Ο πλανήτης κυριολεκτικά ησύχασε λόγω της πανδημίας
Τις εβδομάδες των lockdown ο πλανήτης ήταν πιο ήσυχος ακόμα και από ό,τι τα Χριστούγεννα, που κανονικά είναι η πιο ήσυχη εποχή του έτους
Ο πλανήτης κυριολεκτικά ησύχασε λόγω της πανδημίας
Το 2020 μπορεί να ήταν ταραχώδες για την ανθρωπότητα, για τη Γη όμως ήταν η πιο ήσυχη χρονιά εδώ και δεκαετίες.
Διεθνής σεισμολογική έρευνα σε 33 χώρες κατέγραψε μείωση έως και κατά 50% στον λεγόμενο περιβαλλοντικό θόρυβο που οφείλεται στα μεταφορικά μέσα, τα εργοστάσια και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες.
Μείωση του σεισμικού θορύβου καταγράφηκε σε 185 από τους 268 σταθμούς μέτρησης που εξετάστηκαν σε όλο τον κόσμο, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο Science.
Στα αστικά κέντρα, ο περιβαλλοντικός θόρυβος περιορίστηκε στο μισό στη διάρκεια των σκληρότερων lockdown, καθώς λεωφορεία και τρένα τράβηξαν χειρόφρενο, τα αεροπλάνα καθηλώθηκαν και η βιομηχανική παραγωγή σταμάτησε.
Τις εβδομάδες των lockdown ο πλανήτης ήταν πιο ήσυχος ακόμα και από ό,τι τα Χριστούγεννα, που κανονικά είναι η πιο ήσυχη εποχή του έτους.
«Οι εβδομάδες του lockdown ήταν η πιο ήσυχη περίοδος που έχουμε καταγράψει ποτέ, δήλωσε στο Reuters ο Τζον Κλίντοβ, αναφερόμενος σε αρχεία δεδομένων που καλύπτουν τα τελευταία 20 χρόνια.
Στη διεθνή μελέτη συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Χρήστος Ευαγγελίδης του Ινστιτούτου Γεωδυναμικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο Ευθύμιος Σώκος του Πανεπιστημίου Πατρών και ο Δημήτριος Γιαννόπουλος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στα Χανιά.
Μάλιστα η ομάδα μπόρεσε να ακολουθήσει το «κύμα ησυχίας» που ξεκίνησε από την Κίνα, συνεχίστηκε στην Ιταλία και τελικά επεκτάθηκε στην Ευρώπη και την Αμερική.
Για τους σεισμολόγους, η πανδημία προσέφερε μια σπάνια ευκαιρία για την καταγραφή μικροσεισμών που συνήθως χάνεται μέσα στον ανθρωπογενή θόρυβο.
«Οι ασθενείς σεισμοί μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε καλύτερα τους σεισμικούς κινδύνους και βοηθούν επίσης στην εκτίμηση της πιθανότητας μεγαλύτερων σεισμών στο μέλλον» εξήγησε ο Φρέντρικ Μάσικ του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH Zürich).
«Ήταν μια ευκαιρία άνευ προηγουμένου» είπε. «Κανονικά δεν θα υπήρχε τρόπος να πραγματοποιήσουμε ένα τέτοιο πείραμα».
Τα σχόλια είναι κλειστά.