Για να επιτραπεί να χρησιμοποιηθούν οι Αμερικανικές βάσεις στην Τουρκία για δραστηριότητες οι οποίες δεν καλύπτονται από το ΝΑΤΟ απαιτείται απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης
Με αναβαθμισμένη τη θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ ταξιδεύουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ελληνική αποστολή στις ΗΠΑ. Όσα ακολούθησαν το Αμερικανικό χτύπημα στο Ιράκ το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του Ιρανού Στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί ενισχύουν το επιχείρημα της Αθήνας ότι η Ελλάδα αποτελεί την πιο σταθερή χώρα στην περιοχή με ξεκάθαρο δυτικό προσανατολισμό.
Η Αμερικανική βάση της Σούδας, τόσο η ναυτική όσο και η αεροπορική, από τις πρώτες ώρες μετά τον βομβαρδισμό της αυτοκινητοπομπής που θα μετέφερε τον Ιρανό Στρατηγό, Αρχηγό των Φρουρών της Επανάστασης, αποδεικνύεται κομβικής σημασίας.
Εκεί προσγειώθηκαν τουλάχιστον δυο Αμερικανικά μεταγωγικά C-130 αλλά και ελικοφόρα V22 Οsprey τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων. Νωρίτερα η Άγκυρα δεν είχε αρχικά επιτρέψει σε αεροσκάφη των ΗΠΑ να εισέλθουν στον Τουρκικό εναέριο χώρο με κατεύθυνση τις Αμερικανικές βάσεις στο Ιντσιρλίκ και στο Κιούρετσικ στον Τουρκικό Νότο.
Άλλωστε για να επιτραπεί να χρησιμοποιηθούν οι Αμερικανικές βάσεις στην Τουρκία για δραστηριότητες οι οποίες δεν καλύπτονται από το ΝΑΤΟ απαιτείται απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να ταλαντεύεται εάν θα στηρίξει μια ενδεχόμενη-πιθανότατα μακροχρόνια-επιχείρηση των ΗΠΑ ενάντια στο Ιράν παραχωρώντας διευκολύνσεις ή θα ταχθεί ουσιαστικά στο πλευρό της Τεχεράνης αρνούμενος παροχή υποστήριξης προς τις Αμερικανικές δυνάμεις.
Αντίθετα η Αθήνα αν και τηρεί εξαιρετικά προσεκτική στάση συνιστώντας ψυχραιμία και αποκλιμάκωση τουλάχιστον τις πρώτες ώρες φαίνεται ότι δεν έθεσε οποιοδήποτε θέμα μη χρησιμοποίησης της Σούδας από Αμερικανικά εναέρια μέσα, κάτι το οποίο άλλωστε προβλέπει η αναθεωρημένη αμυντική συμφωνία. Σύμφωνα πάντως με στρατιωτικές πηγές πιο σημαντική από την αεροπορική βάση της Σούδας σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή κρίνεται ότι αποτελεί η ναυτική βάση. Και αυτό γιατί επιχειρήσεις σε βάθος χρόνου έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση όπως εκτιμούν Επιτελείς τη ναυτική υποστήριξη.
Η βάση της Σούδας αποτελεί τη μοναδική ναυτική βάση στη Μεσόγειο με δυνατότητα ελλιμενισμού τόσο αεροπλανοφόρου όσο και πυρηνικού υποβρυχίου. Επιπλέον έχει το πλεονέκτημα να απέχει εκατοντάδες μίλια μακριά από τη ‘’διακεκαυμένη’’ περιοχή παρέχοντας ασφάλεια στα πλοία των ΗΠΑ. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την αεροπορική βάση.
Άλλωστε οι Αμερικανοί δεν ξεχνούν την μαζική επίθεση με Drones ενάντια στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας αλλά και το γεγονός ότι σε όλες σχεδόν τις χώρες της Μέσης Ανατολής δραστηριοποιούνται οργανώσεις φανατικών Ισλαμιστών.
Η Ελλάδα όμως εκτός από τη Σούδα διαθέτει και το αεροδρόμιο της Λάρισας από το οποίο επιχειρούν εδώ και μήνες σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα Αμερικανικά μη επανδρωμένα UAV. Τα οποία ειδικά στον τομέα της επιτήρησης και της συλλογής πληροφοριών διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.
Την ώρα λοιπόν που ο Ταγίπ Ερντογάν είτε δεν θα επιτρέψει την χρησιμοποίηση των Αμερικανικών βάσεων είτε θα επιχειρήσει για μια ακόμη φορά να εκβιάσει ζητώντας ανταλλάγματα, η Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη γεωστρατηγική της θέση στην περιοχή.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει στον πρόεδρο Τραμπ την σταθερή στάση της Αθήνας αλλά ταυτόχρονα να θέσει μια σειρά αιτημάτων για στρατιωτική ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα Αμερικανικά αποθέματα το επόμενο διάστημα. Προτεραιότητα φαίνεται ότι θα είναι η διερεύνηση ενδεχόμενης άμεσης παραχώρησης στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό πλοίων τα οποία το Αμερικανικό Ναυτικό σκοπεύει να αποσύρει το επόμενο διάστημα μαζί όμως και με τον οπλισμό τους.
Ήδη ο πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί αναλυτικά από τα Γενικά Επιτελεία για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα θέσει στον Αμερικανό πρόεδρο και το Ελληνικό ενδιαφέρον για το μαχητικό 5ης γενιάς F-35. ’’Όπλο’’ στη φαρέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί και το γεγονός ότι η Ελλάδα εν μέσω κρίσης προχώρησε τόσο στον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16 όσο και των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 ORION. Συμφωνίες οι οποίες έγιναν με Αμερικανική εταιρία και άγγιξαν τα 2 δισεκατομμύρια Ευρώ.
newpost.gr