Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JNCI Cancer Spectrum εντόπισε μια σύνδεση μεταξύ του παρατεταμένου χρόνου καθιστικής ζωής όση ώρα βλέπουμε τηλεόραση και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ενώ μέχρι πρότινος ο καρκίνος του παχέος εντέρου θεωρείτο μια ασθένεια που εμφανιζόταν κυρίως σε ηλικιωμένους, όλο και περισσότεροι είναι πλέον οι νέοι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με τη νόσο πριν την ηλικία των 50 ετών.
Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στις αυξανόμενες πρωτοβουλίες για προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, παρόλα αυτά όμως, λίγοι παραμένουν οι αναγνωρισμένοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στους νέους.
Οι ερευνητές της νέας αυτής μελέτης εξέτασαν τον χρόνο που περνά κανείς καθισμένος μπροστά από την τηλεόραση, καθώς και άλλες καθιστικές συμπεριφορές, σε 89.278 Αμερικάνες που είχαν περιληφθεί στη δεύτερη μελέτη του Nurses’ Health.
Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι από τις 118 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία που διαγνώστηκαν κατά τις δύο δεκαετίες παρακολούθησης, περισσότερες από μία ώρες καθημερινής παρακολούθησης τηλεόρασης συνδέονταν με αύξηση του κινδύνου κατά 12% σε σύγκριση με τις συμμετέχουσες που περνούσαν λιγότερο χρόνο μπροστά από τη μικρή οθόνη.
Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακά για όσες παρακολουθούσαν τηλεόραση για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα, με τον κίνδυνο να αυξάνεται σχεδόν κατά 70%.
Εδώ να σημειώσουμε ότι η συσχέτιση αυτή ήταν ανεξάρτητη από τον δείκτη μάζας σώματος και τα επίπεδα σωματικής άσκησης και παρατηρήθηκε κατά κύριο λόγο σε γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου.
Επίσης, η συσχέτιση ήταν πιο έντονη για τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ορθού συγκριτικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Αυτά τα ευρήματα είναι μεταξύ των πρώτων που συνδέουν τον τρόπο συμπεριφοράς με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία.
«Η μελέτη μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση των ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο και τα οποία θα μπορούσαν να ωφεληθούν περισσότερο από την έγκαιρη διάγνωση», δήλωσε ο Yin Cao, επίκουρος καθηγητής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και συγγραφέας της μελέτης.
«Το γεγονός ότι αυτά τα αποτελέσματα ήταν ανεξάρτητα από τον δείκτη μάζας σώματος και τη σωματική άσκηση υποδηλώνει ότι η καθιστική ζωή μπορεί να είναι ένας εντελώς διαφορετικός παράγοντας κινδύνου για το καρκίνο του παχέος εντέρου».
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία έχει δυνητικά διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με εκείνον που εμφανίζεται στους γηραιότερους και είναι συνήθως πιο επιθετικός.
Επίσης, διαγιγνώσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο σε σύγκριση με αυτό των ηλικιωμένων ασθενών, με αποτέλεσμα να μειώνεται αισθητά το προσδόκιμο ζωής νέων ανθρώπων.
Πηγή: ygeiamou.gr