Οι ανεμβολίαστοι “πιέζουν” τη λειτουργία των νοσοκομείων – Αυξάνονται οι νοσηλείες και στην Κρήτη
Άνοδος στις νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό καταγράφεται σήμερα, μετά από μία εβδομάδα τριψήφιων ημερήσιων νέων κρουσμάτων στο νησί, στα νοσοκομεία της Κρήτης. Την ίδια ώρα, μεγαλώνουν οι λίστες αναμονής των χειρουργείων και προκαλούνται «παρενέργειες» στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από τη συνεχιζόμενη πανδημία και την επίμονη άρνηση μερίδας πολιτών στον εμβολιασμό τους κατά του Sars Cov2.
Σήμερα Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου, στα νοσοκομεία του νησιού νοσηλεύονται 88 ασθενείς με covid-19, από τους οποίους 14 είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τους 10 να είναι πιο σοβαρά, διασωληνωμένοι. Ήδη στα νοσοκομεία, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου η διοικήτρια της ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη παρατηρείται ότι το 30%-35% των νοσηλευόμενων με covid-19 είναι εμβολιασμένοι, κυρίως ηλικιωμένοι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Το υπόλοιπο 65%-70% είναι ανεμβολίαστοι, άνθρωποι νεότερης ηλικίας και χωρίς ιδιαίτερα υποκείμενα νοσήματα. Αυτό, όπως επεσήμανε, καθιστά σαφή την ανάγκη τήρησης των μέτρων, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά, αλλά και αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης.
Όπως ανέφερε, στην Κρήτη το 65% του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, ωστόσο το ποσοστό αυτό πρέπει να ανέβει για να επιτευχθεί τείχος ανοσίας, ενώ παράλληλα, θα πρέπει να προχωρήσει και η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης. Θετικό είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με την ίδια, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση της ροής στα εμβολιαστικά κέντρα της Κρήτης.
Η τήρηση των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού και ο εμβολιασμός καθίστανται αναγκαία συνθήκη αφενός για την προστασία της δημόσιας υγείας και αφετέρου – και κατά συνέπεια – για την ανακούφιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του οποίου οι αντοχές δοκιμάζονται από την έναρξη της πανδημίας.
Ήδη στα νοσοκομεία της Κρήτης, όπου έγιναν οι απαιτούμενες λειτουργικές και οργανωτικές αλλαγές για να καλυφθούν με τις αναγκαίες κλίνες σε κλινικές με ΜΕΘ οι νοσηλείες των ασθενών covid, παρατηρείται μεγέθυνση των λιστών αναμονής στα χειρουργεία, καθώς χιλιάδες Κρητικοί περιμένουν να χειρουργηθούν για μήνες.
Πρόκειται για ένα υπαρκτό πρόβλημα, αναγνωρίζει η κ. Μπορμπουδάκη, η οποία ωστόσο σημειώνει πως το πρόβλημα προϋπήρχε εδώ και μία δεκαετία ελλείψει αναισθησιολόγων και διογκώνεται περαιτέρω καθώς δεν έχει γίνει εκκαθάριση των λιστών αυτών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διπλοεγγραφές ασθενών ή εγγραφές που πλέον δεν υφίστανται (έχουν ήδη χειρουργηθεί κ.α.). Στο Βενιζέλειο όπου έχει ήδη γίνει η σχετική εκκαθάριση, οι λίστες των χειρουργείων έχουν συρρικνωθεί σημαντικά, όπως είπε, για να προσθέσει ότι ανάλογες εκκαθαρίσεις έχουν ζητηθεί και από τις διοικήσεις των υπόλοιπων νοσοκομείων.
Την ίδια ώρα αντιδράσεις από τα σωματεία εργαζομένων προκαλούν και οι συστεγάσεις – συγχωνεύσεις κλινικών. «Δεν πρόκειται για συγχωνεύσεις, αλλά για συστεγάσεις» διευκρινίζει η κ. Μπορμπουδάκη, υπογραμμίζοντας ότι οι οργανωτικές παρεμβάσεις στα νοσοκομεία, ελέω πανδημίας, γίνονται σύμφωνα με τις προτάσεις των θεσμικών επιστημονικών οργάνων των νοσοκομείων καθώς, ανάγκες παραμένουν παρά τον μεγάλο αριθμό προσλήψεων που έχουν γίνει. «Έχω υπογράψει πάνω από 1.500 προσλήψεις υγειονομικών, 400 γιατρών – από τους οποίους οι μισοί είναι μόνιμοι – και άνω των 1100 νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού» τόνισε χαρακτηριστικά.
Τα σχόλια είναι κλειστά.