Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕ ΤΗΝ ΚΕΔΕ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Σέγκος : Οφείλουμε με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού προς το περιβάλλον και προς τις επόμενες γενιές, να αναπτύξουμε ουσιαστικές και ρεαλιστικές δράσεις
Στη διαδικτυακή Συνάντηση Εργασίας με θέμα τη μεταφορά των πιλοτικών έργων του LIFE ADAPT IN GR σε δήμους που έχουν επιλεγεί και πρόκειται να υλοποιήσουν παρόμοια έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή συμμετείχε ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος εκπροσωπώντας την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ.
Στην εισήγησή του ο κ. Σέγκος σημείωσε : Αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι ζούμε σε ένα κόσμο που αλλάζει. Με αλλαγές που επηρεάζουν πολλούς τομείς της κοινωνίας μας και η κλιματική αλλαγή είναι μία από αυτές τις αιτίες. Ως τοπική αυτοδιοίκηση, δεν γίνεται να παρακολουθούμε ως απλός θεατής την αλλαγή αυτή. Πρέπει να προχωρήσουμε σε τολμηρές ανατροπές και δημιουργικές παρεμβάσεις, που θα μας επιτρέψουν να είμαστε ακόμα πιο χρήσιμοι στους πολίτες μας».
Παράλληλα αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην υιοθέτηση και εφαρμογή πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης προσθέτοντας χαρακτηριστικά : «Οφείλουμε όλοι, με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού προς το περιβάλλον και προς τις επόμενες γενιές, να αναπτύξουμε ουσιαστικές και ρεαλιστικές δράσεις. Ο Δήμος Χερσονήσου έχει ιεραρχήσει τα θέματα περιβάλλοντος ως άμεση προτεραιότητα και έχει υιοθετήσει πρωτοπόρες και συγκεκριμένες δράσεις, στους τομείς του πρασίνου, της διαχείρισης των αποβλήτων, της εξοικονόμησης ενέργειας και των βιοκλιματικών έργων και παρεμβάσεων».
Από το 2013, η ΚΕΔΕ έχει αναλάβει την υποστήριξη του Συμφώνου των Δημάρχων, που αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2008, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη στροφή της κοινωνίας σε ένα βιώσιμο μοντέλο αστικής ανάπτυξης του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στόχος είναι η επίτευξη του στόχου της ΕΕ για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2030 και η υιοθέτηση μιας κοινής προσέγγισης για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν.