Ο Στέργιος Αράπογλου ξεκίνησε την Δευτέρα 3 Απριλίου από τα ακριτικά Μαράσια του Έβρου για την υλοποίηση του δρομικού εγχειρήματος, συνολικού μήκους 3.000 km, με στόχο να διέλθει από 62 μαρτυρικές πόλεις και χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδος και της Κρήτης, που υπέστησαν Ολοκαυτώματα κατά την περίοδο 1940 – 1945 από τις δυνάμεις τριπλής κατοχής του Άξονα
Τα μαρτυρικά χωρία της ηπειρωτικής Ελλάδος και της Κρήτης πρόκειται να διασχίσει ο ο Σπαρταθλητής και γιατρός του ΕΣΥ Στέργιος Αράπογλου αγωνιζόμενος για τη μνήμη και τη Δικαιοσύνη.
Αφορά στο Στέργιο Αράπογλου, o οποίος διανύει συνολικά 3.000 km και θα διέρχεται από 62 μαρτυρικές πόλεις και χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδος και της Κρήτης, που υπέστησαν Ολοκαυτώματα κατά την περίοδο 1940 – 1945.
Το πρωί της Δευτέρας 3 Απριλίου, ξεκίνησε από τα ακριτικά Μαράσια του Έβρου, με αποκλειστικά δικά του έξοδα υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Θα διέλθει από 62 μαρτυρικές πόλεις και χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδος και της Κρήτης, 2.350 χιλιόμετρα στην Ηπειρωτική Ελλάδα και 700 χιλιόμετρα στην Κρήτη μέσα σε 50 ημέρες.
Ο Συνγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Αριστομένης Συγγελάκης είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 ότι η κίνηση του Στέργιου Αράπογλου στέλνει πολλαπλά μηνύματα προς την πολιτική σκηνή Ελλάδας και Γερμανίας για την πολιτική τους.
Ο Γιατρός Στέργιος Αράπογλου από το Σουφλί όπου βρισκόταν το πρωί, είπε στο Γιώργο Σαχίνη ότι έχει απόλυτη πίστη στο μήνυμα που απορρέει για τους Έλληνες το εγχείρημα που πραγματοποιεί.
Ο Στέργιος Αράπογλου είναι Γενικός Χειρουργός και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπηρετεί στην Ε΄ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο». Είναι υπερμαραθωνοδρόμος και Σπαρταθλητής.
Ο Στέργιος Αράπογλου αναμένεται στην Κρήτη στις 12 του Μαΐου και θα ολοκληρώσει στο νησί το εγχείρημά τους σε 12 μέρες, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
1η ημέρα (12.05.23): Κολυμβάρι (Χανίων)– Σκουτελώνας – Κλαδουριανά – Ραπανιανά – Ταυρωνίτης – Μάλεμε – Πύργος Ψηλονέρου – Μετόχι – Κοντομαρί – Δέμπλα – Πολεμάρχι – Σιρίλι – Νερατζιά – Κολκουθιανά – Βουκολιές – Ανώσκελη – Δρομόνερο – Πανοραμική θέα – Κακόπετρος – Μεσαύλια – Φλώρια – Κάνδανος – Χρυσοπηγή – Άγιοι Απόστολοι – Καβαλλαριανά – Ανισαράκι – Βαμβακάδες – Τεμένια (Χανίων) 64 km
2η ημέρα (13.05.23): Τεμένια (Χανίων) – Παππαδιανά – Μάζα – Ροδοβάνι – Μόνη – Λιβαδάς – Κουστογέρακο – Καμπανός – Τσισκιανά – Επανωχώρι – Αγία Ειρήνη – Κουλουριδιανά – Βασιλιανά – Πρασές – Νέα Ρούματα (Χανίων) 62 km (126)
3η ημέρα (14.05.23): Νέα Ρούματα (Χανίων)–Λάγγος – Χλιαρό – Σκινές – Αλικιανός – Επισκοπή – Αγιά–Μυλωνιανά–Βαρύπετρο–Ποτιστήρια–Περιβόλια–Μουρνιές–Νερόκουρος – Τσικαλαριά – Σούδα – Πλατάνι – Μπερετιανά – Στύλος – Νέο Χωριό –Άγιοι Πάντες (Χανίων) 60 km (186)
4η ημέρα (15.05.23): Άγιοι Πάντες (Χανίων) – Βρύσες – Γεωργιούπολη – Ασπρουλιανοί – Παραλία Κουρνά – Δράμια – Επισκοπή – Κουφή – Άγιος Κωνσταντίνος – Ρούστικα – Μούντρος – Κανεβός – Άγιος Ιωάννης – Αγκουσελιανά – Παλαιολουτρά – Άγιος Βασίλειος – Παλέ – Άνω Μυξόρρουμα – Δαριβιανά – Σπήλι (Ρεθύμνης) 60 km (246)
5η ημέρα (16.05.23): Σπήλι (Ρεθύμνης)– Γερακάρι – Καρδάκι – Βρύσες – Δρύγιες – Άνω Μέρος – Χωρδάκι – Ορνέ – Νέα Κρύα Βρύση – Σακτούρια – Αγία Γαλήνη – Τυμπάκι Τυμπάκι (Ηρακλείου) 58 km (304)
6η ημέρα (17.05.23): Τυμπάκι (Ηρακλείου) – Πλάτανος – Άδρακτος – Λοχριά-Καμάρες – Γρηγορία – Μαγαρικάρι – Βορίζια – Ζαρός – Νύβριτος –
Γέργερη (Ηρακλείου) 58 km (362)
7η ημέρα (18.05.23): Γέργερη (Ηρακλείου) – Πάνασος – Αγία Βαρβάρα – Πρινιάς – Άνω Ασίτες – Κάτω Ασίτες – Κρουσώνας – Σάρχος – Κορφές – Κεραμούτσι – Τύλισος – Γωνιές – Σίσαρχα – Ανώγεια Ανώγεια (Ρεθύμνης) 63 km (424)
8η ημέρα (19.05.23): Ανώγεια (Ρεθύμνης) – Αξός – Λιβαδά – Αίμονας – Χώνος – Δροσιά – Αστρινό – Δαμάστα – Μάραθος – Κολλύβας – Άγιοι Θεόδωροι – Ηράκλειο – Άγιος Γεώργιος – Κορακοβούνι – Μαραθίτης – Βασιλειές – Σύλλαμος (Ηρακλείου) 61 km (485)
9η ημέρα (20.05.23): Σύλλαμος (Ηρακλείου) – Άνω Αρχάνες – Καταλαγάρι – Πεζά – Καλλονή – Άγιος Βασίλειος – Αρκαλοχώρι – Ρουσσοχώρια – Παναγία – Έμπαρος
– Θωμαδιανό – Μάρθα – Κάτω Βιάννος – Άνω Βιάννος – Βαχός – Αμιράς (Ηρακλείου) 59 km (546)
10η ημέρα (21.05.23): Αμιράς (Ηρακλείου) – Κεφαλοβρύσι – Κρεββατάς – Άγιος Βασίλειος – Πεύκος–Κάτω Σύμη–Καλάμι–Συκολόγος-Ρίζα–Γδόχια-Μουρνιές–Μύθοι – Μύρτος – Κοπάνες – Αμμουδάρες – Στόμιο – Γρα Λυγιά – Ποταμοί – Ιεράπετρα (Λασιθίου) 59 km (605)
11η ημέρα (22.05.23): Ιεράπετρα (Λασιθίου) – Κουτσουνάρι – Φέρμα – Αγία Φωτιά – Γαλήνη – Αχλιά – Μαύρος Κόλυμπος – Κουτσουράς – Μακρυ Γυαλός – Ανάληψη – Πιλαλήματα – Λαγκάδα – Καλό Νερό – Μόνη Κάψα – Γουδουράς – Ζίρος – Χαμαίτουλο (Λασιθίου) 58 km (663)
12η ημέρα (23.05.23): Χαμαίτουλο (Λασιθίου) – Ξερόκαμπος – Ζάκρος – Φαράγγι των Νεκρών – Κάτω Ζάκρος (Λασιθίου) 31 km (694).
Ο Στέργιος Αράπογλου ξεκίνησε την Δευτέρα 3 Απριλίου, στις 7.30 το πρωί, από τα ακριτικά Μαράσια του Έβρου την υλοποίηση του δρομικού εγχειρήματος, συνολικού μήκους 3.000 km, που θα διέλθει από 62 μαρτυρικές πόλεις και χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδος και της Κρήτης, που υπέστησαν Ολοκαυτώματα κατά την περίοδο 1940 – 1945 από τις δυνάμεις τριπλής κατοχής του Άξονα, δηλαδή της ναζιστικής Γερμανίας, της φασιστικής Ιταλίας και της μοναρχοφασιστικής Βουλγαρίας. Συγκεκριμένα, θα διανύσει τρέχοντας 2.350 χιλιόμετρα στην Ηπειρωτική Ελλάδα και 700 χιλιόμετρα στην Κρήτη μέσα σε 50 ημέρες.
Ο Στέργιος Αράπογλου είναι Γενικός Χειρουργός και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπηρετεί στην Ε΄ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο». Είναι υπερμαραθωνοδρόμος και Σπαρταθλητής. Το δρομικό αυτό εγχείρημα, το οποίο υλοποιείται αποκλειστικά με έξοδα δικά του, ξεκινά από τα Μαράσια του νομού Έβρου, το πλέον ακριτικό σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδος, και ολοκληρώνεται στην Κάτω Ζάκρο του νομού Λασιθίου, ένα από τα πλέον ακριτικά σημεία της νησιωτικής Ελλάδος.
Λίγο πριν ξεκινήσει το ανεπανάληπτο εγχείρημά του, που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Οι θηριωδίες που υπέστησαν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, ο λιμός, οι εκτελέσεις αθώων αμάχων, η ολοκληρωτική καταστροφή των υποδομών της χώρας, η λεηλασία του εθνικού μας πλούτου, η υφαρπαγή των θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η κλοπή των αρχαιοτήτων που κοσμούν τις ιδιωτικές συλλογές και τα μουσεία της Γερμανίας, η επιβολή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και όλα τα δεινά που υπέστη η πατρίδα μας από το Γ΄ Ράιχ, είναι εγκλήματα απαράγραπτα, ιστορικά, νομικά και ηθικά. Την ιστορία, αλλά κυρίως τις επιπτώσεις των Ολοκαυτωμάτων, πρέπει να τις διδάσκονται, βάσει προγράμματος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, όλοι οι μαθητές που φοιτούν στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η εκπαιδευτική εκδρομή στα μνημεία και τα μουσεία των Ολοκαυτωμάτων πρέπει να είναι υποχρεωτική ώστε να διατηρείται η μνήμη τους στη νέα γενιά, που αποτελεί και τον ισχυρότερο αποτρεπτικό παράγοντα για την επανάληψή τους στο μέλλον.
Θέτω το εγχείρημά μου, ανιδιοτελώς, στους σκοπούς του διπλού αγώνα που κάνει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα: αγώνα για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση, διεκδικώντας τις απαράγραπτες και ισχυρά τεκμηριωμένες οφειλές της Γερμανίας προς την πατρίδα μας. Και, παράλληλα, αγώνα αντίστασης απέναντι σε κάθε προσπάθεια στρέβλωσης και παραχάραξης της Ιστορίας της Κατοχής και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε ο Άξονας, με πρωταίτιο το Γ’ Ράιχ, κατά την περίοδο 1940 – 1945. Ελπίζω η νέα γενιά της Ελλάδας να πάρει στα χέρια της γερά τη σκυτάλη του αγώνα για Μνήμη και Δικαιοσύνη, για Ειρήνη και Δημοκρατία.
Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω και είναι μεγάλη η συγκίνησή μου λόγω της βαρύτητας των τραγικών γεγονότων, που σημάδεψαν την Ιστορία της Ελλάδας και δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ και από κανέναν μας.
Αράπογλου Στέργιος, Σπαρταθλητής».https://www.neakriti.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.