«Οι αποφάσεις μας να λαμβάνονται μέσω μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής, που δεν θα αλλοιώνεται από τις ρητορικές εξάρσεις των μελών της κυβέρνησης Ερντογάν,» επισημαίνει ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη του στο Έθνος της Κυριακής, χτυπώντας το καμπανάκι για την ανάγκη συνδιαμόρφωσης του «plan B», ενός νέου πλαισίου στρατηγικής για την Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, τονίζει την αναγκαιότητα για μια ισχυρή κεντροαριστερά που μέσα από μια νέα ιδεολογική ηγεμονία, μπορεί να αντιμετωπίσει αδιέξοδα, φοβίες, και την αγωνία που ο λαϊκισμός και η συντήρηση διαχειρίζονται με πολιτικάντικους όρους. Αντίθετα, οι κινήσεις και οι συμπράξεις που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «δεν έχουν καμία σχέση με την πρόοδο ως πολιτική στόχευση».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
Σχετικά με το προσφυγικό, τι σας ανησυχεί περισσότερο από την μέχρι τώρα διαχείριση;
Δυστυχώς σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν υπάρχει ποτέ η πολυτέλεια χρόνου του να περιμένεις να δώσουν δείγματα γραφής η νέα κυβέρνηση από τη μία και η νέα ευρωπαϊκή ηγεσία από την άλλη. Είναι πασιφανές ότι η έως τώρα πορεία του προσφυγικού από όλες τις κυβερνήσεις που κλήθηκαν να το διαχειριστούν, στέφτηκε από παταγώδη αποτυχία, αφήνοντας ευκαιρίες βελτίωσης μόνιμων υπηρεσιών, τεχνογνωσίας και απορρόφησης κονδυλίων ανεκμετάλλευτες, υπό τον μανδύα της υποτίθεται προσωρινής φύσης της κρίσης. Οι πολιτικοί, θα πρέπει να εξηγήσουν στους Έλληνες πολίτες ότι τα πλάνα πρέπει να είναι μακροπρόθεσμα. Σίγουρα η διαχείριση απαιτεί αλληλεγγύη από την Ευρώπη και περισσότερη υπευθυνότητα από την εκάστοτε κυβέρνηση μας. Έχουμε ήδη καταθέσει ως σοσιαλιστική ομάδα, τις προτάσεις μας για την αναγκαιότητα ενός νέου μηχανισμού καταμερισμού των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στην Ευρώπη σε όλα τα Κράτη της Ένωσης με οικονομικές κυρώσεις για όσους αρνούνται να συμμετάσχουν, ως μεσοπρόθεσμη στρατηγική. Η αναγκαιότητα αναθεώρησης του Δουβλίνου όπως αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτελεί αναγκαιότητα, παρά τις δυσκολίες.
Κατά πόσο η κυβέρνηση είναι συνεπής με τις προεκλογικές υποσχέσεις της σε σχέση με την ενίσχυση της μεσαίας τάξης; Και το κόμμα σας θα ψηφίσει το “μπόνους” των Χριστουγέννων;
Στηρίζουμε μέτρα που είναι αναπτυξιακά, αρκεί να ανταποκρίνονται στις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, όταν αυτά δεν είναι υποσχέσεις που απλά εξυπηρετούν πελατειακές αντιλήψεις. Σε κάθε περίπτωση να μην εξαντλούνται στην επιδοματική πολιτική, η οποία όσο και αν ανακουφίζει, δεν αποτελεί αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση γνήσιων αναδιανεμητικών πολιτικών.
Οι δε φοροελαφρύνσεις δεν διορθώνουν την υπερβολική φορολόγηση των τελευταίων ετών και εστιάζονται από την κυβέρνηση στις επιχειρήσεις, συνεχίζοντας όμως την υπερφορολόγηση για την παραγωγή των νέων εισοδημάτων. Ο προγραμματισμός της ΝΔ στερείται προοπτικής δημιουργίας θέσεων εργασίας, στο κράτος – μέλος που συνεχίζει να κρατά τα σκήπτρα στα ποσοστά ανεργίας, για πάνω από μια πενταετία. Η Ελλάδα χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο με κίνητρα για την δημιουργία νέων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, που θα προωθούν τη σύγχρονη τεχνολογία, για να μην είναι η χώρα μας ουραγός στην πράσινη, ψηφιακή επανάσταση.
-Ο κ. Τσίπρας πλαισιώθηκε από πρώην συντρόφους σας με διακηρυγμένο στόχο την εκπροσώπηση της κεντροαριστεράς. Υπάρχει διάλογος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ή απορρίπτετε κάθε ενδεχόμενο για το μέλλον μετά και τις τελευταίες εξελίξεις;
Πέρα απ΄τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πολλά από τα οποία οδηγήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ όχι για ιδεολογικούς λόγους, αλλά με μόνο κίνητρο τις θέσεις εξουσίας, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να οικοδομήσει την «προοδευτική» του Συμμαχία, με τα απομεινάρια φυσικά των ΑνΕλ, του δικού του πάγιου στρατηγικού συμμάχου για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, μαζί με τα ακροδεξιά προϊόντα της αγανάκτησης. Πρώτη σειρά στην πανηγυρική συνεδρίαση της Επιτροπής Ανασυγκρότησης ήταν ο Απόστολος Γκλέτσος, που έλεγε προδότες τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή έφεραν την Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτές οι κινήσεις και οι συμπράξεις με άτομα και χώρους, δεν έχουν καμία σχέση με την πρόοδο ως πολιτική στόχευση. Η μόνη πολιτική στόχευση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η συσπείρωση με σκοπό αποκλειστικά τη διαχείριση εξουσίας, κι αυτό το πλαίσιο δεν αφορά όσους θέλουν να παράγουν πολιτική. Το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να αποκτήσει δυναμική, αν εκμεταλλευτεί το μομέντουμ του πολιτικού κενού που αφήνουν η ΝΔ, που μένει αγκυλωμένη σε πελατειακές αντιλήψεις αν δει κανείς τι έγινε με τους διοικητές στα νοσοκομεία, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που αδυνατεί να ασκήσει το ρόλο του και να κάνει δομική αντιπολίτευση.
Πώς είδατε την συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη;
Πρέπει να είμαστε πολύ ψύχραιμοι, προσεκτικοί και οι αποφάσεις μας να λαμβάνονται μέσω μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής, που δεν θα αλλοιώνεται από τις ρητορικές εξάρσεις των μελών της κυβέρνησης Ερντογάν, που στοχεύουν περισσότερο στο εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας. Και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι η Τουρκία υπονομεύει την σταθερότητα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο με τις παράνομες ενέργειες της εντός της Κυπριακής ΑΟΖ από τη μία και με την εισβολή στη Σύρια από την άλλη, και να παρθούν ανάλογες αποφάσεις. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι θεατής της επαναχάραξης στρατηγικής για την Τουρκία, αλλά να συνδιαμορφώσει αυτό το νέο πλαίσιο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ένα «plan B», γιατί μια πληθώρα δύσκολων συζητήσεων βρίσκεται μπροστά μας.
Και μετά το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, τι; Ραντεβού το 2021 για την ηγεσία, όπως είπε η κυρία Γεννηματά;
Το ραντεβού είναι καθημερινά στην κοινωνία, με τους πολίτες που έχουν ανάγκη να βελτιωθεί η ζωή τους μετά από δέκα χρόνια πολλαπλών απογοητεύσεων. Σ’αυτό το ραντεβού θα κριθεί το μέλλον της παράταξης. Η τελική έκβαση της σχέσης μας με τον προοδευτικό κόσμο της χώρας, είναι η προτεραιότητα μου. Γιατί μια ισχυρή κεντροαριστερά που θα χτίσει το πρόγραμμα της μέσα από μια νέα ιδεολογική ηγεμονία, μπορεί να αντιμετωπίσει αδιέξοδα, φοβίες, και την αγωνία που ο λαϊκισμός και η συντήρηση διαχειρίζονται με πολιτικάντικους όρους.