Οι στίχοι των τραγουδιών γίνονται πιο απλοί, επαναλαμβανόμενοι, θυμωμένοι και εγωκεντρικοί
Οι ερευνητές ανέλυσαν τους στίχους σε περισσότερα από 12.000 αγγλόφωνα τραγούδια διαφόρων ειδών από το 1980 έως το 2020 και τα πράγματα δεν ήταν υπέρ των ανώτερων συναισθημάτων.
Οι στίχοι των τραγουδιών γίνονται πιο απλοί, επαναλαμβανόμενοι, θυμωμένοι και εγωκεντρικοί
Δεν είναι ότι μεγαλώνετε εσείς. Οι στίχοι των τραγουδιών γίνονται πραγματικά απλούστεροι και πιο επαναλαμβανόμενοι, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Οι στίχοι έχουν επίσης γίνει πιο θυμωμένοι και πιο εγωκεντρικοί τα τελευταία 40 χρόνια, διαπίστωσε η μελέτη, ενισχύοντας τις απόψεις των απανταχού γκρινιάρηδων γερασμένων μουσικόφιλων. Μια ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών ανέλυσε τους στίχους σε περισσότερα από 12.000 αγγλόφωνα τραγούδια στα είδη ραπ, κάντρι, ποπ, R&B και ροκ από το 1980 έως το 2020.
Πριν αναλύσει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο οι στίχοι έχουν γίνει πιο βασικοί, η μελέτη επεσήμανε ότι ο θρύλος της αμερικανικής τραγουδοποιίας Μπομπ Ντίλαν – ο οποίος έγινε διάσημος τη δεκαετία του 1960 – έχει κερδίσει βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας.
«Καθρέφτης της κοινωνίας»
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Eva Zangerle, ειδικός στα συστήματα συστάσεων στο Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, αρνήθηκε να ξεχωρίσει έναν μεμονωμένο νεότερο καλλιτέχνη που έχει απλούς στίχους.
Τόνισε όμως ότι οι στίχοι μπορούν να αποτελέσουν έναν «καθρέφτη της κοινωνίας», οι οποίοι αντανακλούν τον τρόπο με τον οποίο οι αξίες, τα συναισθήματα και οι ανησυχίες ενός πολιτισμού αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.
«Αυτό που παρατηρούμε επίσης τα τελευταία 40 χρόνια είναι μια δραστική αλλαγή στο μουσικό τοπίο – από το πώς πωλείται η μουσική μέχρι το πώς παράγεται η μουσική», δήλωσε η Zangerle.
Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν επίσης προηγούμενες έρευνες που είχαν δείξει μείωση των θετικών, χαρούμενων στίχων με την πάροδο του χρόνου και αύξηση εκείνων που εκφράζουν θυμό, αηδία ή θλίψη
Θυμός, αηδία ή θλίψη
Κατά τη διάρκεια των 40 ετών που μελετήθηκαν, υπήρξαν επανειλημμένες ανακατατάξεις στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι άκουγαν μουσική. Οι δίσκοι βινυλίου και οι κασέτες της δεκαετίας του ’80 έδωσαν τη θέση τους στα CD της δεκαετίας του ’90. Στη συνέχεια, η άφιξη του διαδικτύου οδήγησε στις σημερινές πλατφόρμες streaming που καθοδηγούνται από αλγόριθμους.
Για τη μελέτη στο περιοδικό Scientific Reports, οι ερευνητές εξέτασαν τα συναισθήματα που εκφράζονται στους στίχους, πόσες διαφορετικές και περίπλοκες λέξεις χρησιμοποιούνται και πόσο συχνά επαναλαμβάνονται.
«Σε όλα τα είδη, οι στίχοι είχαν την τάση να γίνονται πιο απλοί και πιο επαναλαμβανόμενοι», συνόψισε η Zangerle. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν επίσης προηγούμενες έρευνες που είχαν δείξει μείωση των θετικών, χαρούμενων στίχων με την πάροδο του χρόνου και αύξηση εκείνων που εκφράζουν θυμό, αηδία ή θλίψη.
Σε αναζήτηση των στίχων
Οι στίχοι έγιναν επίσης πολύ πιο εγωκεντρικοί, με λέξεις όπως «εγώ» ή «δικό μου» να γίνονται πολύ πιο δημοφιλείς.
Ο αριθμός των επαναλαμβανόμενων στίχων αυξήθηκε περισσότερο στη ραπ με την πάροδο των δεκαετιών, δήλωσε η Zangerle . «Η ραπ μουσική έχει γίνει πιο θυμωμένη από τα άλλα είδη», πρόσθεσε.
Οι ερευνητές αναζήτησαν επίσης ποιους στίχους τραγουδιών έψαχναν οι οπαδοί διαφορετικών ειδών. Σε αντίθεση με άλλα είδη, οι οπαδοί της ροκ έψαχναν συχνότερα στίχους από παλαιότερα τραγούδια, παρά από καινούργια.
Το ροκ έχει πέσει στα charts τις τελευταίες δεκαετίες, και αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι οπαδοί κοιτάζουν όλο και περισσότερο πίσω στην ακμή του είδους, παρά στο παρόν του.
Τα πρώτα 10-15 δευτερόλεπτα
Ένας άλλος τρόπος που έχει αλλάξει η μουσική είναι ότι «τα πρώτα 10-15 δευτερόλεπτα είναι άκρως καθοριστικά για το αν θα παραλείψουμε το τραγούδι ή όχι» δήλωσε η Zangerle.
Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι οι άνθρωποι τείνουν να ακούνε περισσότερη μουσική στις μέρες μας, πρόσθεσε. Ωστόσο, τα τραγούδια με περισσότερα ρεφρέν που επαναλαμβάνουν βασικούς στίχους φαίνεται να είναι πιο δημοφιλή.
«Οι στίχοι θα πρέπει να κολλάνε ευκολότερα στις μέρες μας, απλώς και μόνο επειδή απομνημονεύονται ευκολότερα», δήλωσε η Zangerle. «Αυτό είναι κάτι που βιώνω και εγώ όταν ακούω ραδιόφωνο».
*Με στοιχεία από theguardian.com
Τα σχόλια είναι κλειστά.