Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Η πρόσκαιρη κρίση δεν θα μας λυγίσει

Ημερομηνία:

«Η ακρίβεια είναι μια απειλή για όλους», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση στην την «Ώρα του Πρωθυπουργού» για την ακριβεία και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Πρέπει να στήσουμε ένα κοινωνικό ανάχωμα απέναντι στις συνέπειες αυτής της κρίσης είπε αρχικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι το παράδοξο είναι ότι δεν διαφωνούμε στις διαπιστώσεις. «Οι λογαριασμοί ρεύματος παραμένουν υψηλοί, ο οικογενειακός προϋπολογισμός είναι δύσκολη εξίσωση, οι πολίτες αγωνιούν για τον χειμώνα που έρχεται», τόνισε.

Επιτέθηκε δε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως έχει είτε επικίνδυνη άγνοια, είτε επικίνδυνες προθέσεις. «Αν κάποιος δεν γνώριζε τι συμβαίνει στον κόσμο, με την ερώτησή σας θα νόμιζε ότι η μεγαλύτερη έκρηξη του πληθωρισμού και των τιμών παγκοσμίως δεν οφείλεται στην εισβολή της Ρωσίας και τους ωμούς εκβιασμούς. Δεν είπατε τίποτα κ. Τσίπρα. Θα περίμενα κατ’ ελάχιστον έστω και αργοπορημένα όχι πάλι συγκινητικές διακηρύξεις περί ειρήνης που εξισώνουν τον επιτιθέμενο με τον αμυνόμενο μια σαφή καταδίκη του κ. Πούτιν και να παραδεχθείτε ότι ο παρολίγον δανειστής σας το 2015 αποτελεί κίνδυνο για τη σταθερότητα και την πρόοδο των λαών», είπε χαρακτηριστικά.

«Η παγκόσμια ακρίβεια έχει όνομα και είναι ο εκβιασμός της Ρωσίας ως ασύμμετρο όπλο κατά της Ευρώπης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε επίσης το μήνυμα πως «η πρόσκαιρη κρίση ναι θα κοστίσει, αλλά δεν θα μας λυγίσει».

«Τα κράτη πιο γρήγορα να χαράξουν το δικό τους ενεργειακό δρόμο προς φθηνότερες και καθαρότερες ΑΠΕ, μακριά από εξαρτήσεις απρόβλεπτων και όπως φάνηκε επικίνδυνων προμηθευτών» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, τονίζοντας πως ήταν πολύ σημαντικό ότι την προηγούμενη Παρασκευή, για πρώτη φορά για αρκετές ώρες, όλη η ενέργεια που καταναλώθηκε στην Ελλάδα παρήχθη από ΑΠΕ.

«Μίλησα για τρεις αυθαίρετους ισχυρισμούς του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ παραχαράσσοντας τα στοιχεία για την Ελλάδα. Η χώρα μας δεν είναι ούτε πρώτη στον πληθωρισμό, ούτε πρώτη στην ενεργειακή ακρίβεια» ανάφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η αλήθεια είναι πως ναι, η Ελλάδα έχει λίγο υψηλότερο πληθωρισμό, 12%, από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά υπάρχουν ουκ ολίγες χώρες άνω του 15%. Σε μία μεγάλη καταιγίδα η πατρίδα μας αμύνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με μέτρα και στήριξη του εισοδήματος. Μόνο για το 2022 η δέσμη στήριξης πλησιάζει τα 13 δις ευρώ. Μιλήσατε για την ενέργεια, παρουσιάσατε ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη ενέργεια στην Ευρώπη. Να δούμε τα απόλυτα στοιχεία. Μαζί με ΦΠΑ, τον Σεπτέμβριο του 2022, Αθήνα 23,23 σεντ ανά κιλοβατώρα. Μαδρίτη, 42 και το περιβόητο ιβηρικό μοντέλο το οποίο διαφημίζετε. Αυτές είναι οι πραγματικές τιμές τις οποίες πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές. Σταματήστε τα ψέματα και την παραχάραξη της αλήθειας. Με τις επιδοτήσεις που δίνουμε το κόστος ενέργειας είναι αισθητά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

«Η πατρίδα αμύνεται με τον καλύτερο ενεργειακό τρόπο στην καταιγίδα της ακρίβειας. 13 δισ. τα μέτρα στήριξης μόνο για το 2022», είπε

Στη συνέχεια παρέθεσε στοιχεία από λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και τα ποσά της κρατικής επιδότησης.

«Η πατρίδα μας έχει θέσει σε λειτουργία εθνικό μηχανισμό ανάκτησης των συγκυριακών εσόδων. Έχουμε εισπράξει 2,7 δισ σε τρεις μήνες. Αυτός ο μηχανισμός είναι εθνική επιτυχία διότι αυτό το μοντέλο υιοθετήθηκε από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γίνεται υποχρεωτικός για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Πρώτος εγώ έθεσα το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή επιτροπή έχει πειστεί και θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων, και αυτό ήταν ελληνική πρόταση. Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι το κράτος δαπανά σημαντικό ποσό για να επιδοτήσει μεγάλο μέρος της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας».

Μύθος η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ

Αναφερόμενος στο θέμα της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ που υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το χαρακτήρισε «ωραίο μύθο» τον οποίο επιμένει να διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως τη μαγική λύση.

Η ΔΕΗ δόξα το Θεό δεν χρήζει bail out το οποίο κάναμε εμείς όταν την παραλάβαμε από τη δική σας κυβέρνηση. Συσσωρευμένες ζημιές 1,7 δις ευρώ το 2019. Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ ήταν 400 εκ. Αλλάξαμε τον τρόπο με τον οποίο διοικείται, εξυγιάνθηκε και η αξία της είναι πολλαπλάσια. Αν έμενε στα παλιά, δεν θα λεγόταν ΔΕΗ αλλά ΔΕΝ, γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρχει με τις δικές σας πολιτικές. Και φυσικά το κράτος εξακολουθεί να ελέγχει τη ΔΕΗ. Η κρατικοποίηση της ΔΕΗ, αν υπήρχε τρόπος να την κάνετε, θα στοίχιζε, το 34% αξίζει σήμερα 680 εκ, δηλαδή 4 φορές από ότι άξιζε το δικό σας 51% το 2019. Τι ακριβώς μας ζητάτε; Να ζημιωθεί το δημόσιο; Να γυρίσει ο φίλος σας κ. Δημόπουλος;».

politika-kritis-header-ad
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Νικήτας Κακλαμάνης: Με 247 «ναι» νέος πρόεδρος...

Ο Νικήτας Κακλαμάνης εξελέγη με ευρύτατη πλειοψηφία λαμβάνοντας 247...

Ξεκινά η εποχή Νικήτα Κακλαμάνη στη Βουλή:...

Στην ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το μεσημέρι της...

Νικήτας Κακλαμάνης: Με 247 «ναι» νέος πρόεδρος...

Ο Νικήτας Κακλαμάνης εξελέγη με ευρύτατη πλειοψηφία λαμβάνοντας 247...

Ξεκινά η εποχή Νικήτα Κακλαμάνη στη Βουλή:...

Στην ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το μεσημέρι της...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-header-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑ- 3-ΦΟΥΡΝΟΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ 300Χ250
CANALE 300X250
ΚΟΥΡΑΤΟΡΑΣ – ΒΙΟΖΩΕΛ – 300Χ250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Pilates: Η άσκηση που «σβήνει» τον πόνο

Ανεξάρτητα με το ποια άσκηση προτιμάμε και μας ταιριάζει...

Τι άλλαξε με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας – Οι κλάδοι που παρουσίασαν αύξηση στις καταγεγραμμένες υπερωρίες

Σημαντική αύξηση στις καταγεγραμμένες υπερωρίες σημειώνει η Ψηφιακή Κάρτα...