Ερώτηση κατέθεσαν σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την αναγκαία λήψη μέτρων στήριξης για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό και τον τουρισμό που συνεχίζουν να μένουν εκτός ευνοϊκών ρυθμίσεων. Όπως τονίζεται στην ερώτηση, την οποία συνυπογράφει ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση, μέσω των συναρμόδιων Υπουργείων, εξακολουθεί να αφήνει εκτός των ρυθμίσεων τις περισσότερες κατηγορίες των κλάδων εργαζομένων.
Συγκεκριμένα:
-Όσων εργαζομένων, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έληξαν οι συμβάσεις μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους 2019, πλην του τακτικού επιδόματος ανεργίας για το διάστημα του 3μηνου, δεν εμπίπτουν στα ευνοϊκά μέτρα της Κυβέρνησης, πόσο μάλλον στην δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας.
-Όσων εργαζομένων, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έληξαν οι συμβάσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους 2020, δικαιούνται το τακτικό επίδομα ανεργίας μέχρι τον Απρίλιο του 2020, δεν εμπίπτουν στα ευνοϊκά μέτρα της Κυβέρνησης, πόσο μάλλον στην δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας.
-Όσων εργαζομένων δεν είχαν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων, όπως π.χ. εργαζομένων με συμβάσεις μιας ημέρας, οι οποίοι έλαβαν μόνο το ειδικό εποχικό επίδομα.
Όσων εργαζομένων συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης του κλάδου.
Από την πλευρά του και αναφορικα με τη στάση της Κυβέρνησης, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης που επίσης συνυπογράφει την ερώτηση, σημειώνει ότι “στις παρούσες συνθήκες περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι μένουν εκτός επιδοτήσεων και καλούνται να ζήσουν με μηδενικά εισοδήματα για άγνωστο χρονικό ορίζοντα, καθώς ακόμα δεν είναι ορατό το χρονικό σημείο επανέναρξης της τουριστικής δραστηριότητας. Γιατί γυρνάει την πλάτη αυτή την κρίσιμη ώρα η Κυβέρνηση σε αυτές τις εργασιακές ομάδες; Για ποιο λόγο ;”, ρωτάει ο Νίκος Ηγουμενίδης. Και μαζί με τους συναδέλφους του βουλευτές απευθύνει στους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών, Τουρισμού και τα ακόλουθα δύο ερωτήματα:
Πώς προτίθεστε να στηρίξετε τους εργαζόμενους των παραπάνω κατηγοριών, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες επιβίωσής τους, μιας και έως τώρα βρίσκονται εκτός ευνοϊκών ρυθμίσεων;
Προτίθεστε, έστω και καθυστερημένα, να επεκτείνετε τα μέτρα που ήδη έχετε λάβει στο σύνολο των εργαζομένων του επισιτιστικού και τουριστικού κλάδου, ανεξαρτήτως προϋποθέσεων;
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
• Τουρισμού
• Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
• Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Αναγκαία η λήψη μέτρων στήριξης για περισσότερους από 25.000 εργαζόμενους στον επισιτισμό και τον τουρισμό που συνεχίζουν να μένουν εκτός ευνοϊκών ρυθμίσεων»
Η εξάπλωση της πανδημίας Covid-19 πλήττει ιδιαίτερα τον τουρισμό κι επιφέρει δυσβάσταχτες οικονομικές επιπτώσεις σε όλους τους απασχολούμενους στον κλάδο αυτό. Η Κυβέρνηση με τον έως τώρα αποσπασματικό τρόπο λήψης των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων αυτών, καταλήγει να μην ικανοποιεί δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου.
Μεγάλη μερίδα των παραπάνω αναφερόμενων εργαζομένων μάταια ανέμενε την ανακοίνωση του νέου πακέτου κυβερνητικών μέτρων για την επούλωση των ζημιών που έχει επιφέρει η κατάρρευση της τουριστικής δραστηριότητας. Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση, μετά και την έκδοση της τελευταίας πράξης νομοθετικού περιεχομένου, αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους που αφορούν την επιβίωσή τους, επιδεικνύοντας πρωτοφανή αναλγησία.
Η Κυβέρνηση, μέσω των συναρμόδιων Υπουργείων εξακολουθεί να αφήνει εκτός των ρυθμίσεων τις περισσότερες κατηγορίες των κλάδων εργαζομένων και συγκεκριμένα:
• Όσων εργαζομένων, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έληξαν οι συμβάσεις μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους 2019, πλην του τακτικού επιδόματος ανεργίας για το διάστημα του 3μηνου, δεν εμπίπτουν στα ευνοϊκά μέτρα της Κυβέρνησης, πόσο μάλλον στην δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας.
• Όσων εργαζομένων, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έληξαν οι συμβάσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους 2020, δικαιούνται το τακτικό επίδομα ανεργίας μέχρι τον Απρίλιο του 2020, δεν εμπίπτουν στα ευνοϊκά μέτρα της Κυβέρνησης, πόσο μάλλον στην δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας.
• Όσων εργαζομένων δεν είχαν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων, όπως π.χ. εργαζομένων με συμβάσεις μιας ημέρας, οι οποίοι έλαβαν μόνο το ειδικό εποχικό επίδομα.
• Όσων εργαζομένων συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης του κλάδου.
Περισσότεροι, λοιπόν, από 25.000 εργαζόμενοι μένουν εκτός επιδοτήσεων και καλούνται να ζήσουν με μηδενικά εισοδήματα για άγνωστο χρονικό ορίζοντα, καθώς ακόμα δεν είναι ορατό το χρονικό σημείο επανέναρξης της τουριστικής δραστηριότητας και η δυναμική την οποία θα έχει.
Επειδή, η πανδημία Covid-19 εκτός από ένα σοβαρό θέμα της δημόσιας υγείας, έχει επιφέρει σημαντική απώλεια εισοδημάτων στους εργαζόμενους του τουρισμού.
Επειδή, περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι του κλάδου μένουν εκτός επιδοτήσεων και καλούνται να ζήσουν με μηδενικά εισοδήματα για άγνωστο χρονικό ορίζοντα.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι ως άνω αρμόδιοι Υπουργοί :
1. Πώς προτίθεστε να στηρίξετε τους εργαζόμενους των παραπάνω κατηγοριών, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες επιβίωσής τους, μιας και έως τώρα βρίσκονται εκτός ευνοϊκών ρυθμίσεων;
2. Προτίθεστε, έστω και καθυστερημένα, να επεκτείνετε τα μέτρα που ήδη έχετε λάβει στο σύνολο των εργαζομένων του επισιτιστικού και τουριστικού κλάδου, ανεξαρτήτως προϋποθέσεων;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Νοτοπούλου Κατερίνα
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Αχτσιόγλου Ευτυχία
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Ιωάννης
Γκαρά Αναστασία
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καλαματιανός Διονύσιος
Κατρούγκαλος Γεώργιος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραιτης Αθανάσιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Σκούφα Ελισσάβετ
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Ψυχογιός Γεώργιος