Δραματικές διαστάσεις παίρνει η πανδημία του κοροναϊού στη χώρα μας. τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι αδύνατος ο τερματισμός του lockdown την επόμενη εβδομάδα
Τα στοιχεία για τον κοροναϊό πλέον σοκάρουν. Μιλάμε για εκατόμβη νεκρών που ίσως μόνο σε πόλεμο θα μπορούσαμε να έχουμε. Μέσα σε 21 ημέρες τον «μαύρο» Νοέμβριο, χάθηκαν σχεδόν 900 συμπολίτες μας, εκ των οποίων οι 700 πέθαναν τις δύο εβδομάδες όπου η χώρα έχει μπει σε καραντίνα, κάτι που δείχνει ότι ο ιός «ξέφυγε» και τώρα πληρώνουμε βαρύ τίμημα.
Περισσότερα από 90 χιλιάδες κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, με τα περίπου 36 χιλιάδες εξ αυτών να έχουν εντοπιστεί στις 15 ημέρες της καθολικής απαγόρευσης.
Αραγε το lockdown δεν βοηθά, δεν εφαρμόζεται σωστά ή αν δεν το είχαμε εφαρμόσει θα υπήρχαν εκατοντάδες νεκροί;
Ο,τι κι αν ισχύει αυτό που βλέπουμε είναι μια ραγδαία αύξηση θανάτων και κρουσμάτων και είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσουμε τις 100 χιλιάδες μολύνσεις ενώ σήμερα ή αύριο θα έχουμε 1.000 νεκρούς προτού καν κλείσει ο μήνας.
Υπάρχουν κι άλλα δραματικά στατιστικά στοιχεία:
Ενώ έχουμε την τύχη να μην υπάρχει κανένας νεκρός στην ηλικία 0-17 έτη, οκτώ συνάνθρωποί μας ηλικίας 18 έως 39 έχασαν τη μάχη με τον φονικό ιό. Επιπρόσθετα, άλλοι 210 Ελληνες ηλικίας 40 – 64 έτη, δηλαδή σε πολύ παραγωγική ηλικία, δεν βρίσκονται πια μαζί μας καθώς νικήθηκαν από τον κοροναϊό.
Οι υπόλοιποι 1.309 θάνατοι από την έναρξη της πανδημίας είναι ηλικίας άνω των 65 ετών. Τα στοιχεία δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι χάνονται οι παππούδες και οι γιαγιάδες, αλλά πλέον ο κοροναϊός δεν «χαρίζεται» σε κανέναν. Και οι νέοι κινδυνεύουν, και οι μεσήλικες δεν έχουν «ανοσία».
Πολύ ενδιαφέρον είναι το στοιχείο που δείχνουν τα κρούσματα. Σχεδόν 70 χιλιάδες κρούσματα, το 80% του συνόλου, αφορά ηλικίες 18 έως 64, που συνολικά έχουν 218 θανάτους.
Όμως, οι ηλικιωμένοι, από 65 ετών και άνω έχουν λίγο πάνω από 13 χιλιάδες κρούσματα, αλλά και 1.309 θανάτους. Ο λόγος προφανής: Οι μεγάλοι σε ηλικία, ειδικά οι έχοντες κάποιο νόσημα, ασθενούν βαριά, περνούν με δυσκολία τον κοροναϊό, έχουν ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης, πολλοί μπαίνουν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 1 στους 2 καταλήγει.
Κι αν ελπίζαμε ότι με το που θα κλεινόμαστε σπίτι μας και θα φορούσαμε μάσκες παντού θα υποχωρούσε η πανδημία, δυστυχώς τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Από τις 7 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα οι θάνατοι αυξάνονται δραματικά, τα κρούσματα επίσης ενώ οι διασωληνωμένοι είναι 520, υπερδιπλάσιοι σε σχέση με πριν από 14 ημέρες.
Πέραν της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ, καθώς 8 στις 10 κλίνες ΜΕΘ είναι καλυμμένες και η Θεσσαλονίκη δεν έχει πλέον διαθέσιμα κρεβάτια και η κυβέρνηση προχωρά σε επιτάξεις, πολλοί από τους διασωληνωμένους δυστυχώς θα χάσουν τη μάχη.
Επιθετικό κύμα
Ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει την επιθετικότητα του δεύτερου κύματος είναι ότι με περίπου 300 χιλιάδες τεστ που έχουν γίνει το ποσοστό θετικότητας είναι στο 10% δηλαδή 1 στους 10 που έκανε τεστ βρέθηκε με κοροναϊό. Πολλοί από αυτούς μάλιστα είναι ασυμπτωματικοί, γεγονός επικίνδυνο αφού είναι «κινητές εστίες» μόλυνσης χωρίς να το γνωρίζουν.
Πολλοί ήταν αυτοί που περίμεναν ότι οι αριθμοί εν μέσω lockdown θα ήταν τέτοιοι και θα ήταν δραματικοί. Αλλωστε, όσοι πεθαίνουν σήμερα έχουν μολυνθεί πιθανότατα πριν από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, την περίοδο της «έξαλλης» κατάστασης όπου οι πάντες αδιαφορούσαν στις εκκλήσεις των ειδικών για αυτοσυγκράτηση.
Το μεγάλο ερώτημα, πλέον, είναι πόσο θα διαρκέσει αυτή η «μαύρη» περίοδος. Διότι αν τις επόμενες πέντε ημέρες δεν υπάρξει ραγδαία αποκλιμάκωση κρουσμάτων και θανάτων, φυσικά κι όσων έχουν ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ, τότε σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για άρση του lockdown.
Όπως πρώτο είχε γράψει το in.gr, η απαγόρευση μετακινήσεων θα παραταθεί για δύο εβδομάδες και βλέπουμε. Ακόμη κι αν η κυβέρνηση πάρει το ρίσκο και ανοίξει τα σχολεία, θα πρέπει να περιμένει καλύτερα νούμερα για την πανδημία προκειμένου να αποφασίσει και άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Σε καμιά περίπτωση, πάντως, δεν πρόκειται να επιτρέψει να ανοίξουν μπαρ και εστιατόρια στις γιορτές φοβούμενη ότι ο κόσμος θα βγει έξω μαζικά και θα έχουμε νέα έξαρση του κοροναϊού.
Φαίνεται ότι και οι επιστήμονες δεν περιμέναν αυτή την εξέλιξη, δηλαδή ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να μειωθούν οι αριθμοί. Δεν περίμεναν ότι η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα, θα είχαν χτυπηθεί τόσο πολύ από τον ιό. Και καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάρουν μέτρα τύπου Γουχάν, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει παράταση του lockdown η οποία θα ανακοινωθεί έως το τέλος της εβδομάδας.
Ενδεχομένως να υπάρξουν «προσαρμογές» των εφαρμοζόμενων μέτρων, όπως π.χ. έλεγχος των μετακινήσεων με SMS καθώς παρατηρείται αλόγιστη χρήση σε σημείο που να νομίζει κανείς ότι δεν υπάρχει φονική πανδημία, βλέποντας τα αυτοκίνητα και τον κόσμο στους δρόμους.
Η χθεσινή τραγική επισκόπηση
Υπενθυμίζεται ότι χθες καταγράφηκε για πρώτη φορά τριψήφιος αριθμός νεκρών, 108, από κοροναϊό, τα κρούσματα ήταν 2.311, και είναι σχετικά λίγα καθώς το Σαββατοκύριακο διεξάγονται λιγότερα τεστ συνεχίστηκε η αύξηση των διασωληνωμένων (522).
Αναλυτικά, σήμερα ανακοινώθηκαν 2311 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.