Παρέμβαση που αφορά στην Κρήτη και στο πλαίσιο της νέας αλιευτικής πολιτικής περιόδου 2021-2027 έκανε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης κατά τη σχετική συνεδρίαση στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής. Ο βουλευτής τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ξεκάθαρη αναφορά στο πρόγραμμα αλιείας για την Κρήτη, όπως επίσης και να συμπεριληφθεί η θαλάσσια περιοχή των Αστερουσίων, αλλά και να στηριχθεί συνολικά η ενασχόληση με την αλιεία, αφού όπως ανέφερε «στη χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε λιγότερους από 15.000 παράκτιους αλιείς».
Ειδικά για την Κρήτη, ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε ότι «θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά σε όλο το πρόγραμμα αλιείας, υδατοκαλλιέργειας και θάλασσας, όταν γίνεται αναφορά στη νησιωτικότητα και στα νησιά της χώρας, να συμπεριλαμβάνεται στα νησιά αυτά και η Κρήτη». Επιμένοντας στην αναφορά για την Κρήτη σημείωσε ότι «δεν γίνεται να συζητάμε για βιώσιμες αναπτυξιακές πολιτικές ή προγράμματα χρηματοδότησης και να μη συμπεριλαμβάνεται σε αυτά τα προγράμματα και η Κρήτη. Από παντού βρέχεται από θάλασσα, το Κρητικό Πέλαγος, βόρειο και νότιο, μόνο θάλασσα έχει δεν υπάρχει κάποιο σημείο σύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Έχει μεγάλα κόστη μεταφοράς, έχει όλες τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν και τα υπόλοιπα νησιά της πατρίδας μας και έχει και μεγάλη ορεινότητα».
Σημειώνεται ότι στην επισήμανση του βουλευτή, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτρης Παπαγιαννίδης απάντησε κατά την ομιλία του λέγοντας ότι «για τη νησιωτικότητα να πω ότι είναι συνυφασμένη σε όλο το πρόγραμμα. Να αναφέρω ότι για μας η Κρήτη είναι νησί. Δεν αμφισβητείται δηλαδή για τα προγράμματά μας».
Ξεχωριστή μνεία έκανε επίσης ο Νίκος Ηγουμενίδης και για τη θαλάσσια περιοχή στα Αστερούσια: «Εκτός από τις προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές και τις θαλάσσιες περιοχές Natura 2000 θα πρέπει, όπου γίνεται η σχετική αναφορά στο σχέδιο που κατέθεσε η χώρα μας, να συμπεριληφθούν και οι περιοχές που έχουν τεθεί υπό την προστασία της UNESCO», υπογράμμισε ο βουλευτής, εξηγώντας: «Έχω στο μυαλό μου και κάνω αυτήν την παρατήρηση τη θαλάσσια περιοχή των Αστερουσίων. Εδώ, λοιπόν, η θαλάσσια περιοχή των Αστερουσίων εντάχθηκε στην προστασία της UNESCO μέσω του Προγράμματος «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα». Το σημειώνω με την έννοια ότι αυτές τις περιοχές λοιπόν θα πρέπει να συμπεριλάβουμε στα προγράμματα για τα οποία συζητάμε».
Απαντώντας ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτρης Παπαγιαννίδης συμφώνησε δίνοντας και το πλαίσιο: «Θα ήθελα να πω στον κύριο Ηγουμενίδη, το Βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, εγώ συμφωνώ απόλυτα για τα Αστερούσια […]Εγώ συμφωνώ απόλυτα ότι όχι μόνο για τον Ψηλορείτη αλλά και για τα Αστερούσια, γνωρίζω πολύ καλά την περιοχή, να κάνουμε χρηματοδότηση. Θέσατε ένα ωραίο θέμα, αλλά βέβαια, δεν είναι δυνατό να γίνει η χρηματοδότηση 100% σε ειδικές κατηγορίες σε επενδυτικά σχέδια. Αυτό είναι κανονιστικό, το καταλαβαίνετε, ότι δεν μπορεί να γίνει».
Ο Νίκος Ηγουμενίδης έδωσε ακόμη ειδικό βάρος στην ενίσχυση της ενασχόλησης με την αλιεία: «Εμείς πρέπει να ενισχύσουμε την ενασχόληση νέων ανθρώπων με την αλιεία και να αντιμετωπίσουμε αυτό το γεγονός, δηλαδή ότι έχουμε τόσο μικρό αριθμό παράκτιων ψαράδων στη χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή», σημείωσε προς τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής πρότεινε ειδικά μέτρα για τη στήριξη της παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας, με ιδιαίτερη σημασία και βάρος στην αντιμετώπιση των δυσκολιών και των αντιξοοτήτων που αντιμετωπίζουν οι εξόχως απόκεντρες περιοχές της χώρας, που πρέπει να είναι ξεχωριστό στοιχείο της παρέμβασης της πολιτείας, και εισαγωγή στο επάγγελμα του αλιέα νέων ψαράδων με χρηματοδότηση είτε για ολική είτε για μερική αγορά του πρώτου σκάφους.
Ειδικά για αυτό το ζήτημα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Συμεών Κεδίκογλου έδωσε την εξής απάντηση: «Σχετικά με αυτό που είπατε, κύριε συνάδελφε, για τους νέους αλιείς υπάρχει και νομοθετικό πρόβλημα. Έχω δώσει εντολή στο να προετοιμαστεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση, θα είναι σύντομα έτοιμη, το επεξεργάζονται οι νομικοί σύμβουλοι του Υπουργείου». Ενώ για την ερασιτεχνική αλιεία, σημείωσε ότι «για την ερασιτεχνική αλιεία έχει επίσης δοθεί εντολή προετοιμασίας με βοήθεια νομικού συμβούλου, θέλει χρόνο και συνολική αντιμετώπιση. Ο σχεδιασμός προβλέπει αδειοδότηση, ηλεκτρονική χορήγηση αδειών, μητρώα κ.λπ., έχουν δρομολογηθεί όλα αυτά».
Κλείνοντας την παρέμβαση του, ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης και συμπερίληψης της νησιωτικότητας σε όλο τον σχεδιασμό: «Χρειάζεται να επιμείνουμε στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής νησιωτικής πολιτικής, στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής πολιτικής που θα ενισχύει την νησιωτικότητα», όπως ανέφερε τονίζοντας: «Αυτό που λείπει κατά τη γνώμη μου και που πρέπει οπωσδήποτε να το πάρουμε υπόψη μας και να το δούμε στο σχεδιασμό μας και στην παρέμβαση της χώρας μας, είναι η νησιωτικότητα. Η χώρα μας έχει, πέρα από τα υπόλοιπα νησιά, το πέμπτο μεγαλύτερο της Μεσογείου, την Κρήτη. Είτε με τις χώρες κράτη, αναφέρομαι στην Κύπρο και τη Μάλτα, είτε με τις χώρες με τα μεγαλύτερα νησιά, Κρήτη, Σαρδηνία, Σικελία, δηλαδή η χώρα μας μαζί με τη Γαλλία και την Ιταλία μπορούν να επηρεάσουν, να καθορίσουν πολιτικές νησιωτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ακολουθεί το βίντεο με την παρέμβαση του Νίκου Ηγουμενίδη στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής:
Τα σχόλια είναι κλειστά.