«Σε κάθε περίπτωση, από το Ηράκλειο μέχρι την Αθήνα, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη συνειδητά επιλέγει την πολιτική υπονόμευσης του αγαθού του νερού», τονίζει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης σε άρθρο-παρέμβασή του που δημοσιεύεται σήμερα στον τοπικό τύπο της Κρήτης, και σε μια μέρα που οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υποδομών. Ο Νίκος Ηγουμενίδης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η Κυβέρνηση έβαλε στα σκαριά τη σύμπραξη Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα στην Αθήνα, ανοίγοντας το δρόμο μιας πιθανής ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, ενώ ταυτόχρονα «ακυρώνει μια στρατηγική απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων με ένα διαφανές χρηματοδοτικό σχήμα που εξυπηρετεί τις ανάγκες των ΔΕΥΑ και κυρίως των πολιτών».
Εξηγώντας τη θέση του στην παρέμβαση του στην εφημερίδα «Πατρίδα» της Κρήτης, ο βουλευτής σημειώνει ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο σημερινός Πρωθυπουργός προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου λαθροχειρία: «Εμφανίστηκε να ‘εγκαινιάζει’ μια σειρά από «μεγάλα έργα» – όπως τα ονομάζει ο ίδιος – σε όλη την επικράτεια. Μεταξύ αυτών και τα έργα του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Ηρακλείου, τα οποία, ωστόσο, όχι απλώς έχουν ήδη μπει σε τροχιά υλοποίησης με εξασφαλισμένους χρηματοδοτικούς πόρους από το 2017, αλλά … ήδη υλοποιούνται!».
Ο Νίκος Ηγουμενίδης τονίζει και μια ακόμη πλευρά: «Σήμερα το έργο της ύδρευσης του Ηρακλείου χαρακτηρίζεται ως «μεγάλο έργο», ενώ σκοπίμως και έπειτα από συσκέψεις στο πολιτικό γραφείο του Υπουργού Ανάπτυξης και μετέπειτα Υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση είχε χαρακτηριστεί ως έργο «στρατηγικής σημασίας». Πολύ απλά η Κυβέρνηση υποκρύπτει την «επιτελική» τεχνική υποβάθμισης της σημασίας και του κεντρικού ενδιαφέροντος μιας Κυβέρνησης για πτυχές της πορείας ενός έργου με πραγματικό κοινωνικό αντίκτυπο. Η υποβάθμιση αυτή από πλευράς Μητσοτάκη δεν είναι τυχαία και δεν αφορά μόνο την Κρήτη», υπογραμμίζει ο βουλευτής Ηρακλείου.
Στην Αθήνα, λέει ο κ. Ηγουμενίδης, «η κυβέρνηση έβαλε στα σκαριά τη σύμπραξη Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα για την διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την είσοδο των ιδιωτών σε ένα σημαντικό και καίριο κοινωνικό αγαθό μέσω και μιας πιθανής ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ. Και πριν από αυτό κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τον δρόμο που είχε ανοίξει ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου με την περίφημή του δήλωση πως το νερό είναι «απαράδεκτα φθηνό».
Επιπλέον, ο βουλευτής δίνει και το παράδειγμα ενός ακόμη Δήμου, του Δήμου Μινώα Πεδιάδος σε ό,τι αφορά την υδροδότηση του νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι: «Για παράδειγμα, το αναλυτικό έγγραφο που μού παρέδωσε πριν από λίγες μέρες η ΔΕΥΑΜΠ – αποτελεί ένα εμπεριστατωμένο υπόμνημα θέσεων της δημοτικής επιχείρησης για το οποίο αναμένω τις απαντήσεις στην αναφορά που κατατέθηκε από όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία – επισημαίνει την έμμεση αφαίρεση κρίσιμων αρμοδιοτήτων από την καθ’ ύλην αρμόδια δημοτική επιχείρηση για το ζήτημα διαχείρισης των υδάτινων πόρων της περιοχής».
Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικές του Μαξίμου δεν θυμίζουν σε τίποτε τον άξονα που κινηθήκαμε από το 2015 έως το 2019 επισημαίνει ο κ. Ηγουμενίδης: «Με κορυφαίο παράδειγμα -για όλη την επικράτεια- το Ηράκλειο, πετύχαμε την απαλλαγή της ΔΕΥΑΗ από υπέρογκες οφειλές-βαρίδια του παρελθόντος, πετύχαμε ρύθμιση με την οποία οι ΔΕΥΑ επιδοτούνται χωρίς να απαιτείται η ίδια συμμετοχή της ΔΕΥΑ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καταργώντας το όριο του 35% και ανεβάζοντας το στο 100% για να έχουν πλήρη πρόσβαση σε πόρους, ενώ λίγες μέρες πριν αλλάξει η Κυβέρνηση εγκρίναμε τη χρηματοδότηση για το κομμάτι των δικτύων ύδρευσης σε συνοικίες που υποφέρουν».
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει ο ίδιος «έχουμε ήδη τονίσει ότι υπάρχουν ήδη καταγγελίες για δήμους της χώρας που έχουν εκχωρήσει σε ιδιωτικές εταιρείες τη σύνταξη προτάσεων χρηματοδότησης και ότι συγκεκριμένες εταιρείες ήδη έχουν αναλάβει εργολαβικά «φωτογραφικούς» καθορισμούς των όρων και εγκρίσεων μελλοντικών δημοπρατήσεων. Όλα αυτά υπό το μάτι του «επιτελικού» κράτους με επίκεντρο το Μαξίμου».