Ειλημμένη απόφαση θεωρείται η αύξηση των δόσεων –σήμερα είναι 12– στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, όπως αναφέρουν πηγές της Καραγιώργη Σερβίας, που ενδεχομένως να συμπαρασύρει και την αντίστοιχη πάγια ρύθμιση που ισχύει για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στην ίδια απόφαση –την οποία οι φορολογούμενοι περιμένουν με αγωνία– πρόκειται να περιληφθούν και τα χρέη που σωρεύτηκαν το 2018 ανεξάρτητα από τις αλλαγές που θα ισχύσουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Δηλαδή τα χρέη της περασμένης χρονιάς θα μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση είτε πρόκειται για την εφορία είτε για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Η διαφορά είναι ότι στην πρώτη περίπτωση οι φορολογούμενοι δεν είναι… επιχειρήσεις αλλά φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αλλαγές που θα επέλθουν από φέτος θα είναι συνδεδεμένες με τη δυνατότητα του φορολογουμένου ή του μικροεπαγγελματία να αποπληρώσει τα χρέη του, ενώ θα προβλέπονται και εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Ουσιαστικά, η βιωσιμότητά τους θα είναι καθοριστικός παράγοντας για την ένταξη στις αυξημένες δόσεις της πάγιας ρύθμισης.
Η συμφωνία των θεσμών
Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη 27/12 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και στελεχών της φορολογικής διοίκησης προκειμένου να εξεταστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αύξηση των δόσεων, ενόψει μάλιστα της άφιξης των εκπροσώπων των θεσμών στις 21 Ιανουαρίου.
Σημειώνεται εδώ ότι οι θεσμοί αυτήν τη φορά δεν είναι αρνητικοί στην αύξηση των δόσεων, έστω και της πάγιας ρύθμισης, υπό την προϋπόθεση να μπουν όροι και κριτήρια.
Χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός των δόσεων, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι κατά πάσα πιθανότητα οι δόσεις θα ανέλθουν στις 24 και υπό προϋποθέσεις θα φτάνουν τις 36 και ενδεχομένως και περισσότερες, με οροφή τις 120, όπως είχε πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2019 στη Βουλή.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ανάλογα με την προέλευση της οφειλής θα παρέχονται συγκεκριμένες δόσεις. Για παράδειγμα, για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ κάποιος θα μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του με ανώτατο όριο τις 24 δόσεις.
Για χρέη από κληρονομιά οι δόσεις θα είναι σημαντικά υψηλότερες και ενδεχομένως να ξεπερνούν τις 36, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τη δυνατότητα του φορολογουμένου να ανταποκριθεί στη ρύθμιση.
Στελέχη του ΥΠΟΙΚ δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους λέγοντας πως από τη στιγμή που οι θεσμοί δώσουν το πράσινο φως η νέα ρύθμιση μπορεί να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, δίνοντας σημαντική ανάσα σε φυσικά πρόσωπα και επαγγελματίες από τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς.
Δεν πλήρωσαν τον Οκτώβριο
Είναι γνωστό ότι σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή να φτάσουν υπό εξαιρετικές προϋποθέσεις τις 24. Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ είχε θέσει το ζήτημα στους δανειστές λέγοντας ότι οι 12 δόσεις είναι πολύ λίγες για την εξυπηρέτηση οφειλών που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της κρίσης.
Κι αυτό διότι υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους είτε γιατί έχασαν τη δουλειά τους κι έμειναν άνεργοι, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα χωρίς αποζημίωση, είτε γιατί κουρεύτηκαν οι αποδοχές τους είτε ακόμη διότι πληρώνονται με μεγάλη καθυστέρηση.
Η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω TAXISnet και από τη στιγμή της ένταξης θα αποτρέπεται κάθε είδους κατάσχεση από την εφορία.
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων, οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν κατά περίπου 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ενώ τα μισά από αυτά (507,3 εκατ. ευρώ) προέρχονται από τον φόρο εισοδήματος.
Επίσης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν κατάφεραν να πληρώσουν 173,6 εκατ. ευρώ που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ, ενώ ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν πλήρωσαν 203,1 εκατ. ευρώ ΦΠΑ καθώς και πρόστιμα 47 εκατ. ευρώ.
Συνολικά τον Οκτώβριο δεν πληρώθηκαν φόροι 972 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους στα 8,8 δισ. ευρώ.
Αύξηση δόσεων για τον φόρο
Ταυτόχρονα με την αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης το υπουργείο Οικονομικών διευρύνει τον χρόνο αποπληρωμής των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων ξεκινώντας από φέτος.
Το TAXIS θα αρχίσει να δέχεται δηλώσεις έναν μήνα νωρίτερα, από το τέλος Μαρτίου.
Οσοι υποβάλουν τη δήλωσή τους έως τις 30 Απριλίου θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους φόρους σε πέντε ή έξι διμηνιαίες δόσεις. Αντίθετα, εάν οι δηλώσεις υποβληθούν στα τέλη Ιουνίου, ο φόρος θα καταβληθεί κανονικά δηλαδή σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.
Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης, ότι οι φορολογούμενοι θα μπορέσουν να κάνουν καλύτερη διαχείριση ή διαφορετικά να σπάσουν σε μικρότερα ποσά τον οφειλόμενο φόρο.
Τέλος, σημειώνεται ότι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου τα ζευγάρια έχουν το δικαίωμα να ενημερώσουν τη φορολογική διοίκηση για την υποβολή ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων φέτος για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2018.