Με αφορμή την δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα για το πάγωμα του κατώτατου μισθού για 3 χρόνια o ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στο ζήτημα των προεκλογικών εξαγγελιών της Νέας Δημοκρατίας που εγκαταλείφθηκαν.
Δείτε ποιες είναι οι 9 + 1 προεκλογικές υποσχέσεις της Ν.Δ που σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκαν «απάτη»:
Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που επισήμανε σε συνέντευξή του ότι δεν θα εφαρμοστεί η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης περί αυξήσεων διπλάσιων του ρυθμού ανάπτυξης για τα επόμενα τρία χρόνια, η αξιωματική αντιπολίτευση χρησιμοποίησε για πολλοστή φορά τον όρο «απάτη». Χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του μίλησε για «ακόμα μία απάτη της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Για να στηρίξει την ισχυρισμό του, θυμίζουμε, ο Χρήστος Σταϊκούρας επικαλέστηκε την αύξηση 11% στον κατώτατο μισθό που θεσπίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Αν και στην συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σημειώνοντας πως η δέσμευση ισχύει χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
Πάντως στους πρώτους 6 μήνες της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία η αξιωματική αντιπολίτευση έχει μιλήσει άλλες 9 φορές για «απάτη» χρησιμοποιώντας τον όρο με την πολιτική του διάσταση. Έχει καταγγείλει την ανασκευή των εξαγγελιών που η Νέα Δημοκρατία έκανε προεκλογικά πριν τι κάλπες της 7ης Ιουλίου για τα εξής θέματα:
- Μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων: Η κυβέρνηση – υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – είχε υποσχεθεί να τα μειώσει άμεσα από το 2020 επικαλούμενη την αξιοπιστία της έναντι των δανειστών. Σήμερα μιλά και μείωση των πλεονασμάτων από το 2021 που ούτως η άλλων θα μειωθούν με βάση την συμφωνία για την ρύθμιση του χρέους. Την ίδια στιγμή που θέτει σε κίνδυνο το «μαξιλάρι» των αποθεματικών για την οικονομία που έχει επιτευχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
- Ανάπτυξη 4%: Η Νέα Δημοκρατία υποστήριξε ότι αυτοί θα ήταν οι ρυθμοί σχεδόν αμέσως μετά την εκλογή της. Σήμερα προϋπολογίζει με βάση τις προβλέψεις του προϋπολογισμού 2,8% την ίδια στιγμή που το ΔΝΤ μιλά για 2% και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 2,3%.
- ΕΝΦΙΑ: Αντί για νέες μειώσεις προσαρμόστηκε «στα μέτρα» της Νέας Δημοκρατίας διάταξη που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση για την μείωση του φόρου. Όμως άλλαξαν τα κριτήρια και η διάχυσή της στα κοινωνικά στρώματα μα αποτέλεσμα να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ για τις μεγάλες περιουσίες και να περιοριστούν οι διευκολύνσεις στα χαμηλότερα στρώματα. Για την ακρίβεια η μειώσεις είναι 30% μεσοσταθμικά, αλλά 50% για τις χαμηλές περιουσίες και 10% για τις μεγάλες.
- Φορολογική ελάφρυνση της μεσαίας τάξης: Επιβαρύνθηκε με την αύξηση της τιμής του ρεύματος περίπου 100 ευρώ ανά νοικοκυριό αλλά και με την πρόβλεψη για συλλογή αποδείξεων για το 30% των δαπανών με ηλεκτρονικό τρόπο, όπως και με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
- Παροχή κοινωνικού μερίσματος: Οι περσινές παροχές ήταν 3,5 εκατομμύρια και φέτος οι δικαιούχοι είναι λίγο πάνω από τις 200.000, ενώ υπάρχουν ακόμη περιορισμοί για τα άτομα με αναπηρία.
- Επίκληση του δημοσιονομικού κενού: Η κυβέρνηση ανακαλύπτει δημοσιονομικό κενό από την διαχείριση των προηγούμενων χρόνων που δεν υπάρχει. Αρνείται μάλιστα να παραθέσει συγκεκριμένα στοιχεία παρότι έχει προκληθεί. Μάλιστα κατά την εκτίμηση της αντιπολίτευση θα αποτελέσει αυτό το στοιχείο τι δικαιολογία για μέτρα λιτότητας στο άμεσο μέλλον.
- Επιτελικό κράτος: Κατέρρευσε μαζί με τον μύθο της αριστείας ύστερα από τις αποκαλύψεις περί πλαστών η αναντίστοιχων πτυχίων μελών του υπουργικού Συμβουλίου και την παραίτηση του Αντώνη Διαματάρη.
- Συμφωνία των Πρεσπών: Η Νέα Δημοκρατία άφηνε κορυφαία στελέχη της να την αποκαλούν προδοτική και σήμερα δεσμεύεται στην πιστή εφαρμογή της.
- Μπουλντόζες στο Ελληνικό: Η έναρξη των εργασιών στον χώρο του πρώην Ελληνικού συνεχώς εξαγγέλλεται και συνεχώς αναβάλλεται επ’ αόριστον.