Οι «Θαλάσσιοι Καύσωνες» και τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη

Στο «μικροσκόπιο» των ερευνητών του ΙΤΕ οι «Θαλάσσιοι Καύσωνες»

Οι «Θαλάσσιοι Καύσωνες» και τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη

Μέχρι και πέντε βαθμούς κελσίου για ένα διάστημα που κράτησε επί μήνες παρατηρήθηκε ότι αυξήθηκε η θερμοκρασία στις θάλασσες κυρίως της Βορειοδυτικής Μεσογείου, που καταγράφουν ένα ακραίο φαινόμενο «Θαλάσσιων Καυσώνων» που παρόμοιο αλλά όχι με τέτοια ένταση και διάρκεια, υπήρξε στο παρελθόν το 2003.

Επιστήμονες του Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του ΙΤΕ επιχειρούν να ερευνήσουν το φαινόμενο και για το λόγο αυτό ξεκινούν από τις αρχές του 2023 νέο ερευνητικό πρόγραμμα με υπεύθυνη επιστήμονα τη Σοφία Δαρμαράκη από το meteo France.

Το επιστημονικό πεδίο στο οποίο θα επικεντρωθούν οι επιστήμονες σχετίζεται και με τη σύνδεση των φαινομένων μεταξύ τους, καθώς έχουν ισχυρή πεποίθηση ότι οι «Θαλάσσιοι Καύσωνες» που διήρκησαν μέχρι και τον Οκτώβριο επηρέασαν σημαντικά στην εκδήλωση των κυμάτων κακοκαιρίας που έπληξαν και την Κρήτη, όπως οι καταστροφικές και φονικές πλημμύρες τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι «Θαλάσσιοι Καύσωνες» ως ακραίο φαινόμενο θα μελετηθεί όπως εξηγούν οι επιστήμονες και στη βάση των συνεπειών που προκαλούν στην θαλάσσια βιοποικιλότητα.

Πηγή:neakriti.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.