Η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει τις προθέσεις απέναντι στους φοιτητές και στους εργαζόμενους με το πρώτο νομοσχέδιο που φέρνει για ψήφιση στη Βουλή και αφορά τις ρυθμίσεις για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Ο νόμος που θέσπιζε την παρέμβαση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια ήταν ο Ν.1268/82, όπου προέβλεπε πως σε οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια έπρεπε να συνεδριάσει μια τριμερής επιτροπή, αποτελούμενη από τον Πρύτανη, φοιτητές και διοικητικούς υπαλλήλους και να αποφασίσει ομόφωνα εάν θα παρέμβει η αστυνομία ή όχι στον πανεπιστημιακό χώρο. Το συγκεκριμένο άρθρο του νόμου καταργήθηκε με το Ν.4009/11. Λίγα χρόνια μετά, το 2017, θεσπίζεται εκ νέου μια διαδικασία παρέμβασης της αστυνομίας τόσο αυτεπάγγελτα όσο και με έγκριση του πρυτανικού συμβουλίου μέσω του νόμου Ν.4485/17, ο οποίος στο άρθρο 3 παρ. 2 αναφέρει ότι <<Επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων, καθώς και εγκλημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.>>
Η ισχύουσα διάταξη για το άσυλο, είναι αυτή που υπήρχε και στο νόμο Γιαννάκου, τότε υπουργού Παιδείας και νυν βουλευτή επικρατείας της ΝΔ. Αυτή τη διάταξη επανέφερε σε ισχύ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντικαθιστώντας τη σχετική διάταξη του νόμου Διαμαντοπούλου. Η κυβέρνηση της ΝΔ στην ουσία θέλει να καταργήσει τη δική της διάταξη!
Το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να αποσπάσει τη συναίνεση των εργαζομένων και της νεολαίας με προσχηματικά επιχειρήματα. Η δήθεν ανησυχία της κυβέρνησης της ΝΔ για την εγκληματικότητα στα Ανώτατα Ιδρύματα είναι υποκριτική και ψεύτικη. Η δυνατότητα παρέμβασης της αστυνομίας υπήρχε και υπάρχει σε παράνομες ενέργειες, το πρόβλημα επομένως δεν είναι η κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου αλλά η εφαρμογή του.
Δεν είναι το πανεπιστημιακό άσυλο αυτό που εμποδίζει την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της διακίνησης των ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας ή και σε άλλες περιοχές όπου δεν υπάρχουν Πανεπιστήμια. Δεν μπορεί να χύνεις “κροκοδείλια δάκρυα” για το εμπόριο ναρκωτικών από τη μια μεριά και από την άλλη να το αντιμετωπίζεις με τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης. Το πλαίσιο που υπάρχει ήδη για τα Πανεπιστήμια μπορεί να αντιμετωπίσει ζητήματα εγκληματικότητας μέσα σ’ αυτά.
Αυτό που λείπει σήμερα στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν είναι τα ΜΑΤ και οι διμοιρίες καταστολής αλλά η επαρκής χρηματοδότηση, για να λυθούν προβλήματα όπως π.χ. έλλειψη φωτισμού, συντήρησης και φύλαξης που δίνουν χώρο σε φαινόμενα εγκληματικότητας όπου αξιοποιούνται υποκριτικά μετά για το χτύπημα του ασύλου.
Δεν φταίει το άσυλο, απλά χρησιμοποιείτε σαν Δούρειος Ίππος για να επιτεθούν στο φοιτητικό κίνημα. Χρειάζεται να εμπεδωθεί στην κοινωνία ότι όλα τα δικαιώματα που είχαν κατακτηθεί τα προηγούμενα χρόνια με σκληρούς αγώνες, τίθενται σε αμφισβήτηση. Η κατάργηση του ασύλου εμπεδώνει ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, είναι αποφασισμένοι να προασπίσουν τα συμφέροντα τους απέναντι στις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος. Η κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου δεν θα δώσει λύση στο πρόβλημα αλλά θα δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα εμπλοκής κρατικών και παρακρατικών στοιχείων με απώτερη συνέπεια την αποδόμηση του δημόσιου πανεπιστημίου και γενικά της δημόσιας εκπαίδευσης στη συνείδηση της κοινωνίας.
Οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις ποτίζουν σταδιακά τις κυβερνητικές δηλώσεις, επιλογές και εξαγγελθέντα νομοσχέδια και κινούνται μεθοδικά προς την κατεύθυνση της αποδόμησης στη συνείδηση της κοινωνίας των παρεχόμενων κοινωνικών αγαθών και ιδιαίτερα της δημόσιας εκπαίδευσης.
Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Χανίων δηλώνει την αντίθεση του στην προσπάθεια κατάργησης του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ . Καλούμε την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, τα πρωτοβάθμια σωματεία να καταδικάσουν τις προσπάθειες αυτές καθώς και τις πρακτικές του δόγματος “νόμος και τάξη”. να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα των φοιτητών και των εργαζομένων. Το άσυλο κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από φοιτητές και εργαζόμενους. Αν σε μια δημοκρατία δεν υπάρχει ανάγκη να υπάρχει πανεπιστημιακό άσυλο γιατί στην ίδια δημοκρατία υπάρχει ανάγκη να υπάρχει βουλευτική ασυλία;
• Μπλοκάρουμε την απόπειρα της κυβέρνησης για την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου!
• Υπερασπιζόμαστε το πραγματικό περιεχόμενο του!
• Διεκδικούμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή!
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΤΣΑΛΑΠΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ