Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Psychological Science» οι σύγχρονοι άνδρες εκτιμούν όλο και περισσότερο τις γυναίκες για το μυαλό τους και όχι για την εμφάνιση ή τις ικανότητές τους στην κουζίνα.
Ωστόσο, οι άνδρες εξακολουθούν να πρέπει να φροντίζουν την εμφάνιση τους γιατί οι γυναίκες του 21ου αιώνα έλκονται περισσότερο από την φυσική κατάσταση του άνδρα παρά από το πορτοφόλι του.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων στις δυτικές χώρες διαφοροποίησε τις παραδοσιακές προτεραιότητες.
Ενώ οι άνδρες φαίνεται να εισχωρούν βαθύτερα και να μην αξιολογούν την γυναίκα μόνο από τις καμπύλες της, οι γυναίκες εξαιτίας της οικονομικής τους ανεξαρτησίας φαίνεται να μην αξιολογούν τον άνδρα από τον μισθό του αλλά από την φυσική του κατάσταση.
Για τη μελέτη, οι ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου «York» συνέλεξαν πληροφορίες από 12.000 άτομα σε περισσότερες από 30 χώρες για να μελετήσουν ποιες είναι οι προτεραιότητές τους στην επιλογή συντρόφου.
Σε κοινωνίες όπως η Βρετανία- και ειδικότερα στις σκανδιναβικές χώρες- οι άνδρες δίνουν ιδιαίτερο βάρος σε αξίες όπως η νοημοσύνη παρά σε στοιχεία όπως η εξωτερική εμφάνιση ή η επιδεξιότητα στο μαγείρεμα.
Σύμφωνα με τον Δρ Marcel Zentner, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, οι γυναίκες παραδοσιακά ψάξουν για πλούσιους άνδρες που μπορούν να προσφέρουν ένα σίγουρο περιβάλλον στα παιδιά τους, ωστόσο στις πιο ισότιμες κοινωνίες φάνηκε οι γυναίκες να εστιάζουν στη φυσική κατάσταση του άνδρα και όχι στην οικονομική.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματα αυτά έρχονται να αμφισβητήσουν την άποψη ότι οι διαφορές μεταξύ των φύλων όσων αφορά την επιλογή συντρόφου είναι «βιολογικά ενσωματωμένες στον ανδρικό και γυναικείο εγκέφαλο».
Στις κοινωνίες όπου άνδρες και γυναίκες θεωρούνται- και αντιμετωπίζονται- ως ίσοι, φαίνεται να αλλάζει τον τρόπο που διαλέγουμε τον σύντροφό μας.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ρόλοι ανδρών και γυναικών έχουν αλλάξει ραγδαία τα τελευταία χρόνια.
Στη Βρετανία φαίνεται να αντιστρέφονται οι ρόλοι καθώς όχι μόνο οι γυναίκες μορφώνονται περισσότερο από τους άνδρες, με το 58% των φοιτητών να είναι γυναίκες, αλλά και ο αριθμός των ανδρών- νοικοκυρών να έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια.
Το άρθρο επιμελήθηκε η Ειρήνη Καλαϊτζίδου, Σύμβουλος Στρες, επιστημονική συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr