«Όχι» στους χειρισμούς της Μητρόπολης για το ακίνητο στον Άγιο Ματθαίο από το δημοτικό συμβούλιο Χανίων

«Όχι» στους χειρισμούς της Μητρόπολης για το ακίνητο στον Άγιο Ματθαίο από το δημοτικό συμβούλιο Χανίων

Ερώτημα, αν η δημοτική αρχή είχε θέσει στο παρελθόν το θέμα χρήσης του κτιρίου της πρώην Εκκλησιαστικής Σχολής στον Άγιο Ματθαίο Χανίων για κοινωνική στέγη, αλλά και γιατί τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε το κτίριο ως πειραματικό λύκειο, κατέθεσε στη συνεδρίαση λογοδοσίας του δημοτικού συμβουλίου Χανίων η παράταξη της Κατερίνας Μανιμανάκη.

Η κα Μανιμανάκη ζήτησε να δοθούν λεπτομέρειες για τα ζητήματα αυτά. Το συμπέρασμα όμως που προέκυψε από τη συζήτηση που ακολούθησε, αφορούσε περισσότερο την πρόσφατη απόφαση της Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου να νοικιάσει τον χώρο και ανέδειξε τη στάση του δημοτικού συμβουλίου απέναντι σε αυτούς τους χειρισμούς.

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Αντώνης Βαρδάκης, παρέθεσε ένα σύντομο χρονικό:

 

«Τον Οκτώβριο του 2022 είχε γίνει η πρώτη συνάντηση με τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου και τον τότε διευθυντή Δευτεροβαθμιας εκπαίδευσης με πρωτοβουλία του τότε βουλευτή Βασίλη Διγαλάκη. Για να ξανανοίξει μια σχολική μονάδα που έχει κλείσει, πρέπει να τηρεί τις σύγχρονες προδιαγραφές. Είχε μεταβεί κλιμάκιο στο κτίριο, με συμμετοχή των τεχνικών υπηρεσιών.

Η αυτοψία έγινε στο κτίριο που χρησιμοποιείτο ως διδακτήριο, το οποίο αποτελείτο από 7 αίθουσες και κάποιους βοηθητικούς χώρους. Είχαν αφαιρεθεί ενδιάμεσες τοιχοποιείες και τοποθετήθηκαν άλλες, ενώ η τεχνική υπηρεσία κατέληξε ότι για να γίνει διαμόρφωση του χώρου, έπρεπε να ελεγχθεί η νομιμότητα του κτιρίου, να γίνει στατική ενίσχυση.

Δεν υπήρχαν τουαλέτες στον χώρο, ούτε δεύτερο κλιμακοστάσιο. Υπήρχε ζήτημα πυρασφάλειας και αύλειου χώρου. Επίσης χρειαζόταν χρηματοδότηση και να δημοπρατηθεί το έργο όλων των παρεμβάσεων, πράγμα που πρακτικά σήμαινε ότι θα καθυστερούσε τουλάχιστον πέντε χρόνια, με βάση τις διαδικασίες του δημοσίου.

Η παρέμβαση του κ. Διγαλάκη που λέει ότι ο δήμος κωλυσιεργεί, δεν ευσταθεί. Ακόμα και αν είχαν ξεκινήσει το 2022, τίποτα δεν θα ήταν έτοιμο τώρα. Και ειδικά κατά τη διάρκεια της θητείας του, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, από τον κ. Διγαλάκη δεν είχαμε δεχτεί ούτε αναπάντητη. Θα τον παροτρύνω να πάει στο Καστέλι να δει τι γίνεται εκεί.»

Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Σημανδηράκης, επικεντρώθηκε στους χειρισμούς της εκκλησίας για την ενοικίαση του χώρου:

«Θα περίμενα όμως ένα διαφορετικό ερώτημα από την αντιπολίτευση, το οποίο θα αφορούσε τις τελευταίες εξελίξεις με την αξιοποίησή του όπως προωθείται τελευταία. Ο χώρος μετατρέπεται σε έναν ακόμα χώρο φιλοξενίας επισκεπτών για 40 χρόνια, με τρόπο που αποκλείει τον δήμο Χανίων.

Το ζήτημα κοινωνικής κατοικίας μπήκε στη δημόσια συζήτηση το τελευταίο διάστημα. Σιγά-σιγά βρίσκουμε τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ή τη μετατροπή κτιρίων για αυτό τον σκοπό. Πρόσφατα επικοινώνησα με τον πρόεδρο της ΕΓΕΣΥΧ για τη στέγαση γιατρών που αναμένεται να έρθουν στα Χανιά για το νοσοκομείο στον Άγιο Ματθαίο.

Όταν μας ενημέρωσαν ότι η όποια συνεργασία θα αφορά μόνο το τμήμα του διδακτηρίου και όχι το υπόλοιπο, ήταν η πρώτη φορά που θέσαμε ερωτήματα για τις προθέσεις της εκκλησίας. Η προκήρυξη του διαγωνισμού αιφνιδίασε όχι μόνο τον δήμο, αλλά όλη την κοινωνία των Χανίων.

Εγώ καλώ την κυρία Μανιμανάκη να λειτουργήσουμε έτσι, ώστε να αποτρέψουμε την ενοικίαση του χώρου και να γίνει εκεί ένα συγκρότημα που θα απευθύνεται σε ανθρώπους για να διαμένουν εκεί με ένα πολύ χαμηλό μίσθωμα. Στο χέρι της εκκλησίας είναι να σταματήσει τη διαδικασία αυτή, γιατί και η εκκλησία και ο δήμος έχουν σκοπό να βοηθήσουν τους πιο αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας.»

Η Κατερίνα Μανιμανάκη επανήλθε στη συνέχεια:

«Εμείς περιμέναμε από σας να ακούσουμε τη φράση κοινωνική κατοικία, την ακούσαμε μόλις στην προηγούμενη συνεδρίαση. Εμείς εξαρχής είχαμε στο πρόγραμμά μας την κοινωνική κατοικία. Όσο για το πειραματικό, αναρωτιόμαστε αν υπάρχει ασανσέρ, τουαλέτες και οι υπόλοιπες υποδομές στο κτίριο Παπαδόπετρου που επιλέγη.»

Ο κ Βαρδάκης απάντησε ότι για το κτίριο Παπαδόπετρου έχει συγκληθεί επιτροπή καταλληλότητας, με συμμετοχή διάφορων υπηρεσιών, μεταξυ άλλων και της ΚΤΥΠ. «Δεν έχει κλιμακοστάσιο, αλλά έχουν γίνει σχέδια για επιπλέον τουαλέτες και δεύτερο κλιμακοστάσιο ή ανελκυστήρα, ό,τι μας πει η αρχαιολογία»

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μπάμπης Λουτσέτης, πρότεινε συνολική διεκδίκηση χώρων από τον δήμο Χανίων:

«Ένα κτίριο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας, χρησιμοποιείται για επιχειρηματικά συμφέροντα. Γιατί δεν μπορεί να γίνει εκεί ένα άλλο σχολείο, όχι το πειραματικό; Σήμερα καταθέτουμε σκέψη για μια άλλη διεκδίκηση που πρέπει να σχεδιαστεί: Πρέπει να φτιαχτεί επιτροπή του δήμου για χώρους που μπορεί να διεκδικήσει ο δήμος από οποιονδήποτε φορέα, την εκκλησία, το ΤΑΙΠΕΔ, το Πολυτεχνείο, χώρων που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας.»

Το συμπέρασμα που προέκυψε από τη συζήτηση, ήταν ότι το δημοτικό συμβούλιο παραμένει αρνητικά διακείμενο απέναντι στους χειρισμούς της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου για την ενοικίαση του χώρου στον Άγιο Ματθαίο. Και η δημοτική αρχή, και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ξεκάθαρα τοποθετήθηκαν υπέρ της χρήσης του χώρου για κοινωνικές ανάγκες και όχι να ενοικιαστεί για επιχειρηματική εκμετάλλευση.

zarpanews.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.