Νίκος Ανδρουλάκης: Οι σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης δίνουν άλλοθι στα κράτη που έχουν αμφίσημη στάση για τις κυρώσεις στην Τουρκία
Συνέντευξη στην «Μακεδονία της Κυριακής» και στον Βαγγέλη Στολάκη
Σε συνέντευξή του στη Μακεδονία της Κυριακής, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σημειώνει ότι «μέσα στα 20 χρόνια που μεσολάβησαν από τη στρατηγική του Ελσίνκι που χαράχθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί ριζικά και ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί πλέον χίμαιρα».
Κατά την άποψή του, «χρειάζεται μία νέα στρατηγική, που δυστυχώς η κυβέρνηση δε φαίνεται να διαθέτει. Αυτό έγινε μάλιστα αισθητό τις τελευταίες εβδομάδες στους σπασμωδικούς χειρισμούς του κ. Μητσοτάκη. Εμφάνιζε ως νίκη τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που απαριθμούσαν μεν όλα τα κίνητρα προς την Τουρκία, αλλά η αναφορά στις κυρώσεις ήταν μόνο έμμεση και εντός λίγων ημερών άλλαξε τακτική ζητώντας την επιβολή εμπάργκο όπλων και την αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης, ενώ έκανε και αναφορά στη Ρήτρα Αλληλεγγύης που προβλέπεται στη Συνθήκη στην περίπτωση που ένα κράτος δεχθεί ένοπλη επίθεση».
«Με τις κινήσεις αυτές, δίνεται άλλοθι σε όσες χώρες θέλουν να καθυστερήσουν τις αποφάσεις και κυρίως στη Γερμανία που προσπαθεί να τις μεταθέσει για μετά το πέρας της προεδρίας της που λήγει το Δεκέμβριο». Επιπρόσθετα, εστιάζει στην ανάγκη σύγκλησης του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών προκειμένου να διαμορφωθεί μία νέα ολιστική εθνική στρατηγική.
Τέλος υπογραμμίζει, ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν όλοι οι θεσμοί την ίδια θέση, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει λάβει ξεκάθαρη θέση στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, καταδικάζοντας την πολιτική της έντασης του κ. Ερντογάν».
Μάλιστα, με τα ψηφίσματα και τις εκθέσεις που έχει υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά την επιβολή αυστηρών κυρώσεων, όπως το εμπάργκο όπλων και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων που φτάνουν ακόμα και στην αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης. Η τροπολογία που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του κ. Ανδρουλάκη για την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ψηφίστηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου από 524 Ευρωβουλευτές, με μόνους τους Γερμανούς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος του κ. Βέμπερ να καταψηφίζουν.
Ακολουθεί η συνέντευξη:
Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί κατά της Ελλάδας και της Κύπρου και την ίδια ώρα ρίχνει τα βέλη της στην Ευρώπη με την τελευταία να προειδοποιεί ακόμα για… κυρώσεις και να μην τις έχει επιβάλει. Χώρες όπως η Γερμανία, επιθυμούν στενή σχέση και συνεργασία με τον Ερντογάν που πλέον αμφισβητεί την ίδια την ΕΕ. Ποια πρέπει να είναι η νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία;
Η στρατηγική του Ελσίνκι που είχε διατυπωθεί πριν είκοσι χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, επιτρέποντας την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην εξομάλυνση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων τα πρώτα χρόνια, εκτός του ότι υπονομεύθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή, έχει πλέον ξεπεραστεί. Η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αποτελεί πλέον μία χίμαιρα. Απαιτείται πλέον μία νέα στρατηγική. Δυστυχώς η κυβέρνηση δε φαίνεται να διαθέτει. Το είδαμε αυτό ξεκάθαρα τις τελευταίες εβδομάδες. Ενώ ο κ. Μητσοτάκης εμφάνιζε ως νίκη τα συμπεράσματα που του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που απαριθμούσαν όλα τα καρότα προς την Τουρκία, αλλά η αναφορά στις κυρώσεις ήταν μόνο έμμεση, μέσα σε τρεις εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση ζητάει την επιβολή εμπάργκο όπλων και την αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης, κάνοντας αναφορά ακόμα και στη Ρήτρα Αλληλεγγύης που προβλέπεται στη Συνθήκη στην περίπτωση που ένα κράτος δεχθεί ένοπλη επίθεση. Βέβαια τώρα είναι αργά, καθώς τα Συμπεράσματα της Συνόδου δίνουν άλλοθι στη Γερμανία και σε όσες χώρες θέλουν να αποφύγουν τη συζήτηση, παραπέμποντας την όποια συζήτηση για κυρώσεις τον Δεκέμβριο.
Γι’ αυτό τον λόγο επιμένω στην σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ώστε να διαμορφωθεί μία ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, θέτοντας τις κόκκινες γραμμές σε επιχειρησιακό επίπεδο αλλά και τις εθνικές μας επιδιώξεις στη συζήτηση που έχει ήδη ανοίξει για το μέλλον των Ευρωτουρκικών σχέσεων. Η συζήτηση αυτή θα περιέχει από τα ζητήματα διαχείρισης του προσφυγικού, την πιθανή αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης με την συμπερίληψη αυτοματοποιημένων οικονομικών κυρώσεων όταν καταπατούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών, ή τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας. Θα πρέπει επίσης να εμπεριέχεται η υποχρέωση προς την Τουρκία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών και μόνο, μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο, στην περίπτωση που οι σχετικές συζητήσεις δεν καταλήξουν σε αποτέλεσμα.
Οι κυρώσεις μπορούν να περιμένουν μέχρι το Δεκέμβρη ή τότε θα είναι αργά;
Οι Γερμανοί προσπαθούν να καθυστερήσουν τις αποφάσεις για μετά το πέρας της προεδρίας τους που λήγει το Δεκέμβριο. Η πραγματικότητα όμως απέδειξε ότι ο Δεκέμβριος είναι πολύ μακριά. Στο Κοινοβούλιο, ήδη από το Σεπτέμβριο είχαμε ζητήσει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων κατά της Τουρκίας. Με πρωτοβουλία μου, οι Σοσιαλιστές κατέθεσαν μία τροπολογία στην Έκθεση για τις εξαγωγές ευρωπαϊκών όπλων προς τρίτες χώρες, η οποία ζητούσε την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύθηκε τη δυναμική που δημιουργήσαμε ώστε να πετύχει κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα στη σύνοδο και αυτό φαίνεται και από τις επιστολές του κ. Δένδια αυτές τις ημέρες που άλλαξε τελείως τακτική.
Βρίσκεστε στο κέντρο λήψης αποφάσεων και το κέντρο των εξελίξεων. Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί στο προσκήνιο και το παρασκήνιο; Οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι ο Ερντογάν θα προκαλέσει θερμό επεισόδιο;
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν όλοι οι θεσμοί την ίδια θέση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πιο δημοκρατικός θεσμός της Ένωσης, έχει λάβει μία πολύ ξεκάθαρη θέση στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, καταδικάζοντας την πολιτική της έντασης του κ. Ερντογάν. Με τα ψηφίσματα και τις εκθέσεις που έχουμε υιοθετήσει ζητάμε μάλιστα την επιβολή αυστηρών κυρώσεων όπως είναι το εμπάργκο όπλων και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων που φτάνουν ακόμα και στην αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης όπως είχαμε προτείνει ήδη από πέρσι τον Οκτώβριο. Αυτό φάνηκε άλλωστε και από το γεγονός ότι η τροπολογία μου για την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ψηφίστηκε από 524 Ευρωβουλευτές, με μόνους τους Γερμανούς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος του κ. Βέμπερ να καταψηφίζουν. Παράλληλα, ως εισηγητής για τον προϋπολογισμό από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, με τροπολογία μου που αναμένεται να εγκριθεί από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου τον Νοέμβριο, περικόπτουμε τα προενταξιακά κονδύλια προς την Τουρκία, απαγορεύοντας τη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων από την Τουρκική κυβέρνηση και χρηματοδοτώντας μόνο οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Στο Συμβούλιο που συμμετέχουν οι Υπουργοί, εκεί το κλίμα όπως φαίνεται είναι διαφορετικό, με κάποιες χώρες όπως η Γερμανία να βάζουν σε πρώτο πλάνο τις οικονομικές σχέσεις από την αλληλεγγύη και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει.
Μιλήσατε αρκετά νωρίς για εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία, θέση που υιοθέτησε και η κυβέρνηση στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, όπως αποκάλυψε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Πόσο πιθανό είναι να κάνουν αποδεκτή μια τέτοια πρόταση οι υπόλοιποι σύμμαχοι μας;
Είναι θετικό που η κυβέρνηση υιοθέτησε έστω και με καθυστέρηση την πρόταση αυτή. Είναι κάτι που πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε και για αυτό ακριβώς το λόγο το πρότεινα. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε την εξαγωγή ευρωπαϊκών όπλων όπως τα υποβρύχια τύπου 214 που μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας. Είναι θέμα αλληλεγγύης. Άλλωστε μία ανάλογη διατύπωση είχε υιοθετηθεί πέρσι τον Οκτώβριο με αφορμή την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Αν μπορεί να γίνει αποδεχτό για τη Συρία πριν από ένα χρόνο, γιατί να μην μπορούμε να το πετύχουμε τώρα που δύο Κράτη Μέλη της Ένωσης απειλούνται.
Ποιες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Γιάννη Λαγό, που καταδικάστηκε στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής; Πρόσφατα αποστείλατε στον πρόεδρο του οργάνου σχετική επιστολή.
Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου να μην δώσει αναστολή στο Λαγό, αναμένουμε να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να αρθεί η ασυλία του και να οδηγηθεί στη φυλακή. Η διαδικασία είναι παρόμοια με την αντίστοιχη της Ελληνικής Βουλής, όμως λόγω της πανδημίας μπορεί να υπάρξουν πρακτικές καθυστερήσεις. Για το λόγο αυτό με την επιστολή μου προς τον Πρόεδρο, David Sassoli, μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες να μην επιτρέπεται η συμμετοχή του στις εργασίες του Κοινοβουλίου. Δεν μπορεί ένας καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που ευθύνεται για δολοφονίες και επιθέσεις να έχει τις ίδιες δυνατότητες με τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές.
Πως αξιολογείτε τον έναν χρόνο διακυβέρνησης ΝΔ;
Ένα χρόνο η Νέα Δημοκρατία μιλά για την κυβέρνηση των αρίστων ενώ πολλές από τις πρακτικές της βασίζονται σε πελατειακές και αναξιοκρατικές νοοτροπίες. Η απουσία πολιτικών στήριξης εργαζομένων, επιχειρήσεων και ανέργων, εν μέσω κορωνοϊού αυξάνει την αβεβαιότητα. Ενόψει της μοναδικής ευκαιρίας που δίνεται στη χώρα μας με το Ταμείο Ανάκαμψης, η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει τώρα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα προωθεί τη δίκαιη κατανομή και την ουσιαστική μεταβολή του σημερινού μοντέλου παραγωγής. Επανάληψη αδιαφανών μεθόδων διαχείρισης όπως ήταν η «λίστα Πέτσα» για τη χρηματοδότηση των Μέσων και τα «voucher της ντροπής» δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται.
Το τελευταίο διάστημα, υπάρχει μια έντονη πίεση, σύμφωνα με πληροφορίες, για ΠΑΣΟΚοποίηση του ΚΙΝΑΛ. Πιστεύετε πως η επαναφορά του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να αυξήσει και τα ποσοστά του κόμματος που δημοσκοπικά κινούνται στο χαμηλό 5%; Συμφωνείτε με την πρόεδρο του κόμματος σας πως «το ΚΙΝΑΛ είναι το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος»;
Θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος να συγκρίνουμε το ΠΑΣΟΚ με το Κίνημα Αλλαγής. Το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε με τους αγώνες και τις προσπάθειες του Ελληνικού λαού για περισσότερη δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη για σχεδόν μισό αιώνα.
Για να αποχτήσει το Κίνημα μας δυναμική παρουσία στην πολιτική ζωή της χώρας, θα πρέπει να απαντήσουμε με σύγχρονο και προοδευτικό λόγο στις μεγάλες προκλήσεις και τις τεκτονικές αλλαγές που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια.
Νίκος Ανδρουλάκης – Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ – Μέλος S&D