Σε εφαρμογή τα ειδικά πρωτόκολλα της Πολιτικής Προστασίας για την διαχείριση του μεγάλου αριθμού των νεκρών στο ναυάγιο
Ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου οδήγησε το Λιμενικό να ζητήσει από την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας την ενεργοποίηση του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών όπως προβλέπεται σε έκτακτες καταστάσεις μαζικών καταστροφών με μεγάλο αριθμό νεκρών.
Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να ενεργοποιηθεί η ειδική ομάδα της ΕΛΑΣ για την άμεση λήψη DNA από τις σορούς και να κινηθούν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες για τη διαχείριση των δεκάδων σορών ξεπερνώντας της γραφειοκρατικές διαδικασίες που προβλέπονται σε κανονικές συνθήκες και απατούν χρόνο.
Το Ειδικό Σχέδιο σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη καταστροφή με την πυρκαγιά στο Μάτι ενώ πρόσφατα ενεργοποιήθηκε και στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας αναφέρει τα εξής:
Μετά το ναυτικό ατύχημα που έλαβε χώρα σήμερα 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου και κατόπιν σχετικού αιτήματος του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενεργοποιήθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και στη συνέχεια με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.
Οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των θανόντων, έχουν προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της έρευνας και διάσωσης – το οποίο βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής – να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των θανόντων.
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.