Με άρθρο του στον τοπικό τύπο της Κρήτης ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης επανέρχεται στο αντι-εργατικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, επαναμβάνοντας ότι οι απορρυθμίσεις της Κυβέρνησης Μητσοτάκη «θα καταργηθούν αμέσως μόλις δοθεί η δυνατότητα σε μία προοδευτική κυβέρνηση, με προοδευτικό πρόσημο, να επαναφέρει την κοινωνία και τον τόπο σε μία κατεύθυνση κοινωνικής συνοχής», συμπληρώνοντας ότι «το θατσερικό μοντέλο εργασίας ούτε αξίζει, ούτε φυσικά θα έχει καμία τύχη στην ελληνική κοινωνία».
Ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου που έχει ήδη τοποθετηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και στον 1ο κύκλο ομιλητών υπογραμμίζει ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη αποτελεί την «ουρά» του πρώτου νομοσχέδιου για το «επιτελικό» κράτος που έφερε με την ανάληψη της διακυβέρνησης της η ΝΔ με στόχο να εγκαθιδρύσει την εξουσία της και με το οποίο στόχευσε από την πρώτη στιγμή στο να υπερ-συγκεντρωθούν οι εξουσίες γύρω από το Μαξίμου.
Σύμφωνα με τον Νίκο Ηγουμενίδη επιχειρείται, όπως γράφει στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη», η αρχή εγκαθίδρυσης ενός νεοφιλελεύθερου μοντέλου διακυβέρνησης, «μάλιστα έντονα αστυνομοκρατικού και με στόχο να επιβληθούν όλα τα βασικά χαρακτηριστικά απαξίωσης του Δημοσίου σε όφελος του Ιδιωτικού και των Λίγων. Η ιστορία όμως διδάσκει. Ο απόλυτος έλεγχος των θεσμών του Κράτους από την κεντρική Κυβέρνηση είναι προμήνυμα κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων», αναφέρει ο βουλευτής.
Ειδικά για το αντι-εργατικό νομοσχέδιο επισημαίνει ότι με το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να «περάσει» τον διπλασιασμό του ετήσιου ορίου υπερωριών σε 150. «Οι εργαζόμενοι μπορεί πλέον να εργάζονται έως και 12 ώρες, επομένως οι υπερωρίες γίνονται φθηνότερες για τις επιχειρήσεις και «επιτυγχάνονται» εξαντλητικές συνθήκες εργασίας με μικρότερες απολαβές και μείωση των προσλήψεων για τις επιπλέον ανάγκες της επιχείρησης».
Σε ό,τι αφορά άλλες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ο Νίκος Ηγουμενίδης σημειώνει την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας για χιλιάδες εργαζόμενους με την περαιτέρω «απελευθέρωση» στις επιχειρήσεις, που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν τις Κυριακές, όπως και ότι ανοίγει ο δρόμος για ανεξέλεγκτες καταχρηστικές απολύσεις: Θεσπίζεται η εναλλακτική λύση της επιπλέον αποζημίωσης, αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, σε περίπτωση παράνομης ή καταχρηστικής απόλυσης. Με άλλα λόγια, «ξηλώνεται» το δίκαιο της καταγγελίας και πέφτει το τελευταίο «οχυρό» της μισθωτής εργασίας, η προστασία από την απόλυση, που ισχύει εδώ και 100 χρόνια (ν.2112/1920), αναφέρει συγκεκριμένα ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου.