Οι προβληματισμοί για τα νέα δεδομένα στη φιλοξενία προσφυγόπουλων – “Δεν είναι εύκολο αλλά είναι παιδιά”
Οι προβληματισμοί για τα νέα δεδομένα στη φιλοξενία προσφυγόπουλων – “Δεν είναι εύκολο αλλά είναι παιδιά”
Το “καυτό” ζήτημα της φιλοξενίας περισσοτέρων προσφύγων στο νησί, μετά και τα όσα συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Κρήτη της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για την Πρόνοια, Δόμνας Μιχαηλίδου, τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, παρουσία και του Περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τις επαφές της στο νησί, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι στην κυβέρνηση υπάρχει μία αρχή κατανομής όλων των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα. «Πιστεύουμε ότι η Κρήτη σε αυτό το κομμάτι θα δείξει μία πάρα πολύ καλή και θετική βούληση, με πρώτο βήμα τη δημιουργία δομών φιλοξενίας παιδιών και στη συνέχεια να διερευνήσουμε τι μπορεί να δημιουργηθεί για τους ενήλικες πρόσφυγες και μετανάστες» είχε τονίσει.
Κατά την ενημέρωση προς τους δημάρχους η κα Μιχαηλίδου είχε μιλήσει για φιλοξενία 100 παιδιών – προσφυγόπουλων σε κάθε νομό. Τα παιδιά αυτά είναι όλα αιτούντες άσυλο και αν δεν επανενωθούν με τις οικογένειές τους τότε δίνεται προτεραιότητα στην απόδοση ασύλου όταν ενηλικιωθούν. Παράλληλα είχε πει ότι το υπουργείο εξετάζει και τις δυνατότητας αναδοχής παιδιών από οικογένειες.
“Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να κινδυνεύσουν οι Αναπτυξιακές. Να δεχθούμε αυτό που αναλογεί στην Κρήτη, αλλά με διασφάλιση των πόρων” τόνισε – μεταξύ άλλων – ο Περιφερειάρχης Κρήτης, “συνοψίζοντας” τον προβληματισμό που έχει δημιουργηθεί.
Όπως επεσήμανε ο κ. Αρναουτάκης: “Το μέχρι τώρα μοντέλο ήταν πετυχημένο. Αλλά αν δεν πληρώσει το Υπουργείο, ποιος θα πληρώσει; Οι δήμαρχοι έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αξίζουν συγχαρητήρια στην Αναπτυξιακή, στον Πλοηγό για τη δουλειά που έχουν κάνει”
Στην εισαγωγική τοποθέτησή του για το θέμα ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινος υποστήριξε για μια ακόμα φορά ότι με τη μέχρι τώρα διαχείριση του προσφυγικού σε τοπικό επίπεδο “έχει διαφυλαχτεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια” και επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια “ιδιαίτερη φροντίδα” για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα (καθότι η συντριπτικη πλειοψηφία εξ αυτών είναι έφηβοι).
“Το πρόβλημα είναι δύσκολο γιατί έχουμε να κάνουμε με ασυνόδευτα παιδιά”, ανέφερε και ο Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων, Μανόλης Κοκοσάλης.
“Ό,τι προβλήματα υπάρχουν μπορούν να ξεπεραστούν με τη καλή συνεργασία του Υπουργείου με την τοπική αυτοδιοίκηση”, επεσήμανε ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής, Γιώργος Μαυρογιαννης, που παραδέχθηκε πάντως ότι δεν είναι εύκολο το εγχείρημα.
Από την πλευρά της η Υπεύθυνη του Προγράμματος ESTIA στην Κρήτη, Δήμητρα Καμπελη τόνισε: “Όταν μιλάμε για ασυνόδευτα παιδιά μιλάμε συνήθως για εφήβους ή και για ενηλίκους, που όταν έρχονται στην Ελλάδα δηλώνουν ο, τι ηλικία θέλουν. Το πλαίσιο είναι δύσκολο και χρειάζεται πολύ και εξειδικευμένο προσωπικό. Αν δεν λυθούν κάποια βασικά εμπόδια, θεωρώ ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε… ”
Προβληματισμοί για το…σύστημα
“Με δεδομένο ότι θα έχουμε 80% πληρότητα, χρειαζόμαστε 20-25 άτομα σε κάθε δομή. Χρειάζονται επίσης δαπάνες που δεν μπορεί να καλύψει η τοπική αυτοδιοίκηση“, υπογράμμισε ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής, εκφράζοντας τη συμφωνία του με την κ. Καμπέλη, ότι η μετάβαση από την Υπάτη Αρμοστεια στο κράτος, του προγράμματος Εστία το 2020, θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες.
“Κι αυτό έχει να κάνει με κάθε κυβέρνηση. Είμαι θετικός, μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Αλλά κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν και το σύστημα είναι ακυρωμένο”.
Χαρακτηριστική στο σημείο αυτό ήταν η αναφορά του Δημάρχου Ηρακλείου: “Δεν μπορούμε να μην πάρουμε παιδιά εδώ. Που θα πάνε ύστερα; Δεν είμαστε περιούσιος λαός να μην δεχθούμε τη φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών”.
Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης υπογράμμισε πως σε πολιτικό επίπεδο η ΠΕΔ είναι απόλυτα θετική στο να γίνει μέρος της προσπάθειας διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος. Ωστόσο θα πρέπει πρώτα να επιλυθούν κάποιες επιμέρους τεχνικές λεπτομέρειες για να προχωρήσει η σχετική διαδικασία
Με βάση τα όσα αποφασίστηκαν στην συνεδρίαση, η Αναπτυξιακή να συλλέξει στοιχεία από όλους τους νόμους για τις ανάγκες σε χρήματα και δομές. Μόλις συγκεντρωθούν θα συσταθεί μια επιτροπή από δημάρχους και θα τα προσκομίσει στο Υπουργείο.
Τα σχόλια είναι κλειστά.