Νίκος Ηγουμενίδης στη Βουλή: Μονόδρομος η καταψήφιση της αμυντικής συμφωνίας με ΗΠΑ

«Η νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν είναι αμοιβαίου συμφέροντος, δεν εξασφαλίζει εγγυήσεις για τη χώρα και αφαιρεί σημαντικούς διπλωματικούς μοχλούς πίεσης από τη χώρα», τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Νίκος Ηγουμενίδης. «Ως εκ τούτου, η καταψήφισή της στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία αποτελεί μονόδρομο», όπως προσέθεσε ο ίδιος.

Για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, ο Νίκος Ηγουμενίδης έθεσε τα ερωτήματα με τα οποία θα πρέπει να κριθεί η επίσκεψη: «Θα εξασφαλίσει ο κ. Μητσοτάκης τη μη πώληση-αναβάθμιση των F-16 της Τουρκίας; Θα έχουμε ευθεία καταδίκη των τουρκικών υπερπτήσεων; Θα έχουμε δέσμευση ότι για την ενεργειακή αρχιτεκτονική της περιοχής προϋπόθεση είναι ο σεβασμός αρχών καλής γειτονίας; Θα έχουμε πίεση για εφαρμογή των κυρώσεων από την Τουρκία; Με αυτά θα σας κρίνουμε», τόνισε ο βουλευτής προς τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας.

«Παρά τη διαφήμιση της συμφωνίας από τον κ. Μητσοτάκη, ο ρόλος της Τουρκίας ενισχύεται», σημείωσε ο Νίκος Ηγουμενίδης, αναφέροντας σειρά γεγονότων που δείχνουν την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας και την αποτυχία της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Μεταξύ αυτών:

Οι ΗΠΑ σταμάτησαν να στηρίζουν τον αγωγό EAST-MED και με επιχείρημα πως ο αγωγός δημιουργεί εντάσεις με την Τουρκία. «Για την Ελλάδα αφαιρείται ένα ισχυρό χαρτί διπλωματικής πίεσης και μάλιστα για ένα έργο στο οποίο η Ελλάδα είχε επενδύσει σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο», σημείωσε ο βουλευτής.
ΟΙ ΗΠΑ εκφράζονται πλέον ανοιχτά στην αναβάθμιση-πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 δεν φαίνεται πλέον να απασχολεί, ενώ η Ελλάδα δεν κατορθώνει ούτε να αποτρέψει την αναβάθμιση-πώληση F-16, ούτε να ενισχύει τον κλοιό κυρώσεων στην Τουρκία.
Απέναντι στη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στη Ουκρανία, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει μέχρι κεραίας τις κυρώσεις στη Ρωσία – με σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό και την οικονομία της – ενώ η Τουρκία πέφτει στα «μαλακά».
Μόλις 10 μέρες πριν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να πάρει θέση στο θέμα των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά αεροσκάφη, καλώντας Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν τις διαφωνίες τους με συντονισμό και συνομιλίες. «Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του χωρικού εναέριου χώρου μιας χώρας, καλούμε σε συντονισμό και σε συζήτηση», είναι η επίσημη απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά αεροσκάφη.
Ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε συμπερασματικά στην ομιλία του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταψηφίσει την συμφωνία και ότι με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αξιοποιηθεί η παρ. 1 Άρθρου 7 για τροποποίησή της.

Τα σχόλια είναι κλειστά.