Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, σίγουρα υπήρξε καθυστέρηση από την ΕΕ στην αντίδραση και προετοιμασία για την απειλή του κορωνοϊού, καθώς πληροφορίες υπήρχαν από τις αρχές Ιανουαρίου. «Έπρεπε να υπάρχουν σχέδια προετοιμασίας από τα κράτη – μέλη, αυτό το βλέπουμε ιδιαίτερα στην Ιταλία και σε αυτή την τραγωδία που ζει» εκτιμώντας ότι «έδρασε ουσιαστικά σαν καμπανάκι για να ξυπνήσουν όλες οι άλλες χώρες όπως και η Ελλάδα, για να ληφθούν έκτακτα μέτρα και η ΕΕ να προβεί στις ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών. «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να προσαρμοστεί γρήγορα. Δεν θα περάσουμε αλώβητοι, αλλά να έχουμε τουλάχιστον το μικρότερο δυνατόν κόστος σε ανθρώπινες ζωές.»
Απαντώντας στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη και τις αιτιάσεις της κυβέρνησης για «επιτυχία ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – QE», ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «γενναία απόφαση της ΕΚΤ, καθώς είναι τεράστιο ζήτημα τα 750 δις, αλλά τι θα έλεγε η κ. Λαγκάρντ; Ότι βάζω 750 δισ. στο τραπέζι για τον κορωνοϊό και εξαιρώ την Ελλάδα; Τι είμαστε, χώρα λεπρών; Το να βγαίνουν μέλη της κυβέρνησης και να προσπαθούν να διαφημίσουν αυτή την απόφαση ως κυβερνητική επιτυχία, πραγματικά περιφρονεί την νοημοσύνη του Ελληνικού λαού. Μας έβαλαν γιατί είναι λογικό και ανθρώπινο. Όλα τα κράτη στη ζώνη του ευρώ, όλοι δέχονται επίθεση, είναι μια πανδημία. Η κ. Λαγκάρντ δεν είχε άλλο δρόμο, ο άλλος δρόμος ήταν αυτός του ολέθρου και της καταστροφής για την ευρωπαϊκή οικονομία. Στην κρίση του 2009 δεν υπήρχαν μηχανισμοί, δεν υπήρχε βούληση και το πληρώσαμε ακριβά.»
Επιπλέον, ο κ. Ανδρουλάκης πρόσθεσε ότι, «Θα κριθούμε όλοι μας σε αυτούς τους κρίσιμους μήνες που θα περάσει η Ευρώπη και η Ελλάδα για τον κορωνοϊό. Πρέπει να έχουμε υπευθυνότητα, ταπεινότητα και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση. Να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας με λίγα λόγια, για να περάσει ο Ελληνικός λαός όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, αυτή την παγκόσμια περιπέτεια».
Τέλος, όσον αφορά το RescEU, ο κ. Ανδρουλάκης, ως εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γνωστοποίησε την απόφαση που ελήφθη από τον Επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων κ. Λέναρτσιτς, σύμφωνα με την οποία από την Παρασκευή ξεκινά μια αγορά που αφορά ιατρικό εξοπλισμό, γάντια στολές, μάσκες, αναπνευστήρες, φάρμακα, με 90% χρηματοδότηση της ΕΕ για τα κράτη – μέλη. «Αυτό είναι πολύ καλό, έχω ενημερώσει και τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Χαρδαλιά ότι η Ελλάδα μπορέι να εκμεταλλευθεί αυτό το πρόγραμμα που ξεκινά αύριο, με μία αιρεσιμότητα, που θα αφορά τις χώρες που δεν έχουν την τόσο μεγάλη ανάγκη». Σύμφωνα με την πρόταση, εάν μια χώρα δεν μπορεί με τις ίδιες δυνάμεις της, τότε σε 12 ώρες, θα αποστέλλεται το απόθεμα που έχει αγοράσει από αυτό το πρόγραμμα από χώρες που δεν αντιμετωπίζουν το φαινόμενο με την ίδια ένταση.