Το περιεχόμενο του καταλόγου κυρώσεων που περιέγραψε το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης, Τζοζέπ Μπορέλ, στο Gymnich την περασμένη Παρασκευή, σχολίασε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακό, κάνοντας λόγο για έναν «άτολμο κατάλογο».
Η πρόταση που θα παραπεμφθεί στους ηγέτες των κρατών – μελών της Ένωσης στην ερχόμενη Σύνοδο της 24ης Σεπτεμβρίου, διευρύνει τα πρόσωπα που εμπλέκονται στις παράνομες ενεργείς και ουσιαστικά απαγορεύει στα πλοία που συμμετέχουν σε όλη την επιχείρηση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, να ελλιμενίζονται στα ευρωπαϊκά λιμάνια ή να προμηθεύονται από ευρωπαϊκές εταιρείες, αντί να προτείνει έναν κατάλογο κυρώσεων με εκτεταμένο εμπάργκο όπλων στη χώρα που εισέβαλε παράνομα στη Συρία και απειλεί δύο κράτη – μέλη της ΕΕ, μαζί με οικονομικές κυρώσεις.
«Αυτά δεν αρκούν και φαίνεται από το ότι ενώ υπήρξε αυτή η ανακοίνωση, οι προκλήσεις συνεχίζονται,» σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης, αναφερόμενος και στις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος είπε προχθές ότι «πονάει η καρδιά των Τούρκων να βλέπουν τα νησιά στο ένα χιλιόμετρο από την Μικρά Ασία, ενώ η Αθήνα βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά».
Δεδομένης της κλιμάκωσης ακόμη και από τους μετριοπαθείς πολιτικούς της Τουρκίας, όπως ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Ανδρουλάκης ζητά από τους Ευρωπαίους εταίρους να κατανοήσουν ότι δεν μιλάμε για ένα συμβατικό πρόβλημα, με θέματα που μπορούν να λυθούν όχι μόνο κάτω από διπλωματικές πιέσεις, προτάσσοντας την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη, σκληρή στρατηγική. «Τα θέματα δεν είναι ελληνοτουρκικά ή τουρκοκυπριακά, είναι ευρωτουρκικά,» σχολίασε, στηλιτεύοντας και την αφωνία της πρώην Υπουργού Άμυνας της Γερμανίας και νυν Προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν.
«Η Τουρκία έχει κάνει μια παράνομη εισβολή στη Συρία, δημιούργησε τεράστια προβλήματα στη Λιβύη, δεν σεβάστηκε το εμπάργκο όπλων και την Επιχείρηση Ειρήνη, Νότια της Κρήτης πριν από μερικούς μήνες, μετέτρεψε την Αγία Σοφία – ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμί, είναι μια χώρα χωρίς κανένα αξιακό στοιχείο όμοιο με της ΕΕ,» πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής, αναφερόμενος στον πρόσφατο θάνατο της ακτιβίστριας δικηγόρου Εμπρού Τιμτίκ, φυλακισμένης από τον τρομονόμο του Ερντογάν του 2016, μετά από 238 ημέρες απεργίας πείνας.
Όσον αφορά τη στρατηγική, η ΕΕ σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη θα πρέπει να τερματίσει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όπου έτσι κι αλλιώς γίνονται «εκατοντάδες βήματα προς τα πίσω» και να επιδιώξει «μια νέα ειδική σχέση». Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρώντας στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία, να μπορέσει να ενσωματώσει συγκεκριμένες, αυτόματες ρήτρες κυρώσεων, οι οποίες δεν θα απαιτούν νέες Ευρωπαϊκές αποφάσεις, όταν η Τουρκία παρανομεί στο εσωτερικό της, καταπατώντας τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και όταν παρανομεί στο εξωτερικό της, απειλώντας κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών χωρών.
Τα σχόλια είναι κλειστά.