«Οδηγός» για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους από τον Σεπτέμβρη – Στο τραπέζι και η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους
Η επιστροφή της μάσκας όμως είναι μόνο ένα από τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι ανεμβολίαστοι πολίτες, οι οποίοι από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να προσθέσουν περισσότερους περιορισμούς στη λίστα τους.
Ελλάδα, Σεπτέμβριος 2021. Είσαι εμβολιασμένος έναντι του κοροναϊού; Θα έχεις free pass σε όλα. Είσαι ανεμβολίαστος; Θα περιορίζεσαι.
Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος αν ένας απόγονος μας διάβαζε σε 100 χρόνια για την συγκεκριμένη περίοδο στη χώρα μας, καθώς όπως όλα δείχνουν από το φθινόπωρο οι ανεμβολίαστοι και οι εμβολιασμένοι θα τραβήξουν ξεχωριστούς δρόμους.
Αυτό πάντως που είναι πολύ πιθανό να μείνει κοινό μέτρο και για τους δύο είναι η επιστροφή της χρήσης της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.
Αν και το συγκεκριμένο μέτρο είχε σταματήσει να είναι υποχρεωτικό, με τους ειδικούς να παραμένουν στην ειδική σύσταση χρήσης της σε συνωστισμό, δεν αποκλείεται να επιστρέψει.
Το ζήτημα αναμένεται να συζητήσει και η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ειδικά μετά την παρουσίαση τριών μελετών του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που δείχνουν πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Οι τρεις μελέτες υποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός προλαμβάνει περίπου το 55% των λοιμώξεων, το 80% των συμπτωματικών λοιμώξεων και τουλάχιστον το 90% των νοσηλειών.
Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με την ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη, η οποία πλέον αρχίζει και φαίνεται καθαρά και ευρωπαϊκά στατιστικά με την Ελλάδα να είναι 9η από το τέλος στην κατηγορία των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, όπως αποτυπώνεται και στην σημερινή επισκόπηση της σελίδας VaccinationEu, έχουν ως αποτέλεσμα το θέμα της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας να επιστρέφει σε γοργούς και έντονους ρυθμούς.
Για την πορεία των εμβολιασμών μίλησε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σήμερα, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος αφού παρέθεσε τα στοιχεία στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως οι αριθμοί δεν επαρκούν.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε περίπου στα 5,88 εκατ. δηλαδή ακόμα και να μην αυξηθούν καθόλου τα ραντεβού θα έχουμε ξεπεράσει τα 6 εκατ.» σημείωσε ο υφυπουργός, πρόσθεσε όμως ότι με βάση τη μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα αυτός ο αριθμός δεν είναι ικανοποιητικός.
Με τα δεδομένα αυτά λοιπόν η ελπίδα για το χτίσιμο ενός ισχυρού τείχους ανοσίας σβήνει και η ανάγκη για επιπλέον προστασία εμβολιασμένων και μη φουντώνει.
Η επιστροφή της μάσκας όμως είναι μόνο ένα από τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι ανεμβολίαστοι πολίτες, οι οποίοι από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να προσθέσουν περισσότερους περιορισμούς στη λίστα τους.
Οδηγός για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους
Το ακριβές πλαίσιο θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση.
Τα σενάρια που εξετάζονται από την κυβέρνηση αφορούν τον εργασιακό χώρο, το λιανεμπόριο και την εστίαση (μαζί με τους χώρους ψυχαγωγίας). Επίσης μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν και για τα σχολεία, αλλά και τα Πανεπιστήμια.
Το επικρατέστερο σενάριο «ακούει» στον τίτλο… είτε εμβολιάζεσαι, είτε έχεις πρόσβαση στον χώρο εργασίας σου μόνο αφ΄ότου έχεις προσκομίσει χαρτί που να πιστοποιεί πως το rapid test σου είναι αρνητικό και το οποίο έκανες με δικά σου έξοδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο θα επεκταθεί και στον δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες και για τους δημόσιους υπαλλήλους.
Φυσικά απ’ έξω δεν θα μείνουν οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί. Αν και υπήρχαν σκέψεις να γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός, φαίνεται πως αυτό δεν θα γίνει, αλλά θα έχουν την υποχρέωση όπως και οι υπόλοιποι να προσκομίζουν τα απαραίτητα έγγραφα.
Συζητείται επίσης να προσέρχονται με τον ίδιο τρόπο οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια, ενώ οι μικροί μαθητές θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν δύο self test την εβδομάδα, τα οποία θα λαμβάνουν δωρεάν από το κράτος.
Σε κάθε περίπτωση η πίεση που θα ασκηθεί προκειμένου να πειστούν όσοι φοβούνται να εμβολιαστούν θα είναι και… οικονομική. Δηλαδή όσοι θα θέλουν να εργαστούν πρέπει είτε να έχουν εμβολιαστεί (κάτι που παρέχεται δωρεάν), είτε να κάνουν τηλεργασία (όχι εύκολο για όλους) είτε να μπουν σε διαθεσιμότητα, κάτι που θα μπορούσε να φέρει πιο δυσάρεστες καταστάσεις.
Το άλλο σενάριο είναι αυτό του υποχρεωτικού ελέγχου με rapid τεστ ή self τεστ τα οποία, ωστόσο, θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους, μια ιδιαίτερα «ακριβή» διαδικασία για όποιον δεν θέλει να εμβολιαστεί.
Σκέψεις για ψώνια με click away στους ανεμβολίαστους
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα για το λιανεμπόριο είναι ακόμη υπό εξέταση και γι΄αυτό δεν είναι ξεκάθαρο το αν θα περιλαμβάνονται στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα.
Ωστόσο ένα σενάριο που είναι στο τραπέζι είναι όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο να ψωνίζουν με την παλιά -και καθόλου λησμονημένη- μέθοδο του click away.
Χαρακτηριστική ήταν και η σημερινή δήλωση του νέου προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος ανέφερε πως κατά την άποψή του ανακοινώσεις σχετικά με το λιανεμπόριο θα υπάρξουν μετά τη ΔΕΘ (11-19 Σεπτεμβρίου).
Ψυχαγωγία – Ένα προνόμιο των εμβολιασμένων
Η τελευταία κατηγορία είναι και αυτή που έχει τους πιο σκληρούς κανόνες για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι δεν αποκλείεται να λάβουν «κόκκινη κάρτα» για αυτούς τους χώρους.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι ανεμβολίαστοι να βρίσκονται εκτός των εσωτερικών χώρων στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης, πράγμα που ισχύει και τώρα.
Έτσι το αρχικό σχέδιο για μεικτούς χώρους φαίνεται πως μπαίνει ξανά στο συρτάρι, τουλάχιστον για όσο τα νούμερα των εμβολιασμένων δεν αυξάνονται ικανοποιητικά. Επομένως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα έχουν πρόσβαση στο εσωτερικών των καφετεριών και των εστιατορίων, των μπαρ, των κέντρων διασκέδασης και των γηπέδων.
Πάντως στην ατζέντα βρίσκονται και τα θέατρα και οι κινηματογράφοι, ωστόσο η απόφαση για αυτά τα δύο δεν έχει κλειδώσει ακόμη.
Τα σχόλια είναι κλειστά.