Ακόμη τον θυμόμαστε από τον τελικό στο Γιούρομπασκετ της Αθήνας: παρά το πληθωρικό ταλέντο του, ούτε ο Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, ούτε οι υπόλοιποι παίκτες της «λιθουανικής σχολής» και της κραταιάς Σοβιετικής Ένωσης κατάφεραν να υποτάξουν τη θρυλική παρέα του Νίκου Γκάλη που ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης εκείνο το βράδυ.
Τα καλύτερα ήρθαν αργότερα για τον Μαρτσουλιόνις που έκανε μεγάλη καριέρα στο NBA με τη φανέλα των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, των Σιάτλ Σούπερσονικς και των Ντένβερ Νάγκετς. Ήταν ο πρώτος παίκτης από την τότε Σοβιετική Ένωση που έπαιξε στο ΝΒΑ. «Το μπάσκετ ηταν σαν το καλοκαίρι της ζωής μου, αλλά το καλοκαίρι περνάει και πρέπει να προετοιμαστείς για το φθινόπωρο», έλεγε πριν από χρόνια ο Λιθουανός άσος σε μία χαλαρή συνέντευξη στο «ΒΗΜΑ». Τώρα ετοιμάζεται για «τρίποντο» στις Βρυξέλλες και κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με το κεντρώο Κόμμα Αγροτών και Πρασίνων, το οποίο, το 2016 εμφανίστηκε από το πουθενά και κατάφερε να πάρει την πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές της Λιθουανίας.
Από τον χώρο του αθλητισμού προέρχεται και ο Ρουμάνος Ίλιε Ναστάζε, από τις εμβληματικές προσωπικότητες του τένις στη δεκαετία του ’60 και του ’70. Το 1972 είχε βρεθεί στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Σε αντίθεση με τον Μαρτσουλιόνις δεν περιορίστηκε στις αγωνιστικές δάφνες του αλλά άφησε εποχή για τον εκρηκτικό χαρακτήρα του, τους διαπληκτισμούς με διαιτητές ή ακόμη και τα νυχτοπερπατήματα εκτός γηπέδων.
Πέρσι, στα 71 του χρόνια, βρέθηκε με χειροπέδες καθώς …κατάφερε να συλληφθεί δύο φορές μέσα σε μία μέρα στο Βουκουρέστι, την πρώτη γιατί οδηγούσε μεθυσμένος και τη δεύτερη γιατί συνέχισε να οδηγεί χωρίς δίπλωμα, μια και του το είχαν αφαιρέσει στην προηγούμενη έφοδο της τροχαίας λίγες ώρες πριν. Όλα αυτά δεν εμποδίζουν τον Ναστάζε να θέσει υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές με την Εθνική Ένωση για την Πρόοδο της Ρουμανίας (UNPR). Μετά τις ευρωεκλογές θα οδηγήσει στα σκαλιά της εκκλησίας τη σύντροφό του, ηλικίας 43 ετών.
Και «Καίσαρας» και «Μουσολίνι»…
Το «παρών» στο Ευρωκοινοβούλιο έχει ήδη δώσει η Αλεσάντρα Μουσολίνι, εγγονή του δικτάτορα, πρώην ηθοποιός. Τώρα θέτει υποψηφιότητα ένας δισέγγονος, ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας Μουσολίνι, αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού.
Αυτοαποκαλείται «πατριώτης», δηλώνει ότι θαυμάζει τον Βίκτορ Όρμπαν αλλά και την Άνγκελα Μέρκελ και κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με το κόμμα Fratelli d’ Italia που συμμετέχει στον ευρύτερο συνασπισμό υπερσυντηρητικών δυνάμεων υπό τον αρχηγό της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι. Σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου ο Μουσολίνι τζούνιορ είχε μεγαλώσει στη Βενεζουέλα και αργότερα εργάστηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ επέλεξε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στη ρωμαϊκή συνοικία Esposizione Universale di Roma (EUR), μνημείο μουσολινικής αρχιτεκτονικής με έκδηλους πολιτικούς συμβολισμούς.
Επάνοδο στις Βρυξέλλες επιχειρεί και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο αειθαλής δισεκατομμυριούχος από το Μιλάνο που συμβολίζει όσο κανείς άλλος την άνθηση της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ιταλία, αλλά και στην Ευρώπη, ήταν εκείνος που κατάφερε να συνενώσει την Κεντροδεξιά στη δεκαετία του ’90 υπό τον συνασπισμό Forza Italia. Ως πρωθυπουργός της Ιταλίας ήταν ο πρώτος μετά από 40 χρονια που κατάφερε να εξαντλήσει τετραετία. Ακολούθησαν πολλές δικαστικές περιπέτειες και ροζ σκάνδαλα. Αλλά ο Μπερλουσκόνι δεν πτοείται και, στα 82 του χρόνια, θέτει υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές «από αίσθημα ευθύνης», όπως υποστηρίζει.
Πολιτικά μαγειρέματα από την Αυστρία
Στην Αυστρία την αντισυμβατική υποψηφιότητα της χρονιάς υπογράφει η πασίγνωστη τηλε-σεφ Σάρα Βίνερ.
Δεν έχει εκπαιδευθεί σε σχολή μαγειρικής, δεν έχει τελειώσει καν το σχολείο. Άρχισε να δουλεύει στο εστιατόριο του πατέρα της στην εναλλακτική συνοικία Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου και μέσα σε λίγα χρόνια έχτισε ολόκληρη «αυτοκρατορία της γεύσης» με δικά της εστιατόρια, εταιρία κέιτερινγκ, βιβλία μαγειρικής, τηλεοπτική εκπομπή αλλά και κανάλι στο YouTube. Εκεί δίνει απαντήσεις σε εξειδικευμένα ερωτήματα, όπως: «Είναι το γάλα αμυγδάλου μία εναλλακτική επιλογή στο αγελαδινό γάλα;» Την Κυριακή η Σάρα Βίνερ κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με το Κόμμα των Πρασίνων και υπόσχεται να εργαστεί για την προστασία των ζώων, την προώθηση της οικολογικής γεωργίας και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Τέλος, την επανεκλογή του διεκδικεί ο Γερμανός κωμικός Μάρτιν Ζόνεμπορν, πρώην αρχισυντάκτης του σατυρικού περιοδικού Titanic. Ελάχιστοι άνθρωποι στη Γερμανία μπορούν να διηγηθούν τόσο αλλόκοτες ιστορίες με τόσο σοβαρό ύφος. Όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο, το 2014, έλεγε ότι θα καθίσει το πολύ για έναν μήνα γιατί το κόμμα του έχει προβλέψει συνεχείς παραιτήσεις και αντικαταστάσεις των υποψηφίων, έτσι ώστε να προλάβουν και οι 60 να δουν τις Βρυξέλλες μέσα σε μία κοινοβουλευτική περίοδο. Κανείς δεν είχε καταλάβει αν το εννοούσε σοβαρά.
Σίγουρα δεν εννοούσε σοβαρά το αίτημα που υπέβαλε, μετά το δημοψήφισμα του Brexit, να γίνονται πλέον οι συνεδριάσεις του Ευρωκοινοβουλίου μόνο στα γερμανικά. Στην Ολομέλεια κάθεται, χωρίς να το έχει επιδιώξει, πίσω από έναν Πολωνό φιλομοναρχικό που προτείνει να καταργηθεί το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες. Δεν είναι αστείο.
DPA, Tagesspiegel, Γιάννης Παπαδημητρίου
Τα σχόλια είναι κλειστά.