Νίκος Ηγουμενίδης: H πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για σπάσιμο της πατέντας καθιστά το εμβόλιο δημόσιο αγαθό

Ημερομηνία:

Στα πρακτικά της Ολομέλειας της Βουλής κατέθεσε σήμερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης την τελευταία απόφαση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με την οποία υιοθετείται η πρόταση για άρση των περιορισμών ιδιοκτησίας για τις πατέντες των εμβολίων, που καθιστά το εμβόλιο δημόσιο αγαθό προσβάσιμο σε όλους.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας σημείωσε ότι «η πρόταση αυτή του Aλέξη Τσίπρα, ως εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για το εμβόλιο, είναι η παρέμβαση που πριν καν την εκφράσει, έσπευσε το Μέγαρο Μαξίμου να την χλευάσει. Είναι η πρόταση με την οποία προφανώς διαφώνησαν και οι φαρμακοβιομήχανοι ότι δεν γίνεται να σπάσει η πατέντα», ενώ τόνισε ότι μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης – στο οποίο πλέον εκ των Αντιπροέδρων είναι η κα Μπακογιάννη, όπως επεσήμανε – «η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, για να σπάσει η πατέντα στην παραγωγή του εμβολίου Covid-19».

Ο βουλευτής στα πλαίσια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπ. Υγείας κατέθεσε παράλληλα σειρά προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν στα κρίσιμα ζητήματα αντιμετώπισης της πανδημίας. Μεταξύ αυτών επανέφερε την πρόταση για διαφάνεια και δημόσια πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα και στις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων. την ανάγκη για στοχευμένη πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα και στις εστίες υπερμετάδοσης, την αξιοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων, την αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ των διαγνωστικών τεστ που γίνονται στα ιδιωτικά εργαστήρια και την ενεργό εμπλοκή όλων των δομών και ανθρώπων της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την κατ’ οίκον παρακολούθηση των ασθενών που είναι σε καραντίνα ή έχουν άλλα σοβαρά νοσήματα.

«Όταν στις ιδεολογικές σου αποσκευές υπάρχει η εμπορευματοποίηση της υγείας, πώς να οργανώσεις την καθολική δωρεάν, ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε ένα υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας από ένα δημόσιο σύστημα υγείας;», αναρωτήθηκε απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Υγείας.

Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Ηγουμενίδης και στις διώξεις υγειονομικών σε διάφορα νοσοκομεία. «Δεν αναφέρομαι, κύριε Υπουργέ μόνο στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου του Ρεθύμνου. Σε διάφορα νοσοκομεία έχουμε διώξεις υγειονομικών που εκθέτουν προβλήματα. Για τους εργαζόμενους και τους γιατρούς του Νοσοκομείου του Ρεθύμνου υπάρχει όμως και κάτι άλλο: Η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου. «Κατέχουμε φωτογραφικό υλικό τριών από τους υπό παραίτηση γιατρών». Και είναι εκκωφαντική η σιωπή των θεσμικών φορέων που έπρεπε να πάρουν θέση για αυτό», όπως σημείωσε ο ίδιος.

Ο βουλευτής τόνισε ότι συνολικά «η νεοφιλελεύθερη πολιτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, η πολιτική πρόταση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, βλάπτει σοβαρά την υγεία, βλάπτει σοβαρά την οικονομία, βλάπτει σοβαρά τη χώρα».

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ηράκλειο: Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού – Συμμετέχει στην...

Απεργιακός ξεσηκωμός την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, για τη μαύρη...

Έτος-ρεκόρ για το Ανάκτορο της Κνωσού –...

Χρονιά ρεκόρ ήταν το 2024 για το Ανάκτορο της...

Ηράκλειο: Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού – Συμμετέχει στην...

Απεργιακός ξεσηκωμός την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, για τη μαύρη...

Έτος-ρεκόρ για το Ανάκτορο της Κνωσού –...

Χρονιά ρεκόρ ήταν το 2024 για το Ανάκτορο της...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Εορτολόγιο 23 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του...

Πάπας Φραγκίσκος: Σε κρίσιμη κατάσταση ο Ποντίφικας

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπέστη αναπνευστική κρίση και η κατάσταση...