Νίκος Ηγουμενίδης: «Κατώτερη των περιστάσεων και προσβλητική η απάντηση Μακρή για το ιστορικό σχολείο στο Θραψανό»

Ημερομηνία:

Σχετικά με την τελευταία γραπτή απάντηση της αρμόδιας Υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη για το Δημοτικό Σχολείο στο Θραψανό το οποίο χτυπήθηκε από τον πρόσφατο σεισμό, ο Nίκος Ηγουμενίδης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Σε μια περίοδο που οι αρμόδιοι παράγοντες καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιλέγει μια, δυστυχώς, κατώτερη των περιστάσεων και θα έλεγα προσβλητική για τους κατοίκους της περιοχής στο Θραψανό γραπτή απάντηση.

Ενώ και οι πέτρες γνωρίζουν τις βαρύτατες ζημιές που υπέστη το διατηρητέρο, πετρόκτιστο και σπουδαίας αρχιτεκτονικής ομορφιάς σχολικό κτίριο στο Θραψανό, η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή σπεύδει να δικαιολογήσει την απραξία του Υπουργείου για το ζήτημα της στέγης του σχολείου με την ακόλουθη δικαιολογία: «κατόπιν αναζήτησης στο αρχείο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υ.ΠΑΙ.Θ. δεν βρέθηκε σχετικό αίτημα» (Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Υπουργείου Παιδείας, Αρ. Πρωτ. 160538/Φ1 της 8.12.2021).

Βεβαίως, το θέμα είναι γνωστό από την πρώτη στιγμή στο Υπουργείο Παιδείας και δεν χρειάζεται καμία τέτοια «αναζήτηση». Η απάντηση αυτή είναι μια σοβαρή ένδειξη για την ευαισθησία με την οποία λειτουργεί σήμερα η ηγεσία του Υπουργείου απέναντι σε ένα σχολείο με ιστορία πάνω από 150 χρόνια ζωής.

Σε άλλο σημείο μιας άκρως ανούσιας δισέλιδης απάντησης στην οποία αναφέρεται εξονυχιστικά στα έργα του Υπουργείου με ελάχιστες αναφορές τόσο στις πραγματικές ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και για το ίδιο το κτίριο που είναι το αντικείμενο της ερώτησης, θα προσθέσει μόνο ότι «ο Δ/ντής του σχολείου έχει ζητήσει από τις Κτιριακές Υποδομές μία επιπλέον προκατασκευασμένη αίθουσα για τη στέγαση του εργαστηρίου Πληροφορικής». Χωρίς φυσικά να ενημερώσει για το ποια είναι η τύχη αυτού του αιτήματος. Ενώ για το ζήτημα του σχολικού κυλικείου απαντά ότι «είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας».

Στην απάντησή της δεν λέει επίσης κουβέντα για το ζήτημα του ιστορικού αρχείου που έχουμε θέσει ξεχωριστά στην ερώτηση. Υπενθυμίζουμε ότι το εν λόγω αρχείο συμπεριλαμβάνει 14.000 έγγραφα και 512 βιβλία από το 1898 και έπειτα, δηλαδή από την εποχή της Κρητικής Πολιτείας – ένας ιστορικός θησαυρός που αφορά στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής του Θραψανού. Ψιλά γράμματα για το Υπουργείο ένα τέτοιο ζήτημα.

Βεβαίως, οι άνθρωποι του σχολείου, φορείς της περιοχής, ο Δήμος και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες ήδη έχουν κινητοποιηθεί για να δρομολογηθούν ορισμένες λύσεις τις οποίες το Υπουργείο φαίνεται με την απάντηση που σήμερα μας διαβιβάζει να αγνοεί ή να μη λαμβάνει υπόψη του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι ένα τέτοιο ζήτημα που αφορά τους μαθητές, τους γονείς, τους δασκάλους, το παρόν και το μέλλον ενός κατεξοχήν ιστορικού σχολείου, απαιτεί μια άλλη σοβαρότητα, αλλά και μια άλλη ευαισθησία».

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Νέος κανονισμός λειτουργίας για την Δημοτική Πινακοθήκη...

Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής η ιδανική αξιοποίηση της Βασιλικής...

Ηράκλειο:Ξεκινούν το Φεβρουάριο οι κατεδαφίσεις σε κτίρια...

«Άναψε το πράσινο φως» η Περιφέρεια Κρήτης για τη...

Νέος κανονισμός λειτουργίας για την Δημοτική Πινακοθήκη...

Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής η ιδανική αξιοποίηση της Βασιλικής...

Ηράκλειο:Ξεκινούν το Φεβρουάριο οι κατεδαφίσεις σε κτίρια...

«Άναψε το πράσινο φως» η Περιφέρεια Κρήτης για τη...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Νέος κανονισμός λειτουργίας για την Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου

Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής η ιδανική αξιοποίηση της Βασιλικής...

«Στο Χειρότερο Σημείο»: Η μπαλάντα του Αντώνη Καράτζη που θα μας «ταξιδέψει»

Ο «δυναμισμός» του τραγουδιού προκαλεί αίσθηση Σε λιγότερο από δύο...