορεί να βοηθήσει στην αναγκαία διαδικασία ελέγχου του επιπολασμού της νόσου, δηλαδή μπορεί να βοηθήσει στην εξωνοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας. Γι’ αυτόν τον λόγο από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε οργανωμένα, σχεδιασμένα, προγραμματισμένα να ενταχθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Υφυπουργός για το θέμα της Πρωτοβάθμιας περιορίστηκε να αναφερθεί στη δημιουργία υπηρεσιών υγείας οι οποίες θα παραμείνουν και μετά τον κορωνοϊό, όπως οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες και η άυλη συνταγογράφηση, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα για νομοθετικές ενέργειες στο μέλλον: «Οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα διαδραματίσουν το δικό τους πολύ σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο. Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο βεβαίως το έχουμε έτοιμο, αλλά εξελίσσεται και λόγω της πανδημίας. Χρειάζονται όμως και κάποιες νομοθετικές παρεμβάσεις, τις οποίες θα φέρουμε το επόμενο διάστημα, διότι λόγω της κρίσης του κορωνοϊού δεν ήμασταν σε θέση να νομοθετήσουμε».
Είναι επίσης χαρακτηριστική η δημόσια παραδοχή στην επισήμανση του Νίκου Ηγουμενίδη ότι οι δομές της Πρωτοβάθμιας «άδειασαν» από γιατρούς που μετακινήθηκαν στα νοσοκομεία. Όπως είπε ο Υφυπουργός Υγείας, «έγιναν κάποιες μετακινήσεις στοχευμένες προς τα νοσοκομεία. Ούτως ή άλλως, αυτό δεν απαγορεύεται. Επιτρέπεται. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ήταν σε ετοιμότητα και ανταποκρίθηκε, προκειμένου να αντιμετωπίσει τόσο τα κρούσματα του κορωνοϊού όσο και τα ύποπτα κρούσματα».
Αίσθηση επίσης προκάλεσε ότι ο Υφυπουργός δεν απάντησε για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ούτε όταν ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου κατέθεσε στα πρακτικά έγγραφα και φωτογραφίες που δείχνουν την «επιστράτευση» …κοντέινερ, αντί Κέντρου Υγείας, σε Δήμο του Νομού Ηρακλείου. «Οι υπεύθυνοι της ΤΟΜΥ ζήτησαν κοντέινερ. Μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα -και θα το καταθέσω στα Πρακτικά, επίσης, κύριε Υπουργέ-, υπάρχει ένα κτήριο που σε έκταση είναι περίπου όσο το κτήριο του Νοσοκομείου της Ιεράπετρας και είναι κλειστό, είναι από τα κτήρια που έκλεισε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε μια βραδιά όταν αποδιοργάνωσε όλη την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στον αστικό ιστό της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ηγουμενίδης.
Ο Υφυπουργός, αν και ερωτήθηκε, δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά σε όλες τις επισημάνσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για τις Κινητές Μονάδες Υγείας. «Εμείς σχεδιάσαμε τις Κινητές Μονάδες Υγείας σαν έναν επιχειρησιακό βραχίονα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ο οποίος θα βοηθήσει ουσιαστικά την εξωνοσοκομειακή νοσηλεία ανθρώπων που έχουν δυσκολία πρόσβασης στο σύστημα και ουσιαστικά κυρίως τους υπερήλικες της υπαίθρου», τόνισε ο Νίκος Ηγουμενίδης, προσθέτοντας: «Οργανώνετε προσλήψεις χιλίων ανθρώπων, ένας οδηγός κι ένας νοσηλευτής για δειγματοληψίες, ουσιαστικά με κριτήριο την απορρόφηση κάποιων ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ποια είναι τα κριτήρια πρόσληψης αυτών των χιλίων προσλήψεων; Η σειρά προτεραιότητας κατάθεσης της αίτησης; Είμαστε σοβαροί;». Ο Υφυπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου στο θέμα.
Κλείνοντας την παρέμβαση του, ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου επέμεινε ότι οι προσλήψεις από την ΝΔ είναι χωρίς σχεδιασμό ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας: «Νομίζω ότι δεν είναι απλά ανεπάρκεια. Δεν είναι δηλαδή, ανικανότητα κάποιων στελεχών που καλούνται να διαχειριστούν την κρίση. Υπάρχει ενδεχομένως κι ένα τέτοιο στοιχείο. Ωστόσο πιστεύωότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιμένει στις ιδεοληψίες της, ακολουθεί μια πολιτική συνεπή με την ιδεολογία της, μια πολιτική που έχει σαφέστατο ταξικό αποτύπωμα, που είναι σαφώς κατά του δημόσιου συστήματος υγείας και σε αυτή την αντιπαράθεση ουσιαστικά η θέση της είναι αύξηση του ζωτικού χώρου του ιδιωτικού τομέα».
Τα σχόλια είναι κλειστά.