Η τουριστική Ελλάδα αλλάζει και προσελκύει όλο και πιο «βαριά πορτοφόλια». Ο ελληνικός τουρισμός αλλάζει και γίνεται σταδιακά 5στερος καθώς την τελευταία δεκαετία υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των υπερπολυτελών ξενοδοχείων που λειτουργούν τη χώρα ενώ διπλασιάστηκαν σχεδόν τα δωμάτια και οι κλίνες των ξενοδοχείων αυτών.
Οι συνεχείς επενδύσεις σε πολυτελείς μονάδες από άκρου σε άκρο σε όλη τη χώρα έχει αναβαθμίσει σημαντικά το τουριστικό προϊόν που σημαίνει και άνοδος των αφίξεων αλλά κυρίως σημαντική αύξηση των τουριστικών εισπράξεων καθώς πληθαίνουν οι τουρίστες μεσαίας και ανώτερης εισοδηματικής τάξης.
Στο τέλος του 2022 ο αριθμός των 5στερων πολυτελών ξενοδοχείων στη χώρα ανήλθε σε 744 σε ένα σύνολο 10.087 ξενοδοχείων, όταν δέκα χρόνια πριν ήταν μόλις 343 σε ένα σύνολο 9.661 ξενοδοχείων
Ανοδικά κινείται και ο αριθμός των τετραστερων ξενοδοχείων καθώς από 1.245 μονάδες με 100.241 δωμάτια και 193.687 κλίνες που ήταν το 2012, έφτασαν το 2022 στα 1.807 ξενοδοχεία με 128.567 δωμάτια και 258.506 κλίνες. Συνολικά οι δύο κορυφαίες κατηγορίες ξενοδοχείων (5στερα και 4στερα) αποτελούν το 25,28% του συνολικού αριθμού των ξενοδοχείων της χώρας.
Την ίδια στιγμή, σε αντίθεση με αυτές τις δυο κατηγορίες που μεγεθύνονται, μείωση καταγράφεται στον αριθμό ξενοδοχείων στις χαμηλότερες κατηγορίες. Ειδικότερα τα ξενοδοχεία από ενός έως και τριών αστεριών το 2022 ήταν 7.536 ενώ το 2012 ήταν 8.073. Το 2022 διέθεταν 215.103 δωμάτια και 417.698 κλίνες ενώ το 2012 διέθεταν 243.587 δωμάτια 426.394 κλίνες.
Οι επενδύσεις
Όπως δήλωσε πρόσφατα στον OT ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος της HOTREC, Αλέξανδρος Βασιλικός ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχείς αναβαθμίσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία με 1 δισ. ευρώ επενδύσεις κάθε χρόνο. Επιπλέον, μια σειρά από ξένα funds μεγάλου βεληνεκούς αλλά και εγχώριοι παίκτες έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για τη λειτουργία νέων μονάδων. Ενδεικτικά, επένδυση 200 εκατ. δολαρίων σε τρία ελληνικά ξενοδοχεία κάνει η Goldman Sachs και θέλει να αγοράσει περισσότερα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Ο κολοσσός της Wall Street επενδύει περίπου 150 έως 200 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 163 έως 218 εκατομμύρια δολάρια) σε τρία παραθαλάσσια θέρετρα στην Χαλκιδική, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Το σχέδιο είναι να ανακαινιστούν τα ξενοδοχεία, τα οποία επί του παρόντος είναι κλειστά, και να ανοίξουν στους επισκέπτες τα επόμενα δύο χρόνια, αναφέρουν οι άνθρωποι που γνωρίζουν. Η Goldman αγόρασε τα ξενοδοχεία τον Οκτώβριο και διαθέτει επαρκή χρηματοδότηση για την ανακαινιση τους. Η τράπεζα αναζητά περισσότερα ακίνητα —στην Ελλάδα και αλλού— και αναπτύσσει ένα εμπορικό σήμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να τα ενώσει.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η επέλαση των ξένων funds στα ελληνικά ξενοδοχεία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η εξαγορά δυο ακόμη ξενοδοχειακών μονάδων τεσσάρων αστέρων από το επενδυτικό fund HIG Capital στην Κρήτη ενώ συνεχίζει να βολιδοσκοπεί και άλλες μονάδες σε άλλες περιοχές της χώρας. Παράλληλα και άλλα funds που δραστηριοποιούνται στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά εξετάζουν νέες επενδυτικές κινήσεις καθώς όπως εκτιμούν το μέλλον του ελληνικού τουρισμού είναι ευοίωνο.
Το μυστικό
Το μυστικό που κρύβεται πίσω από τις κινήσεις αυτές είναι δυο λέξεις «αναβάθμιση προϊόντος». Πολλές ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται σε δημοφιλείς προορισμούς δεν έχουν «δώσει» όσα θα μπορούσαν κάτι που επιτυγχάνεται με την αναβάθμιση τους και αυτή είναι η δουλειά των funds. Εντοπίζουν τις μονάδες αυτές τις αγοράζουν και με συνεχείς επενδύσεις τις αναβαθμίζουν και τις καθιστούν πόλο έλξης για τους τουρίστες σε μία Ελλάδα που είναι ο τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός παγκοσμίως στο προϊόν «Ήλιος και Θάλασσα», πίσω από την Ισπανία και την Τουρκία, σύμφωνα με την έρευνα των Deloitte – Remaco για λογαριασμό του ΙΝΣΕΤΕ.
Σημαντικές επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες στη χώρα μας έχει πραγματοποιήσει και η Hines. Εκτός από το εμβληματικό Grand Hyatt στην Αθήνα έχει αποκτήσει τρία ξενοδοχεία του ομίλου Cyan Group στη Κρήτη και δύο άλλα ξενοδοχεία του ομίλου Μαμιδάκη στον Άγιο Νικόλαο, το Ερμής και το Coral. Έντονη δραστηριότητα αναπτύσσει και το Hotel Investment Partners της Blackstone, το οποίο έχει εξαγοράσει πέντε ξενοδοχεία από το φθινόπωρο του 2019 και συνεχίζει να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της, που επεκτείνει τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα.
Οι περιοχές
Όσον αφορά στα περισσότερα 5στερα ξενοδοχεία λειτουργούν στο Νότιο Αιγαίο και ανέρχονται σε 274 και ακολουθεί η Κρήτη με 159 ενώ η Αττική έχει μόλις 51 μονάδες. Το 2012 το Νότιο Αιγαίο διέθετε 90 ξενοδοχεία 5 αστέρων η Κρήτη 83 ξενοδοχεία και η Αττική μόλις 28 μονάδες.
Έκτοτε οι επενδύσεις σε σύγχρονες μονάδες αυξήθηκαν σε όλη σχεδόν τη χώρα βελτιώνοντας σημαντικά το προφίλ του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Η Πελοπόννησο που το 2012 διέθετε μόλις 19 μονάδες με τις τέσσερις εξ αυτών να βρίσκονται στη Μεσσηνία , έφτασε στο τέλος του 2022 να διαθέτει 32 5αστερες μονάδες εκ των οποίων οι 12 να είναι στη Μεσσηνία.
Οι επενδύσεις σε μεγάλες πολυτελείς μονάδες αυξάνουν τόσο την απασχόληση όσο και το μέσο εισόδημα των εργαζόμενων στον τουρισμό.