Οι λέξεις που δεν πρέπει να πεις ποτέ σε έναν καρκινοπαθή
Οι λέξεις που δεν πρέπει να πεις ποτέ σε έναν καρκινοπαθή. Μία νέα δημοσκόπηση αποκαλύπτει ποιες λέξεις και εκφράσεις ενοχλούν…
Μία δημοσκόπηση αποκαλύπτει ποιες λέξεις και εκφράσεις ενοχλούν πολλούς ασθενείς με καρκίνο.
Ο καρκίνος είναι μία πολύ ιδιαίτερη ασθένεια. Όταν μαθαίνουμε ότι κάποιος γνωστός μας πάσχει από αυτόν, συχνά δεν ξέρουμε τι να πούμε. Μία νέα δημοσκόπηση, όμως, αποκαλύπτει πως, όσο καλοπροαίρετοι κι αν είμαστε, ορισμένες λέξεις ενοχλούν βαθιά πολλούς ασθενείς.
Οι… πολεμικές λέξεις είναι οι πρώτες που πρέπει να χρησιμοποιούμε με φειδώ. «Μάχεται με τον καρκίνο», «παλεύει με τον καρκίνο» και «εσύ είσαι μαχητής» είναι μερικές απ’ όσες ενοχλούν τους περισσότερους.
Γιατί; Διότι τους κάνουν να νιώθουν αναγκασμένοι να μοιάζουν αισιόδοξοι ότι θα καταπολεμήσουν την ασθένειά τους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Στην πραγματικότητα, οι έξι στους δέκα ασθενείς που συμμετείχαν δήλωσαν πως δεν θέλουν να τους περιγράφουν οι οικείοι τους ως μαχητές. Πολλοί, εξ άλλου, είπαν πως τους ενοχλεί εξίσου η έκφραση «δίνει μάχη με τη νόσο».
Η δημοσκόπηση αποκάλυψε επίσης πως ούτε η λέξη «ήρωας» είναι πάντοτε κατάλληλη για να περιγράψει τους ασθενείς. Το ίδιο και η λέξη «γενναίος».
Η δημοσκόπηση έδειξε ακόμα ότι απωθητικές βρίσκουν πολλοί και λέξεις όπως «καρκινοπαθής» ή «θύμα του καρκίνου».
Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 2.000 πάσχοντες από καρκίνο. Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα είπαν ότι βρίσκουν ακατάλληλη και την έκφραση «έχασε τη μάχη με τον καρκίνο».
Τί θα προτιμούσαν οι ασθενείς; Να μιλάμε για τη νόσο με πραγματικούς όρους, σύμφωνα με τον οργανισμό Macmillan Cancer Support για λογαριασμό του οποίου διεξήχθη η δημοσκόπηση.
Ωστόσο δεν είναι μόνο τα λόγια των οικείων τους που ενοχλούν πολλούς ασθενείς. Το 52% είπαν ότι ενοχλούνται εξίσου και όταν διαβάζουν τις προαναφερθείσες λέξεις και εκφράσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Και το 8% είπαν ότι ενοχλούνται όταν τις ακούνε από τα χείλη των γιατρών ή άλλων επαγγελματιών της υγείας.
Οι ερευνητές τονίζουν πως οι παραπάνω λέξεις και εκφράσεις λέγονται καλοπροαίρετα, αλλά ως φαίνεται δεν εξυπηρετούν πάντοτε τον σκοπό τους.
Καλό είναι, λοιπόν, οι ασθενείς να αρχίσουν να μιλούν ανοικτά για ό,τι τους ενοχλεί και οι οικείοι τους να τους ακούνε προσεκτικά ώστε να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις, δήλωσε η εκπρόσωπος του οργανισμού κυρία Karen Roberts.
Πηγή: iatropedia
Τα σχόλια είναι κλειστά.