«Σας επιστρέφω το κατηγορώ» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Από το βήμα της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο κ,. Τσίπρας αναφορικά με τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και τα φαινόμενα ανεξέλεγκτης βίας τόνισε ότι «αναρωτιέμαι αν οι πολίτες που παρακολουθούν την σημερινή συζήτηση επιθυμούν ακόμα μια αντιπαράθεση υψηλοτάτων τόνων ή μια ουσιαστική συζήτηση. Για να δουν ποιος επενδύει στην ενότητα και ποιος ποντάρει στην ένταση».
«Είχατε την ευκαιρία να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων αλλά χρησιμοποιήσατε 17 φορές την λέξη κατηγορώ», είπε ο πρωθυπουργός. Σας επιστρέφω το «κατηγορώ» γιατί εσείς επενδύετε στην υποκρισία και τον διχασμό», είπε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι από την περασμένη Δευτέρα που δέχθηκε να απαντήσει στην ερώτηση του κ. Τσίπρα μεσολάβησαν τα θλιβερά γεγονότα της Τετάρτης.
«Όλοι ανατριχιάσαμε με την επίθεση εναντίον του αστυνομικού που έπεσε αιμόφυρτος στον δρόμο. Οι πολίτες δεν επιζητούν μια ακόμα αδιέξοδη κοκορομαχία. Επιζητούν λύσεις».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι επιχειρείται να ανάψει μια φωτιά για να κάψει την ασφάλεια των πολιτών.
Για την πανδημία
Ο πρωθυπουργός απάντησε στις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα για αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας, λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει την τέταρτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη από πλευράς θανάτων -ήτοι, είναι στις χώρες με τις λιγότερες απώλειες. Δεν αποτύχαμε, είναι ψέμα και το ξέρετε».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι ΜΕΘ έχουν διπλασιαστεί και κάθε μέρα γίνονται 35.000 εμβολιασμοί.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι όλα όσα πετύχαμε είχαν τίμημα.
Για τα οικονομικά μέτρα
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στα στοιχεία για την ύφεση 8,2% στη χώρα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση τα κατάφερε καλύτερα στην πανδημία και ακόμα καλύτερα στην οικονομική κρίση. «Είμαστε καλύτερα από Ισπανία, Ιταλία» υπογράμμισε.
Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε χθες.
«Είπατε για χάντρες στην μεσαία τάξη. Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι χάντρα στην μεσαία τάξη; Η δυνατότητα να μην επιστραφεί το 50% της επιστροφής των τριών πρώτων επιστρεπτέων προκαταβολών είναι χάντρες; Δεν μπορώ να καταλάβω αν πιστεύετε αυτά που λέτε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η κοινωνία είναι κουρασμένη αλλά έχουμε μπροστά μας κάποιες εβδομάδες για να χτίσουμε ένα τείχος εμβολιασμού. Είπε ακόμα ότι ένας χρόνος με διαδοχικούς περιορισμούς μας έχει κουράσει. Καταλαβαίνω την αγωνία του επαγγελματία, του νέου, του πρωτοετή φοιτητή, του 17χρονου και της 17χρονης, που αναρωτιούνται τι θα γίνει και δεν ήθελαν να περάσουν έτσι την τελευταία χρονιά στο σχολείο. Τη δυσκολία της γιαγιάς που δεν μπορεί να αγκαλιάσει τα εγγόνια της. Η αγανάκτηση δεν πρέπει να είναι τυφλή. Εσείς μπορεί να με βλέπετε για εχθρό αλλά εγώ δεν σας βλέπω έτσι. Ο εχθρός είναι άλλους».
Οι συγκεντρώσεις
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να «ψαρέψει» στα θολά νερά της πανδημίας, προκειμένου να δημιουργήσει νέες «πλατείες» και νέους «αγανακτισμένους».
Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν γνωρίζει ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ευρώπη που να στηρίζει ανοιχτά εν μέσω κοροναϊού συγκεντρώσεις αναλαμβάνοντας το ρίσκο και συμβάλλοντας στην διασπορά του».
Καταδικάζω τη συμπεριφορά του αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη
Στο περιστατικό της περασμένης Κυριακής αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι ερευνάται ενώ υπογράμμισε ότι καταδικάζει απερίφραστα το συγκεκριμένο περιστατικό και χωρίς να εξετάζει τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε.
Ο αστυνομικός οφείλει να έχει αυτοσυγκράτηση ακόμα και όταν υβρίζεται και προπηλακίζεται. Οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Η αστυνομία βρέθηκε στην πλατεία επειδή επικρατούσε συνωστισμός. Μια αποστολή που εμείς της έχουμε αναθέσει.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, αναφερόμενος στην επιτροπή Αλεβιζάτου διερωτήθηκε τι ακριβώς έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα με τα γεγονότα της αστυνομικής βίας.
Είπε ακόμα ότι «ο κ. Αλεβιζάτος ορθά επισημαίνει ότι μέχρι να αλλάξει ο τρόπος διερεύνησης των περιστατικών υπήρχε μια ομερτά. Παρά τα βήματα που έχουν γίνει η αστυνομία μας έχει ακόμα δρόμο για να γίνει αυτή που αρμόζει σε μια σύγχρονη δημοκρατία. Έχω μια ευθύνη ως πρωθυπουργός της χώρας να ζητήσω μια συγγνώμη από όλους όσοι πληγώθηκαν από την αστυνομία και επί των δικών μας και επί των δικών σας ημερών».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι όλοι οι αστυνομικοί θα φορούν κάμερες και θα γίνονται ψυχογραφικά τεστ.
Επίσης θα έρθει νομοσχέδιο στην Βουλή για την αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών.
Ο συνήγορος του πολίτη επίσης θα αποκτήσει βοηθό για να ασχολείται με θέματα και φαινόμενα αστυνομικής βίας.
Για κατάληψη στο ΑΠΘ
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στήριξε την κατάληψη στο ΑΠΘ, μια κατάληψη που στήριζε, όπως είπε την απεργία πείνας του
Δημήτρη Κουφοντίνα.
«Βρέθηκαν τρεις βουλευτές σας να υποστηρίξουν μια κατάληψη με αιτήματα υπέρ του Κουφοντίνα και έρχεστε και λέτε ότι εμείς υποδαυλίζουμε την ένταση», είπε σε έντονο ύφος ο πρωθυπουργός.
«Δεν μπορώ να δεχθώ ότι ένα κόμμα που επαίρεται ότι είναι κινηματικό αγνοεί τι μπορεί να συμβεί όταν συμπορεύεται με κουκουλοφόρους. Αν ήξεραν τι μπορεί να ακολουθήσει -στη Νέα Σμύρνη -, τότε δεν είστε πολιτικά αφελείς, αλλά πολιτικά μοιραίοι», πρόσθεσε.
«Στις προηγούμενες εκλογές, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός σας έδωσε το 32%. Το προσβάλετε, επιστρέφοντας με ταχύτητα στο 3% του DNA σας. Δικαίωμά σας, αλλά δεν είναι δικαίωμά σας να επιστρέφετε την κοινωνία σε εποχές διχασμού», είπε ο πρωθυπουργός.
Μήνυμα σε νέους
Απευθυνόμενους στους νέους ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα κάνω φιλικότερο το πρόσωπο του κράτους και αποτελεσματικότερη τη διακυβέρνησή μας. Ανοίγουμε τα αυτιά μας για να σας ακούσουμε. Οι νέοι πρέπει να είναι υποψιασμένοι και να ξέρουν ότι μια ανάρτησή στο διαδίκτυο δεν έχει την απόλυτη αλήθεια».
«Μην βάλετε φωτιά στο δρόμο, αλλά στην σκέψη σας» κάλεσε τους νέους ο πρωθυπουργός, ενώ είπε ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας δεν γίνεται να ακούγονται φωνές για επιστροφή στον διχασμό της δεκαετίας του ’50.
«Λύσαμε τις διαφορές μας με την Ιστορία εδώ και πολύ καιρό» ανέφερε, ενώ είπε ότι η ΝΔ ήταν που νομιμοποίησε το ΚΚΕ και ο Παύλος Μπακογιάννης. «Δεν είναι δυνατόν, στο όνομα της δημαγωγίας, να αλλάζουμε το όνομα των λέξεων» επισήμανε.